60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Wanneer heeft een hond het (te) warm?

Wanneer heeft een hond het (te) warm?
Foto van Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Jaaa, het is heerlijk, warm, weer! De gemiddelde Nederlander houdt er van! Dat heerlijke weer is echt genieten. Toch zitten er ook nadelen aan dit warme weer.

Echt waar? Ja, echt waar! We denken vaak dat we tijdens het lekkere weer veel met onze honden kunnen doen. Maar wist je dat je al vrij snel moet opletten dat het niet te warm wordt voor je hond? En dat we ze misschien wel moeten helpen om de hond af te koelen. Honden kunnen hun warmte niet op dezelfde manier kwijt als wij. Ze zweten niet zoals wij en hebben ook nog eens een vacht die van nature isolerend werkt. Een hond regelt zijn verkoeling door te gaan hijgen, ze verliezen hun warmte dus via hun tong. Ook verliest een hond zijn warmte via zijn voetzolen.

Hoe de tong hangt kan jouw informatie geven over je hond

Wist je dat je door naar de tong van je hond te kijken, wanneer hij hijgt je veel informatie kan krijgen. Een hond kan op verschillende manier hijgen. Een hoort op een normaal tempo te hijgen. Met soms een beetje variatie. Wanneer het echter kort en snel hijgen wordt is er sprake van stress, heeft hij teveel gedaan of heeft hij het warm.

Als de tong van je hond naar de zijkant gaat hangen dan zijn dit de eerste tekenen dat hij het warmer begint te krijgen. Dat kan een inzicht zijn om het rustiger aan te gaan doen. Als de tong begint te krullen is het een teken van oververhitting, dat betekent een koelere en rustige plek opzoeken.

Oorzaken die ook nog in verbinding kunnen staan met snel hijgen zijn:

  • Overgewicht (de hond heeft het sneller warm, is sneller buiten adem en heeft een slechte conditie)
  • Ziek zijn
  • Fysiek ongemak
  • Te weinig gedronken (erg veel behoefte aan water)
Hond hijgt veel bij warmte

Honden en warm weer

Het is niet per definitie zo dat jouw hond niet met het warme weer kan omgaan. Het is voornamelijk zo dat jouw hond niet met de hoeveelheid activiteiten kan omgaan die wij ondernemen met onze hond. Denk aan een balletje gooien, lange wandelingen maken en ga zo maar door. Daarnaast is het ook nog zo dat er andere gevaren aan het warme weer zitten zoals bijvoorbeeld erg heet asfalt.

Wist je dat het bloed van de hond stroperig kan worden en daardoor niet goed meer rondgepompt wordt? Dit ontstaat wanneer een hond een lichaamstemperatuur van 42°C  bereikt. De hersenen van een hond kunnen het slechts tegen te hoge temperaturen en raken het snelst beschadigd! De normale lichaamstemperatuur van een hond is 38°C – 39 °C.

Laat je hond niet alleen achter in de auto bij warme temperaturen!

Wanneer heeft een hond het (te) warm?

De temperatuur van asfalt

De temperatuur van het asfalt kan al snel te warm voor je honden. Kijk maar in de bovenstaande tabel. Je kunt het zelfs testen. Leg de achterkant van je hand maar eens voor 5 seconden op het asfalt. Lukt dat niet langer dan 5 seconden omdat het te heet is? Dan weet je zeker dat het voor je hond ook te heet is om er over heen te lopen.

Mijn hond heeft het snel warm

Er is geen standaard temperatuur voor wanneer het te warm is voor jouw hond. Want dit verschilt natuurlijk per hond. Wel moet je alert zijn vanaf 15°C. Maar er zijn ook genoeg honden die bij 12°C al echt last kunnen hebben van de warmte. Het is dus belangrijk om ook te kijken naar wat jouw hond als individu aan kan.

Koelmat voor honden

Hier vind je een aantal leuk voorbeelden van koelmatten:


Wanneer heeft een hond het sneller warm?

