60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Zindelijkheidstraining puppy: hoe pak je dit aan?

Puppy zindelijk maken
Foto van Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

    In dit artikel:

    Zindelijkheidstraining voor je puppy: hoe pak je dat nou eigenlijk aan. Het kan natuurlijk ook nog zijn dat jij dit voor een wat oudere hond juist moet oppakken (bijvoorbeeld voor een buitenlandse adoptie hond).

    In principe is zindelijkheidstraining een training die snel en soepel kan verlopen. Toch is het handig om te weten wat je moet doen en daarnaast kan het soms door wat omstandigheden ook minder soepel verlopen. Daarnaast is het zo dat je natuurlijk graag je hond zindelijk wilt hebben want die ongelukjes elke keer in huis: dat schiet ook niet echt op!

    Zindelijkheidstraining bij puppy’s:

    Zindelijkheid is het hebben van controle om te kunnen poepen en plassen op de plek waarvoor het bedoeld is. Het is zowel een rijpingsproces als een leerproces.

    Zeker bij puppy’s is het belangrijk om het woord rijpingsproces te onthouden. Want ongelukjes horen er soms gewoon bij in die fase. Dat is geen fout gedrag. Het is ook een fysiek proces namelijk. Als je puppy nog zo klein is dan werkt alles nog niet zo als bij een volwassen hond. De spieren om alles goed op te houden zijn dus nog niet volledig ontwikkeld. Dit duurt gemiddeld tot een maand of 4-5. Dat betekent dus dat je heel vaak met je puppy naar buiten mag.

    Je kan dat echt heel goed begeleiden, maar houd er wel rekening mee dat er verschillende factoren kunnen zijn die de zindelijkheidstraining kunnen beïnvloeden.

    Zindelijkheidstraining puppy

    Welke factoren beïnvloeden de zindelijkheidstraining?

    Ondanks dat jij je hond uitlaat kan het maar zo zijn dat je toch wat ongelukjes links- of rechtsom hebt. Als je met moeite je hond zindelijk krijgt dan zijn er zeker wat factoren die ik zou aankijken. Die ga ik eerst even voor je opsommen:

    Als je hond echt met moeite zindelijk wordt dan zou ik denken aan deze onderlagen:

    • Flinke angst/trauma (die het leven zodanig beïnvloedt)
    • Fysiek ongemak / medische oorzaken (hiervoor zeker de dierenarts bellen, ook een osteopaat is aan te raden)
    • Hond van een slechte/broodfokker waarbij verschillende factoren de zindelijkheidstraining beïnvloeden
    Zindelijkheidstraining puppy

    Welke dagelijkse factoren kunnen de zindelijkheidstraining nog meer beïnvloeden?

    • Opwinding
    • Het buiten spannend vinden (buiten niet plassen en binnen vervolgens wel)
    • Niet volledig toegang tot water hebben overdag en ’s nachts waardoor de hond gaat bulk water drinken (en jij geen grip meer hebt op de plasjes)
    • Verandering in je dagelijkse patroon (stel je pup kan al 3 uur lang goed zijn plasjes ophouden en nu ineens niet: wat is veranderd?)
    • Een incomplete zindelijkheidstraining
    • Heftige emoties (in positieve en negatieve zin)
    • Gewoon te weinig naar buiten gaan
    • Een systeem vol met stress (wat betekent stress bij honden)
    • Als gevolg dus ook overprikkeling bij honden (overprikkeld gedrag)
    • Bij een gebrek aan slaap (hoeveel slaap heeft een hond eigenlijk nodig?)

    Hoelang duurt het voor een puppy zindelijk is?

    Er is niet echt een standaard tijd voor. Laten we dat voorop stellen. De ene hond is sneller zindelijk dan de andere hond. Daarnaast zijn er een aantal factoren die de zindelijkheidstraining kunnen bemoeilijken.

    Het is lastig om te zeggen hoelang het duurt voordat een puppy zindelijk is. Zo spelen de fysieke factoren een rol, maar ook andere factoren spelen een rol. Zoals waar je puppy vandaan komt bijvoorbeeld. Dat klinkt wat gek misschien. Maar in de praktijk zie ik toch nog wel dat er een verschil kan zijn tussen bijvoorbeeld de buitenlandse pup die gevonden is op straat of de broodfok pup vs. de pup die bij een goede fokker vandaan komt. Het zijn allemaal factoren die invloed hebben op het proces.

