Bij het socialiseren van een puppy (wat is een goede socialisatie?) denken we vaak aan je hond overal een blootstellen zodat ze er aan wennen. Alleen je moet dan wel op een aantal dingen letten.
Je wil niet dat je hond overal op reageert maar juist zijn focus bij jou kan houden.
Op die manier zorg je er voor dat je hond, wanneer hij uitgroeit tot een volwassen hond, zijn aandacht bij jou kan houden en kan omgaan met de prikkel.
Jij leert op deze manier ook om om je hond te begeleiden en samen te werken. Zodat je hond er niet alleen voor staat.

Je pup hoeft niet iedereen te ontmoeten
Probeer te voorkomen dat je je puppy bij iedereen op straat introduceert. Leer je puppy dat hij zich op jou kan gaan focussen. Ontdek samen de omgeving en zorg voor een neutrale reactie zodat je in de toekomst gewoon mensen kan passeren. Dat is namelijk wat we vaak willen in de toekomst.
Je bent dan bezig met habituatie. Dit betekent dat je hond leert te wennen aan al deze prikkels. Hij hoeft er niks mee.
Voorkom dat je een associatie creëert die er voor zorgt dat hij overal naar toe wil. Je wilt positieve associaties, maar deze voorkomen ;).

Let op de signalen van je hond
Wanneer je je pup introduceert aan nieuwe mensen kijk dan vooral naar wat je puppy wil. Forceer niks en kijk gewoon naar wat er ontstaat. Als het niet ontstaat, ontstaat het niet. Jammer dan.
Laat de hond het initiatief nemen en voorkom overenthousiase begroetingen “OOOOOHHHHH WAT EEN SCHATTIGE PUP”. Dit zorgt juist vaak voor hulpvragen. Je wilt voorkomen dat er een negatieve leerervaring ontstaat.
Kennis krijgen van de lichaamstaal van je hond is extra belangrijk. Zodat je weet wat hij aangeeft. Als je hond geen behoefte heeft aan al deze interactie luister er dan naar.

Laat hem wennen aan alle verschillen die wij mensen hebben en wat we meebrengen
Je hond laten wennen aan alle verschillende mensen is heel belangrijk. Groot, klein. Met een paraplu, zonder een paraplu, met een stok, hoed, hoofddoek, veel haar, geen haar, een dikke baard, een rollator en noem het op.
Dit betekent wederom niet dat je je hond altijd maar letterlijk in die situatie hoeft te brengen. Maar je leert hem wennen aan al deze verschillen.
Werk vanuit rust
Voorkom gewoon gekke, hoge stemmetjes met een enorme dosis aan opwinding. Geef dit ook aan bij de tegenpartij. Niemand heeft er wat aan en het zorgt er alleen maar voor dat je hond omhoog schiet met alle gevolgen van dien. Nu en in de toekomst. Hierdoor ontstaat een vorm van hyperactiviteit die ik aangeleerde hyperactiviteit noem.
Hou het rustig. Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Hou de grenzen van je pup in de gaten en bewaak ze als je denkt dat dit nodig is. Communiceer grenzen naar anderen als jou (en de pup) dat beter lijkt.