60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Schnauzer

Hondenrassen: Schnauzer
deel:

De Schnauzer is een alerte, energieke en vrolijke hond. Wist je dat de schnauzer 3 verschillende maten kent?

Wil je meer weten over de Schnauzer?

 • Opzoek naar de karaktereigenschappen van een schnauzer?
 • Wil je een hond die voor jou wil werken?
 • Opzoek naar een actieve hond?
 • Wil je meer weten over het ras: de schnauzer?
 • Ben je opzoek naar een trouwe metgezel?
 • Wil je weten of de Schnauzer past bij jouw karakter?

Herken jij 1 van deze vragen? Het is belangrijk dat je een hond uitzoekt die past bij jouw karakter, energie level en situatie. Daar help ik je graag bij.

Waar komt de Schnauzer vandaan?

De Schnauzer is een oud ras. Dit ras komt uit Zuid-Duitsland waar ze vooral ingezet werden als stalhond, het was een manusje-van-alles rattenvanger, veedrijver en bewaker van huis en haard. De Schnauzer heeft zijn naam te danken aan het woordje ‘schnauze’, Duits voor ‘snuit’.

Ruwharige Pinscher/draadharige Pinscher vs. Schnauzer

De Schnauzer heette eerst ruwharige Pinscher, dit had te maken met de structuur van de vacht die ook wel draadhaar wordt genoemd. 

Hondenrassen: Schnauzer

Rasinformatie Schnauzer

 • Schouderhoogte: 30-70 cm
 • Gewicht: 4,5-45 kg
 • Vachtkleuren: zwart, peper en zout (grijs)

Wist je dat de Schnauzer een uitstekende rattenvanger is? En daarom ook wel ‘Rattler’ wordt genoemd?

Zorg ervoor dat jouw karakter altijd matcht met die van jouw hond!

Verschillende maten schnauzer.

Wist je dat de Schnauzer bekend is in drie verschillende maten: de dwergschnauzer, middenslagschnauzer en riesenschnauzer.

 • Dwergschnauzer: De dwergschnauzer is de kleinste variant van dit ras. Met een gewicht van 4,5 tot 7 kg. Ondanks het kleine formaat is hij het evenbeeld van zijn grotere broers. Het is een energiek goed. Die prima in een flat/appartement kan wonen, mits hij voldoende beweging krijgt. De Dwergschnauzer wordt vaak een grote hond in een klein jasje genoemd, vergis je dan ook niet in het karakter en temperament van deze hond. Ook deze hond heeft voldoende beweging en uitdaging nodig!
 • Middenslagschnauzer: De middenslagschnauzer staat bekend als de standaardschnauzer, de andere twee formaten zijn uit dit ’type ras’ gefokt. De middenslagschnauzer weegt 14 tot 20 kg en is een medium grootte hond. Deze hond is energiek, robuust en sterk en heeft veel beweging en uitdaging nodig!
 • Riesenschnauzer: de Riesenschnauzer is de grootste schnauzer qua formaat en kan wel 35 tot 45kg wegen. Deze grote hond werd vooral gebruikt als waakhond en wordt in het buitenland zelfs nog gebruikt als politie hond!
Hondenrassen: Schnauzer

Oorsprong van de Schnauzer

De Schnauzer is van oorsprong een stalhond en werd gefokt om ratten en andere ongedierte in schuren en woonhuizen te vangen. Ze hebben een bijzonder goede neus.

Zorg voor voldoende beweging

Zoals alle hond is ook deze hond zijn instinct niet verloren, door zijn goede neus en energieke karakter moet je hem uitdagen. Zowel mentaal als fysiek. Wanneer een hond overtollige energie heeft kan dit uiten in verschillende gedragsproblemen.

Bij uitdaging moet je niet alleen denken aan fysieke beweging. Maar juist ook aan mentale beweging!

Hondenrassen: Schnauzer

Karaktereigenschappen van de Schnauzer

 • Groot uithoudingsvermogen
 • Levendig
 • Aanhankelijk
 • Goed aardig
 • Kan wantrouwend tegenover vreemden zijn
 • Waaks
 • Trouw
 • Toegewijd
 • Alert

Iedere hond is een eigen individu. Ongeacht het ras kun je niet generaliseren. Daarom is het ook belangrijk om je niet enkel op het ras blind te staren.

Past een schnauzer bij jou?

Hoeveel beweging heeft een Schnauzer nodig?

De schnauzer is dan misschien wel een kleine hond maar heeft een groot uithoudingsvermogen. Hij is ooit eens gefokt om ratten en ander ongedierte te vangen. Vergeet dus niet dat deze hond meer nodig heeft dan een klein blokje om. Zowel fysiek als mentaal wil de schnauzer graag uitgedaagd worden. Wist je dat op deze manier zelfs gedragsproblemen kunt voorkomen?

Hoe moet je wonen met een Schnauzer?

Je kunt een Schnauzer prima in een appartement of flat nemen. Zeker de dwergschnauzer. Maar door zijn kleine formaat moet je niet vergeten dat deze hond wel wat nodig heeft. Of je nu de grote of kleine variant hebt.

Opvoeding van de Schnauzer

De Schnauzer is een intelligente hond en goed te trainen. Ze willen graag werken en hebben een groot uithoudingsvermogen. Deze hond heeft een consequente opvoeding nodig (ook het kleine formaat). Duidelijke regels en grenzen en voldoende beweging geven deze hond veel plezier. De Schnauzer is een hond met een sterk karakter.

De Schnauzer is van origine een echte rattenvanger, maar tegenwoordig gedijt deze hond prima als huishond! In combinatie met o.a. voldoende beweging heb je een trouwe maat voor het leven.

Uit dezelfde rasgroep vind je ook deze hondenrassen

Hondenrassen: Schnauzer

Wil jij een hond die bij je past?

Een hond uitzoeken die bij je past is van groot belang. Het gaat er niet om dat je alleen maar een hond uitzoekt die je leuk vindt. Ook de match tussen jullie karakter speelt een belangrijke rol. Daarnaast is het belangrijk om niet enkel een hond op basis van wat je hart ingeeft te kopen. Denk goed na voor je een hond koopt en overweeg of je echt alle tijd hebt om de hond een goed plekje te geven.

Ik help je graag bij de juiste match tussen jou en je hond en de opvoeding.

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?