    In de laatste gevallen bijvoorbeeld omdat:

    • De puppy heeft in een vieze omgeving geleefd
    • De buitenlandse puppy kent de menselijke omgeving niet en heeft meer tijd nodig om te wennen en leren omgaan met deze ‘regeltjes’
    • De buitenlandse hond draagt meer “trauma” met zich mee waardoor de hond buiten zijn plasjes niet doen (want hij vindt het spannend bijvoorbeeld) waardoor je binnen tegen probleempjes aanloopt
    • De puppy van een slechte fokker heeft in een huis geleefd waar hij overal binnen mocht plassen
    Puppy cursus zindelijkheidstraining

    Uitlaatschema puppy: op welke momenten laat je je puppy uit?

    Ik kan zelf niet zo heel veel met een standaard uitlaatschema. Want hoe past dat standaard schema dan in jouw leven? En hoe krijg je in een standaardschema de contrasten van het leven van een gezin met jonge kinderen en een echtpaar dat met pensioen is? Dat zijn twee totaal verschillende invalshoeken.

    Er zijn wel een aantal momenten wanneer je in ieder geval je puppy moet aanbieden om te poepen/plassen. Zeker in de beginfase van je zindelijkheidstraining. Je zal gaan zien dat zich dit gaat ontwikkelen en dat er meer stretch gaat komen. Oftewel: dat je hond steeds minder snel en vaak na die momentjes naar buiten hoeft te gaan.

    Dit zijn de momenten:

    • Na het slapen (direct door naar buiten/tuin/puppytrainer)
    • Als er een nieuwe prikkel binnenshuis is (bijvoorbeeld visite), meestal zorgt die emotie wisseling voor het moeten plassen
    • Opgewonden momentjes
    • Na het spelen met je puppy
    • Houdt rekening met veranderingen in de omgeving die op emotioneel niveau iets bij je puppy kunnen doen (heel hard geluid, muziek heel hard aan hebben staan, de kat die door huis loopt)
    • Na het eten

    Het is zeker niet vreemd als je gedurende de dag je hond zo’n 10 tot 15 keer naar buiten laat gaan. Dit maakt ook dat veel mensen hun tuin daarvoor gebruiken of een plekje creëren (in de tuin/op balkon) om dit zo goed mogelijk te managen.

    Puppy uitlaatschema zindelijkheidstraining

    Hoe herken je een puppy die moet plassen of poepen?

    Een puppy die moet poepen of plassen kan, ineens, drukker gedrag vertonen. Dus een puppy die drukker gedrag vertoont hoeft dat niet alleen maar te doen omdat ‘ie overprikkeld is, willen spelen of zich verveelt: het kan ook zijn dat de nood hoog is. Hou dit dus even in de gaten en leer je hond hierin kennen.

    Signalen kunnen ook zijn:

    • Je hond is druk aan het snuffelen op de grond (of nog liever een vloerkleed of soortgelijke ondergrond). Als je dat ziet is er een grote kans, zeker tijdens je zindelijkheidstraining, dat hij daarna gaat zitten om zijn/haar behoefte te doen
    • Piepen
    • Veranderend druk gedrag (het kan zijn dat hij moet poepen en plassen)
    • Stress signalen
    • Teveel bezig met snuffelen (terwijl dat normaal in jouw huis niet zo is)
    Hoe herken je als een puppy moet plassen?

    Wat als je puppy veel drinkt?

    Als je puppy echt veel drinkt dan zijn er een aantal factoren waar je aan mag denken. Het is altijd belangrijk om medische oorzaken in je achterhoofd te houden. Dit is een onderwerp dat niet onderbelicht mag blijven. Een andere factor kan zijn dat je hond niet altijd toegang heeft tot het water.

    We halen vaak het water in de nacht weg, waardoor jouw hond overdag gaat “overdrinken”. Een andere factor kan zijn dat hij door de (heftige/wisselende) emoties en bijkomende stress (is een fysiek proces) in het systeem, die dan weer zorgt voor overprikkeling (volg je mij nog) kan zorgen voor veel water drinken.

    Hier kom je dus altijd bij de kern uit: wat is nou eigenlijk de echte oorzaak van water drinken? Je begrijpt dus ook dat het advies om het water weg te halen geen goed advies is. Alleen al vanwege het feit dat water een primaire basisbehoefte is.