Er zijn natuurlijk een aantal factoren die kunnen maken dat je hond het (sneller) warm heeft. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:

  • Leeftijd (oudere honden of puppy’s zijn nog gevoeliger voor warm weer!)
  • Ras (Husky kan minder goed tegen de warmte dan bijv. een Rhodesian Ridgeback)
  • (Chronische) ziektes
  • Overgewicht (!)
  • Lichamelijke klachten (hart- en longaandoeningen, nierziektes zoals ziekte van cushing, diabetes kunnen maken dat je hond er sneller last van heeft)
  • Mate van inspanning
  • Conditie van je hond
  • Honden met korte neuzen en hiermee gecombineerde ademhalingsproblemen (zoals: Franse Bulldog, Mopshond, Boxer, Engelse Bulldog

Extreme hitte!

Ook in Nederland kennen we hoge temperaturen, die zelfs kunnen oplopen tot boven de 35 graden. Het is vanzelfsprekend dat je hond dan zoveel mogelijk in huis of op een koele plek moet blijven en dat je zo weinig mogelijk activiteiten met hem onderneemt. Je kunt deze activiteiten het beste ondernemen vroeg in de ochtend en laat in de avond. Jouw hond heeft al zijn energie om verkoeld te blijven, net als wij mensen. Daarnaast kan je beter andere activiteiten ondernemen. Je kan dan denken aan mentale stimulatie in welke vorm dan ook. Bijvoorbeeld hersenwerkjes.

Mijn hond heeft een dikke vacht

Veel mensen denken al snel dat een hond met een dikke vacht het heel warm heeft. Het is verbazingwekkend hoe veel reacties mensen kunnen krijgen die een hond met een dikke vacht hebben: “Jouw hond heeft het vast wel heel warm met die dikke vacht aan, of niet?” Toch is dat niet helemaal het geval en vaak onterecht.

We gaan vanuit onwetendheid de vacht er af scheren, de vacht uitdunnen of het onder wol weg halen maar wist je dat je daarmee juist het verkoelingssysteem weg haalt? Wat het type vacht van je hond ook is, de vacht van jouw hond past bij jou hond. Hij is op die manier gefokt om om te gaan met verschillende weertypes. Denk bijvoorbeeld aan de vacht van honden zoals de Witte herder of de Schotse herdershond hieronder.

Wanneer heeft een hond het (te) warm?

De vacht van een hond

Een hond heeft een vacht gekregen die er voor zorgt dat zijn lichaamstemperatuur op constante temperatuur blijft. Zowel de dekharen, onderwol, de huid en de onderhuid (vetcellen) zorgen voor die isolerende werking.

Wat voor een seizoen het ook is, de lichaamstemperatuur moet constant blijven en de vacht zorg voor die werking. Of het buiten nu 10 graden onder nul is of 20 graden boven nul. De vacht zorgt in beide gevallen voor een goede temperatuur.

Vergelijk het met een thermoskan

Je kunt dit vergelijken met een thermoskan. In de winter zorgt de thermoskan er voor dat je thee lekker warm blijft, maar in de zomer zorgt het juist voor lekkere frisse limonade, zonder dat je iets hoeft te veranderen aan die thermoskan. De dikte van de wand en dus juist de isolerende laag is nodig voor dit effect. Isolatie heeft twee effecten. Een goed geïsoleerd huis zorgt er in de zomer voor dat er zoveel mogelijk warmte buiten blijft en in de winter dat er zoveel mogelijk warmte binnen blijft.

Wist je dat de vacht van de hond ook nog eens zorgt voor extra bescherming tegen UV straling? Zie het als een parasol die er voor zorgt dat de zon niet of minder gemakkelijk bij de huid kan en verbranding voorkomt.

De vacht door de ogen van de mens

Het is best begrijpelijk dat wij mensen denken dat een hond met een dikke vacht het warmer heeft dan een hond met een dunne vacht. Toch is dit vaak ogenschijnlijk. Een Labrador heeft een ogenschijnlijk korte vacht in verhouding met een Schotse Collie die enorm veel haar heeft.

