Waarom leiderschap jou en jouw hond mooier maakt?
6 min. leestijd

Waarom leiderschap jou en jouw hond mooier maakt?

Je hond kan geboren worden als leider of als volger. Dat heeft niet zozeer of alleen te maken met rangorde, het heeft te maken met de kwaliteiten die de hond heeft om te functioneren in de roedel. Dus wanneer je hond geen leider is, maar dat in jou gezin wel is, kun jij je vast wel voorstellen dat hij niet gelukkig is in die functie.

Wist je dat leider-zijn een positie is die je hond kan hebben in een roedel?

Wat wil dat zeggen?
Een leider is niet weg te denken in een roedel. Wanneer er geen goede leider is loopt de roedel gevaar. Als je een hond hebt vormen jullie samen een roedel. Dit geldt ook wanneer je meerdere honden hebt of wanneer er meerdere bewoners zijn. Een hond volgt geen instabiele leider en daardoor kunnen ook gedragsproblemen ontstaan.

Een leider zorgt voor structuur in de vorm van regels die er voor zorgen dat de roedel goed functioneert. Deze roedel functioneert dus op basis van samenwerking en vertrouwen. Omdat iedereen in de roedel elkaar helpt.

Een leider beschermt de roedel en geeft aan waar ze naar toe gaan, dit is één van de vormen van begeleiding. Door deze structuur weet een hond precies waar hij aan toe is.

In dit artikel leer ik je niet hoe je leider kunt zijn, maar ik wil je wel laten zien wat de voordelen zijn.

Een leider is:

  • kalm
  • assertief
  • betrouwbaar
  • zelfverzekerd
  • stelt zich open
  • beschermd
  • positief
  • doortastend
  • correct

Voor jouw hond is het heel belangrijk dat jij als mens zorgt dat je een leider bent, zodat jij je hond kan beschermen en je hond jou niet hoeft te verdedigen.

Door leiderschap word jij als mens ook mooier wanneer je deze kwaliteiten steeds meer kunt ontwikkelen.

Ebook hondengedrag

De ene persoon heeft meer leiderschap in zich dan de andere persoon. Maar wist je dat jouw hond niet zomaar in je leven komt? En dat je heel veel van je hond kunt leren? Leiderschap tonen is één van de kwaliteiten die je kunt ontwikkelen.

Wanneer jij je leiderschapspositie op je neemt, heb je twee vliegen in één klap. Je hond voelt zich gelukkiger, maar jij ook.

Hond als roedeldier

Voordelen van leiderschap kunnen zijn:
Je leert voor jezelf op komen (je grenzen aangeven)
Je zelfinzicht wordt groter
Je neemt de leiding (met je hond en in andere situaties)
Je gaat vooruit (er is beweging)
Je bent positief of wordt steeds positiever
Je zelfvertrouwen groeit
Je communiceert meer en/of beter
Je luistert naar wat je nodig (denkt) te hebben
Je wordt steeds assertiever
Je leert rustig te blijven in moeilijke/spannende situaties
Je wordt je bewust van je lichaamshouding

Je kunt je wel voorstellen dat wanneer je kalm, zelfverzekerd en assertief bent je situaties in het dagelijkse leven heel anders kunnen gaan lopen?

Mijn hond heet Nimrod. Nimrod is een herdershond. Vanaf het begin heb ik een speciale band met Nimrod.

We gingen samen trainen, wandelen, fietsen, rennen en hij heeft me veel geholpen wanneer ik me verdrietig voelde, boos of onrustig. Iedereen kent het wel, dat troostende effect van een hond. Een hond die er voor je is en niet over je oordeelt.

Nimrod is een hond die zelfverzekerd en stabiel is. Hij is meer een leider dan een volger wat maakt dat hij meer leiderschap nodig heeft van mij en ik nog sterker in mijn schoenen moest gaan staan.

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen betekent dat ik nog assertiever, nog kalmer, nog positiever moest worden. Want dat zijn onder andere kenmerken van een leider.

Ik wandel elke dag drie uur met mijn hond en dat zijn nooit zomaar rondjes. Elke dag herinnert mijn hond mij eraan hoe ik mij voel. Als hij trekt aan de riem, dan weet ik dat dit aan mij ligt. Als hij uitvalt naar mensen, honden, fietsers, dan ligt dat aan mij.

Hondencoach Aniek Wendt

Nimrod heeft behoefte aan leiderschap. Als ik binnen onze roedel niet de positie van leider op mij neem dan doet hij dat. En dus ontstaan er problemen zoals uitvallen naar andere honden en mensen enzovoort. Omdat hij de roedel wil beschermen.

Als ik geen leiderschap toon, trekt hij aan de riem. En dat is eigenlijk heel logisch, want honden volgen geen instabiele leiders.

Nimrod en ik zijn inmiddels een echt team geworden. Ik begrijp wat hij nodig heeft, ik vertaal de weerspiegeling en mijn persoonlijke groei gaat in een razend snel tempo. Elke dag weer ben ik blij dat ik deze trouwe maat in mijn leven heb gekregen.

Zo vaak denken we dat het probleem bij de hond ligt. Maar ik geloof dat dit niet zo is. Er kunnen heel veel redenen van probleem gedrag zijn. Maar vergeet niet dat je hond ook veel weerspiegeld. Ik heb het zelf mogen ervaren, door mijn eigen veranderingen, is mijn hond veranderd. Wat resulteert in meer zelfinzicht, wijsheid, kracht, assertiviteit enzovoort.

Ik kan me goed voorstellen dat je zoiets hebt van: “Ik wil helemaal niet dat mijn hond verandert!”. Ik zie dit anders. Je hond verandert niet ten negatieve. In feite toon je zoveel meer begrip voor je hond, je luistert veel meer naar dat wat hij echt nodig heeft. Vergeet niet dat je los van het geknuffel, het spelen en de gezelschap van je hond, je ook enorm veel kunt leren van deze trouwe viervoeter.

Wil jij graag weten wat jouw hond jou vertelt?
Wil jij graag weten waarom jouw hond probleem gedrag vertoont?
Wil jij het probleemgedrag samen met mij aanpakken?
Ben jij klaar voor een uitdaging?
Wil je nog meer weten over je hond?
> Wil je leren hoe je de juiste (bege)leider voor jouw hond kan zijn?
Wil je nog meer weten over leiderschap?

Wil je meer weten of kun je wel wat hulp gebruiken?

Over de schrijver
Als hondencoach richt ik mij op jou en je hond. Ik werk vanuit verbinding en samenwerking met je hond. Wanneer je je hond beter gaat begrijpen in zijn behoeften gaat voorzien, zul je al snel zien dat de hulpvragen die je hebt een andere lading en wending krijgen. Bewustwording is dan ook de eerste stap. Begrijpen waarom. Je leert bij mij geen trucjes, maar we gaan direct de diepte in om je hond te helpen. Neem gerust contact met me op 😌.
Reactie plaatsen