    Daarnaast is het belangrijk om je te verdiepen in de voeding en snacks van je hond. Dus bijvoorbeeld het materiaal waar je mee traint. Maar ook de voeding die je geeft. Niet zelden zit er teveel zout in de snacks en de voeding die we geven met als gevolg: veel water drinken. Goede voeding voor je puppy is sowieso belangrijk.

    Wat als je puppy veel drinkt?

    Wat als je puppy dunne ontlasting heeft?

    Bij zindelijkheidstraining hoort natuurlijk ook ontlasten. Maar wat als je hond dunne ontlasting heeft?

    Een puppy kan iets sneller diarree krijgen. Dat is geen gegeven. En het is vooral belangrijk om het daarom niet zomaar voor lief te nemen.

    Het is wel zo dat er weinig dingen zo veranderlijk zijn als het leven van de pup. Onderschat niet hoe intens dat eerste tot anderhalfjaar van een puppy is voor de hond zelf (en voor jou). Fysiek gezien gaat hij door zo’n enorm groeiproces heen.

    Dit kan zorgen voor stress in het systeem van de hond en dus voor eventuele dunne ontlasting. Als de dunne ontlasting blijft aanhouden zou ik zeker je dierenarts bellen.

    Puppy dunne ontlasting zindelijkheidstraining

    Oorzaken dunne ontlasting puppy

    Er zijn verschillende oorzaken die dunne ontlasting bij een puppy kunnen veroorzaken. Het hangt geheel af van de context en het blijft maatwerk om te bepalen wat de reden bij jouw puppy kan zijn.

    Ik vind ook de afkomst van jouw puppy veel bepalen. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen een puppy uit het buitenland, een pup van een broodfokker of slechte fokker vs. die van een goede fokker. De gezondheid van een pup speelt hier dan een rol.

    • Stress (maar dat is een containerbegrip geworden), oorzaken die stress in het systeem kunnen bewerkstelligen zijn bijvoorbeeld tandjes wisselen, aankomende loopsheid, hormoon schommelingen, teveel prikkels, emotionele schommelingen)
    • Overprikkeling bij puppy’s
    • Gebrek aan slaap! (Puppy’s slapen 18-20 uur per dag gemiddeld)
    • Gebrek aan kauw/lik werk (liefst 24/7 beschikbaar)
    • Medische oorzaken zoals parasieten zoals giardia, wormen, virussen
    • Voerwisselingen
    • Continu corrigeren en straffen van de pup (= stress)
    • Veel wisselende producten (je hond heeft gevoelige darmen bijvoorbeeld)
    • Niet de juiste voeding
    • Eten van de grond (voedingsresten, planten, blaadjes, plastic, eten op straat)
    Puppy zindelijkheidstraining dunne ontlasting

    Een puppy bevuilt zijn eigen nest niet, toch?

    De hond is een redelijk schoon dier van zichzelf. Dus hij zal niet zomaar zijn eigen nest bevuilen. In een nest zie je vaak dat een pup een bepaalde plek uitzoekt om zijn behoefte te doen. Hoewel dit ook nog weleens mis gaat, zijn dat wel de eerste tekenen van zindelijkheid. Het is niet standaard dat een hond per definitie niet zijn eigen nest bevuilt.

    Stel: je hond zit in de bench, hij kan geen kant op: want hij is afhankelijk van of jij het deurtje open doet of niet. Als jij weg bent kan je het deurtje niet eens open doen. Dan kan het zijn dat hij bij hoge nood het toch in de bench gaat doen. Dat betekent ook dat het kan zijn dat zich dit gaat herhalen.

    Puppy bevuilt eigen nest zindelijkheidstraining

    Kan je je hond in 1 week compleet zindelijk maken?

    Je hond in 1 week zindelijk maken is misschien niet geheel realistisch. Zindelijkheidstraining is een vrij eenvoudige training. Als je enkel uitgaat van wat er op papier staat. Maar dan laat je dus alle omstandigheden los. Dat is al niet realistisch. Daarnaast is het gewoon zo dat een jonge pup tot 4-5 maanden gewoon niet volledige ontwikkelde spieren heeft om het goed te kunnen ophouden. Dat in combinatie met veranderende omstandigheden (wat die dan ook zijn) kan maken dat het anders loopt dan je bedacht had.