Toch hebben beide vachten hetzelfde doeleinde: zorgen voor een constante temperatuur! De Labrador en Schotse Collie doen dat op een bepaalde manier hetzelfde, alleen door het uiterlijk ziet het er anders uit. Dit uiterlijk heeft ook een functie, de vacht van de (ras)hond is gefokt om nuttig te zijn tijdens bijvoorbeeld heel koud weer (denk aan de Husky) of in het water (Labrador) en ga zo maar door.

Wanneer heeft een hond het (te) warm?

De hond heeft een ander regulatie systeem

Jouw hond heeft een andere regulatie systeem dan jij hebt. Daar zit ook meteen de grootste denkfout! Het is logisch dat wanneer jij in de zomer met een bontkraag (huid, ondervacht en dekharen van een pelsdier) om je heen gaat zitten dat je het al snel extreem warm krijgt.

Als wij het (te) warm hebben door een warme omgeving of door zelf warmte overschot te creëren door lichamelijke activiteiten dan wil ons lichaam die warmte graag kwijt! Bij ons verwijden de bloedvaten zich (vandaar die mooie rode kleur op onze gezichten) en raken we de warmte kwijt aan de koelere omgeving. Maar naast dat voeren we natuurlijk zweet af door ons zweetklieren. Door deze verdamping, die plaats vindt op onze huid, verkoelen we nog meer. Deze combinatie zorgt voor verkoeling.

Wist je dat een pelsdier een dier is met een dicht behaarde huid?

Mijn hond heeft geen goede vacht

Nou zijn er natuurlijk ook honden die niet meer alle functies van de vacht hebben. Dat klinkt wat gek misschien? Door kruisingen of honden die door gefokt zijn kan het zijn dat je hond niet de volledige isolerende functie van de vacht heeft. Deze honden moet af en toe geholpen worden door juist extra verkoeling, warmte (bij koud weer) en bescherming te krijgen tegen welke weersomstandigheden dan ook.

Zwembad voor honden

Hier vind je wat leuke voorbeelden van zwembaden voor honden.

Moet ik mijn hond laten trimmen?

Het is belangrijk om de vacht goed intact te houden. Een goede trimsalon zal hier alles over weten. Bij honden die getrimd moeten worden in verband met het vachtsoort dat ze hebben is het wel belangrijk om een vachtlengte van zeker anderhalve centimeter te behouden.

Bij licht getinte dieren zelfs meer. Wanneer je wilt weten wat het beste is voor jou hond, kun je het beste op zoek gaan naar een goede trimsalon bij jou in de buurt, die kan je hier alles over vertellen.

Waarom hijgt een hond: heeft hij het te warm?

Als een hond gaat hijgen hoef je niet direct overbezorgd te zijn. Tijdens de warme dagen weet je dat dit betekent dat je hond zijn warmte aan het kwijt raken is. De warmte wordt via de ademhaling afgegeven. Daarnaast haalt de hond door dit hijgen, koelere omgevingslucht binnen wat weer zorgt voor verfrissing! Niet zo gek van ze hé? Het hijgen ziet er misschien overdreven uit, maar dit is een heel effectief systeem waarvan de hond heel goed weet hoe hij zichzelf moet afkoelen.

Je hoeft daar geen extra aandacht aan te besteden of alert van te raken omdat je bang bent dat het niet goed gaat met je hond, hij is alleen maar heel hard aan het verkoelen. Wel moet je rekening houden wanneer het hijgen gecombineerd gaat met één van de onderstaande punten.

Wanneer heeft een hond het (te) warm?

Symptomen oververhitting hond

De symptomen van oververhitting zijn heel belangrijk om te herkennen. Je moet natuurlijk voorkomen dat je hond oververhit raakt. Maar wanneer je al te laat bent is het vooral belangrijk dat je de signalen op tijd herkent.

