60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Mijn hond is aan het graven in de tuin

Mijn hond is aan het graven in de tuin
Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Is jouw hond aan het graven en wil je weten wat je daar aan kan doen? Het graven van je hond kan verschillende betekenissen hebben. Lees maar eens mee.

Hond is aan het graven in de tuin

Wanneer een hond graaft kunnen daar verschillende redenen voor zijn. Ik kan mij voorstellen dat je het niet tof vindt dat je hond in de tuin aan het graven is of dat je graag zou willen weten waarom je hond dit doet en wat je daar aan kan doen.

Waarom graaft je hond in de tuin?

Bij gedragsproblemen is het belangrijk dat je gaat kijken naar de achterliggende motivatie. In dit geval is de vraag waarom graaft de hond in de tuin.

Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

 • Verveling (de hond heeft opgekropte energie en dit is een manier om het kwijt te raken)
 • Het zit in de genen (sommige rassen doen dit sneller dan andere rassen)
 • Afkoeling zoeken (meestal gaat de hond daarna liggen)
 • Aandacht trekken
 • De hond heeft spanning/stress (kan ook als reactie op de omgeving zijn, hij is net ergens van geschrokken bijvoorbeeld)
 • De hond wil ontsnappen
 • Hij is aan het jagen
 • Hij doet het voor z’n plezier, het is een vorm van spel
 • Frustratie
 • Gemoedstoestand
 • Gebrek aan zelfbeheersing
 • Onrust/ongedurigheid
 • Begraven van botten/speeltjes
Mijn hond is aan het graven in de tuin

Achterliggende oorzaak aanpakken

We zitten vaak te begeleiden op de hulpvraag. Logisch zou je zeggen. Stel je hond graaft in de tuin vanuit de motivatie een (groot) gebrek aan beweging. Dan kun je wel gaan corrigeren, trainen of iets doen met het graven. De vraag is alleen of dat terecht is. Het is logischer om je hond te voorzien in zijn behoeftes op dat moment. Je zult zien dat de hulpvraag dan een totaal andere wending krijgt. Het graven kan opgelost zijn!

Of wat dacht je er van als je hond meer aandacht wil. Maak eens meer tijd vrij om even te spelen, lekker te kroelen, aandacht te geven door vachtverzorging of op een andere bijvoorbeeld.

Daarnaast is het überhaupt goed om kennis te krijgen van de onderliggende motivatie. Hoeveel spanning/stress/ongemak is er bij de hond? Is de hond angstig? Verveelt de hond zich? Is hij gefrustreerd? Heeft de hond een te hoog opwindingslevel? Is de hond constant ongedurig? En ga zo nog maar even door.

Mijn hond is aan het graven in de tuin

Wat kun je doen om het graven in de tuin af te leren?

Je kunt pas weten wat je moet als je de onderliggende motivatie weet. Dan geef je je hond de meest eerlijke kans om het goed te doen. Als je hond meer beweging nodig heeft, is het niet eerlijk als hij ‘gepakt’ wordt op het graven. Dan wordt de hond en de hulpvraag niet echt gezien. Het belangrijkste is dus: wat heeft de hond nu nodig?

Gedragsproblemen zijn altijd een verhaal. Wat wil de hond jou vertellen?

Welke hondenrassen graven?

We realiseren ons niet altijd dat graven natuurlijk gedrag is. Honden graven. Soms als schuilplek en afkoeling om er in te slapen. Het kan veiligheid geven. Anderzijds ook omdat veel honden hiervoor gefokt zijn. Denk hierbij ook echt aan de kleine rassen, de jachthonden in algemene zin en zo nog wel meer hondenrassen.

Voorbeelden van hondenrassen waarbij het in hun genen zit om in holen te zitten en te graven zijn:

En zo zijn er nog meer rassen. Waar is jouw hond voor gefokt?

Mijn hond is aan het graven in de tuin

Tips om je hond niet meer te laten graven

 • Inzichtelijk krijgen wat de onderliggende motivatie is
 • Wat doen aan deze motivatie (waar kun jij links en rechts wat aanscherpen/aanpassen?)
 • Je hond meer activiteiten aanbieden (wandelen, fietsen, samen spelen en hersenwerk en denkspelletjes aanbieden)
 • Het graven wel toestaan maar een alternatief verzinnen (bijvoorbeeld een zandbak of een speciale hoek voor de hond)
 • Veel muizen of andere dieren in de tuin? Kijk of je daar wat aan kan doen! Voorkom dat je gaat werken met gif. Dit is ook schadelijk voor je hond. Vraag eventueel advies bij een deskundige.
 • Ontdek waarom je hond zou willen ontsnappen? Is hij net geschrokken? Vindt hij de visite niet fijn? Ruikt hij wat lekkers?
 • Zorg voor een verkoelde plek. Zorg voor een plek met schaduw. Een behaaglijke plek tijdens de warmte is noodzakelijk en graven voorkomen.
 • Geef je hond meer aandacht (een extra knuffel, samen spelen, wat oefeningen in de tuin doen, vachtverzorging geven en ga zo maar door)

Je kunt wel degelijk wat aan het graven doen!

Is jouw hond aan het graven en vraag je je af of je er nog wel wat aan kan doen? De kans is heel groot dat dit wel haalbaar is. Het belangrijkste is echt om te achterhalen waarom je hond dit doet. Kijk zeker ook wat het doet wanneer je eens meer met je hond gaat doen in de vorm van fysieke en mentale uitdaging. Een voldane en tevreden hond zal absoluut minder gaan graven. Graven is voor de hond natuurlijk gedrag. Het is logisch dat een hond dit gaat doen.

Naast voorzien in voldoende beweging op mentaal en fysiek niveau is het ook ontzettend belangrijk dat je hond voldoende rust krijgt. Lees maar eens mee.

Hoeveel slaap heeft een hond nodig?

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?