    Ik denk dat je heel snel resultaat kan boeken als je consequent bent, heeeeeel vaak naar buiten gaat en je puppy goed leert kennen. Zodat je zijn signalen goed kan inschatten, maar bijvoorbeeld ook zijn emotionele behoeftes herkent. Zodat je kan inschatten wat hem beïnvloed om vervolgens zijn plasjes binnen te doen.

    Puppy in 1 week compleet zindelijk maken

    Hoe laat water weghalen puppy?

    MIjn advies zou zijn om het water niet weg te halen. Ik begrijp het idee er achter wel. Als je de pup zo’n 1 tot 2 uren voordat hij naar ‘bed’ gaat zijn water niet mee krijgt gaat ‘ie ook niet plassen toch?

    Toch zit er vaak meer achter als je puppy’s nachts alsnog plast. Lees daarvoor het kopje hieronder.

    Hoe kan het dat een hond ’s nachts zijn plas wel kan ophouden?

    Plas ophouden hangt af van de aanmaak van het hormoon melatonine. Melatonine zorgt ervoor dat de aanmaak van urine wordt geremd in de nieren. Om die redenen kan je ’s nachts je plas langer ophouden dan overdag. Nachtzindelijkheid is dus een fysiek proces en afhankelijk van het hormoon melatonine.

    Puppy nachtzindelijk maken

    Wat als je puppy zijn plasjes niet kan ophouden ’s nachts?

    Als jouw hond ’s nachts zijn plasjes niet goed kan ophouden dan is er op de eerste plaats geen man overboord. Dit hoort er wel een beetje bij. Je puppy in de eerste week direct laten doorslapen is niet per se de standaard. En misschien nog wel eerder een uitzondering.

    Een puppy tussen de 8-16 weken kan ‘s nachts wel genoeg melatonine al aanmaken, alleen er zijn wel factoren die invloed kunnen hebben op de aanmaak van dit hormoon.

    Zoals:

    • Hond kan’s nachts (of op bepaalde momenten van de dag) niet bij het water en gaat overdag compenseren. Want het water behoort niet standaard bij de uitrusting. Hierdoor wordt er juist meer geplast ‘s nachts. (Water = primaire basisbehoefte)
    • Overprikkeld systeem. Stresshormonen zorgen voor een rem op de aanmaak van melatonine. Dus het gevolg van overprikkeling overdag is onrust in de nacht.
    • Fysiek ongemak: darmkrampen bijv.
    • De slaapplek is niet fijn genoeg of kent onvoldoende rust/slapen als verband. Of de pup vindt het geen fijne plek (bijv. onrustig, koud, op de tocht, gehorig)
    • Veel pupjes vinden het in het donker ( 🌓) spannend buiten. Met als gevolg aanmaak van stresshormonen met als gevolg onrust / rem op melatonine/ hond die moeilijk gaat slapen.

    Wat kan je eraan doen als je puppy ’s nachts moeizaam zindelijk wordt?

    • Let op overprikkeling en anders verdiep je hierin (wat betekent het voor je puppy, wanneer ontstaat etc)
    • Doe het laatste plasje in de tuin en snel ( 🏃) weer naar binnen.
    • Zorg voor voldoende kauwwerk, ook ‘s nachts (veilig kauwwerk)
    • Optimaliseer de slaapplek
    Puppy nacht zindelijk maken

    Hoelang plast een pup in huis?

    Ergens tussen de 3-9 maanden kan jouw puppy zindelijk zijn. Soms wat eerder, soms wat later. Dat hangt af van heel veel factoren. Als jouw hond dus met 5 maanden nog eens een plasje heeft gedaan in huis is er geen man overboord. Dat kan gebeuren. Veel interessanter is om dan misschien (zeker als het al een tijdje goed gaat) onder de loep te nemen wat er misschien veranderd is.

    Dus in principe kan een puppy in die leeftijdsfase voor het grootste gedeelte zijn plasjes buitenshuis doen. Ik denk dat de verhoudingen steeds meer gaan verschuiven van 70-30% naar 80-20% naar 90-10% naar zindelijk zijn. Die percentages hangen dan deels af van de leeftijd van je hond. Maar bijvoorbeeld ook van de veranderingen die er zijn, de ontwikkelingen die je hond doormaakt en dat soort factoren.

    Zindelijkheidstraining puppy

    Waarom plast een pup na het uitlaten in huis?

    We denken vaak dat we bij puppy’s dat we de wandelingen kunnen gebruiken om de puppy zijn behoefte te laten doen.

    Ik kwam laatst deze vraag tegen: “Ik ben bij iemand die heeft een pup en al ga je twee uur met hem lopen als wij thuis is gaat hij gelijk binnen plassen en poepen binnen?”

    We vergeten dat op de eerste plaats we al snel veel te veel en te lang wandelen. En hoewel deze twee uur meer gebruikt wordt waarschijnlijk als metafoor speelt de duur van de wandeling wel degelijk een rol. Simpelweg omdat overprikkeling al snel op de loer ligt.

    We vergeten hoe deze wandelingen, emotioneel gezien, voor de puppy’s werken. De puppy kan of is heel veel bezig om alle indrukken tot zich te nemen en te verwerken. Meestal komen ze dan niet eens of onvoldoende aan plassen en poepen toe.

    Als ze dan binnen zijn dan moeten ze alsnog hun behoefte doen. Dat betekent dus dat je ook de wandeling niet alleen daarvoor inzet. Daar komt bovenop dat het verschilt per hond. De ene puppy is wat meer onzeker dan de andere pup. Die emoties en gevoelens kunnen ook nog weer bepalen of je hond in veiligheid wat makkelijker tijdens het uitlaatrondje plast/poept dan de andere hond.

    Een advies is dan ook in het algemeen om wat meer rond te struinen, je puppy wat meer ruimte te geven aan de lijn en niet continu met alles in contact te komen.

    Het kan ook zijn dat de tijd die je buiten wandelt om ‘even’ snel je puppy uit te laten te kort is. Dat betekent niet dat je langere afstanden gaat wandelen, maar dat de pup voldoende kans krijgt om de buitenwereld zijn plasje/poepje te doen. De ondergrond waarop je aanbiedt om je hond te laten plassen kan een ondergrond zijn waarop jouw hond niet plast, bijvoorbeeld omdat hij dat niet of onvoldoende kent.

    Zindelijkheidstraining puppy

    Hoevaak poept en plast een pup?

    Ik zou in het begin elke 1,5 uur dat je hond wakker is hem naar buiten brengen (en bij een puppy mag je dan ook weleens weer kijken naar of het alweer toe is aan slapen).

    Ze zeggen weleens dat een puppy van 8 weken zo’n 2 tot 2,5 uur zijn plas kan ophouden. Ik mis dan wel de nuances zoals de omstandigheden die dat kunnen beïnvloeden. Een puppy van 12 weken kan misschien al wel zijn plasjes 3-4 uur ophouden. Dit hangt echt volledig af van de hond. Zoals waar de hond vandaan komt, de onderliggende oorzaken die zindelijkheidstraining beïnvloeden en dat soort zaken.

    Hoevaak poept/plast een puppy

    Hoeveel ongelukjes bij zindelijk worden door puppy?

    Hier is geen standaard voor.

    Met een goed management plan en duidelijke, consistente zindelijkheidstraining hoef je helemaal niet zo heel veel ongelukjes te krijgen. Als je maar begrijpt waardoor ongelukjes kunnen ontstaan. En vooral ook dat ongelukjes er bij horen. Als je veel ongelukjes hebt dan zou ik mij gaan verdiepen in waar het probleem door ontstaat.

    • Biedt je voldoende (echt heel vaak dus) mogelijkheden om je hond te laten plassen?
    • Laat je hem plassen na het slapen, eten, spelen, opgewonden momentjes bijvoorbeeld?
    • Doe je naast je wandelingen ook nog uitlaatmomentjes op andere plekken?
    • Is de wandeling buiten te lang? Is je puppy overprikkeld?
    • Gebruik je de tuin of een andere plek om snel de kans te geven om plasjes te doen?
    • Doet jouw puppy aan bulkdrinken omdat hij ’s nachts geen water heeft?

    Alle factoren worden benoemd in dit uitgebreide artikel overzindelijkheidstraining voor puppy’s.

    Hoeveel ongelukjes puppy, zindelijkheidstraining

    Wel of geen puppytraining pads om je puppy zindelijk te krijgen?

    Het nadeel van puppytraining pads is dat je je hond eigenlijk twee keer zindelijk moet maken. Eerst moet je de puppy leren dat het zijn behoefte kan doen op puppypad (ondergrond). Vervolgens moet je hem leren dat hij dit op een andere ondergrond kan doen, bijvoorbeeld stenen of gras. Dat maakt dat je eigenlijk twee stappen hebt.

    In sommige gevallen kan dit wel een goede tussenoplossing zijn. Bijvoorbeeld als je hond al wat ouder is en de zindelijkheidstraining lijkt niet te vorderen, als er sprake is van een zeer angstige puppy of hond, als er sprake is van wonen in flat zonder lift (en je creëert een plek op het balkon, hier kan je ook kiezen voor een andere ondergrond zoals zand of gras).

    Het is niet per definitie onhandig, maar ik zou het niet als eerste adviseren. Hooguit als je in de knoei komt met je zindelijkheidstraining en er moet echt iets goed veranderen.

    Puppypads zindelijkheidstraining

    Wat als je puppy toch nog ongelukjes heeft? Hoe ga je daar mee om?

    Als je hond binnen zijn behoefte doet, maak er dan niet teveel bombarie van. Vervelend zo’n ongelukje! Maar verder niet. Pak je hond op, neem hem mee naar buiten en zet hem op de plek waar hij wel zijn behoefte kan doen.

    Je gaat niet boos reageren. Je drukt je puppy niet met neus en al door zijn eigen urine heen. Want in feite begrijp je dan gewoon niet waarom het gebeurt en sla je de plank volledig mis.

    Ja, maar het werkt wel! Ja dat zal wel, je kind een klap in z’n gezicht geven werkt ook. Zindelijkheidstraining is een kwestie van trainen en een rijpingsproces. Geef je puppy gewoon de tijd!

    Lees dit artikel over het onderwerp “mag je een hond straffen?”.

    Zindelijkheistraining puppy

    Moet ik mijn hond belonen als buiten heeft gepoept/geplast?

    Nou, het is niet per se nodig. Het poepen en plassen is gewoon een gegeven. Dat gaan ze toch wel doen. Het is instinctief. De behoefte doen buiten is al een beloning op zichzelf waardoor het zich zal herhalen. Dat komt omdat poepen/plassen een opgelucht gevoel geeft, dat is een fijn gevoel en werkt daardoor al als beloning.

    Als je je hond nou wel beloond, hou er dan rekening mee op welke momenten je dat doet en vooral ook hoe je dat doet. Ik hoor met regelmaat dat (vooral vrouwen) daar een heel circus festijn van maken door hoge stemmetjes in te zetten en het helemaal geweldig vinden dat hun puppy buiten geplast heeft. Dit kan alleen maken dat je puppy (bijv. door de opwinding) stopt met z’n behoeften doen en hij vervolgens alsnog binnen de taak afmaakt. Zorg er dus ook voor dat je echt na het plassen/poepen pas beloond, mocht je dat willen en hou jezelf gewoon rustig. Een rustige ‘goed zo Bobby’ is voldoende.

    Verder kan je tijdens het plassen met rustig stemgebruik wel een soort commando toevoegen. Zoals: “plasje doen” of “poepen”. Zodat je dit op ten duur alleen maar hoeft te zeggen en je hond een soort van op commando zijn behoefte kan doen. Mits die behoefte er is natuurlijk.

    Puppy belonen zindelijkheidstraining

    Hoe leer je een pup niet binnen te plassen?

    Eigenlijk lees je in dit artikel hoe je je puppy leert niet binnen te plassen. Ik ga hier overkoepelend even samenvatten met welke punten je dan aan de slag mag.

    • Ga niet alleen van je wandelingen uit waarin je puppy zijn behoeftes moet doen. Voor sommige honden gaat dit niet lukken vanwege alle prikkels buiten.
    • Ga gemiddeld zo’n 10-12 keer per dag met je puppy naar de tuin of een plek die je gecreëerd heb
    • Biedt na iedere slaapje, eten, emotionele impuls door nieuwe prikkel, spel de mogelijkheid om te plassen
    • Creëer één vaste plek om de behoeften te doen
    • Zoek onderliggende veranderingen in patronen op (als het toch steeds misgaat)
    • Doe wat aan de onderliggende emotionele respons als jouw hond buiten gewoon echt niet zijn plasje gaat doen
    puppy training zindelijkheidstraining

    Lees ook:

    Is je hond overprikkeld? Doe de test!
    Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is.

    Is je hond overprikkeld? Doe de test!

    Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is
    Volg jij mij al op Instagram?