De symptomen van oververhitting bij honden zijn:

De…

  • Slijmvliezen van de hond worden/zijn rood
  • Hond heeft geen tot weinig zin in eten
  • Binnenkant van de oren en lippen voelen (overduidelijk) te warm aan
  • Hond lijkt uitgeput en beweegt traag
  • Hond heeft een snelle hartslag en ademhaling
  • Hond reageert weinig op prikkels en is afwezig
  • Lichaamstemperatuur stijgt/is gestegen. De temperatuur is nu gestegen boven de 40°C
  • Hond is heel hard (overmatig) aan het hijgen en/of kwijlen en kan hierbij zelfs gaan braken
  • Hond heeft het benauwd (en kan zelfs bewusteloos raken)

Bij twijfel altijd (direct) je dierenarts bellen. Oververhitting kan snel voorkomen bij honden en is erg schadelijk!

Wanneer heeft een hond het (te) warm?

Oververhitting bij honden, hoe voorkom je dat nou eigenlijk?

Kun je oververhitting ook voorkomen? Natuurlijk! De kunst is alleen dat je leert te herkennen wanneer je moet stoppen en dat je bepaalde activiteiten gewoon echt niet meer onderneemt wanneer je het warm weer is. Houd daar dus al rekening mee vanaf 15°C.

Hoe koel je een hond af en/of voorkom je oververhitting?

  1. Laat de hond niet te lang in de zon liggen, ook al kiest hij daar zelf voor
  2. Zorg voor een plek met veel schaduw! Soms kan de hond beter binnen dan buiten zijn, omdat sommige huizen koeler zijn.
  3. Zorg altijd voor voldoende en vers (lauw) drinkwater!
  4. Zorg voor een goed gekoeld huis, laat je hond gebruiken maak van de koude vloer (laminaat of plavuizen bijvoorbeeld), maak gebruik van een airco of ventilator bijvoorbeeld voor extra verkoeling.
  5. Ga niet uitgebreid wandelen of fietsen met je hond als het warmer dan 15-20°C is
  6. Laat je hond onder geen enkel voorbehoud alleen achter in een auto, caravan, bench of een schuurtje met platdak! De temperaturen lopen heel snel omhoog, zonder dat je je daar bewust van bent. Deze temperaturen zijn levensbedreigend!
  7. Ga geen actieve spelletjes doen met je hond (balletje gooien, frisbee gooien) > hier vind je tips die je wel met je hond kan doen!
  8. Ga niet intensief met je hond trainen
  9. Zorg voor een koelband. Dit is een heerlijke manier om je hond te verkoelen tijdens de warme dagen
  10. Maak geen lange wandelingen, maar verkort deze en maak er meerdere per dag!
  11. Ga een kuilgraven in het zand/de schaduw
  12. Zorg voor een zwembadje. Als je hond helemaal gaat zwemmen is het heel belangrijk dat je je hond in de schaduw laat opdrogen. In de zon is dit gevaarlijk. Je kunt er ook voor kiezen om je hond alleen te laten pootje baden
  13. Maak de buik van de hond nat met natte (koude handdoeken)
  14. Zorg voor verkoeling van de pootjes – pootje baden, pootjes natsprayen, laat de hond op een koude handdoek staan
  15. Zorg voor een koelmat
  16. Zorg voor een koeljas

Beperk je activiteiten!

Als de temperaturen oplopen boven de 20 graden moet je echt uitkijken met welke activiteiten met je hond doet en vooral ook op welk tijdstip. Zoals je net hebt kunnen lezen haalt de hond onder andere verkoeling via het hijgen en ademt hij de koelere lucht in die helpt met verkoelen. Wanneer een hond zich actief aan het inspannen is moet hij nog harder werken om dit voor elkaar te krijgen. Zijn lichaam warmt op, zijn hart klopt sneller, zijn bloed stroomt sneller.

De hond kan dus veel moeilijker afkoelen en daarom is het belangrijk om het niet te doen. Zeker niet met balletjes gooien, fietsen met je hond, uren lang spelen met andere honden en ga zo maar door!  Zoek verkoeling, houd de fysieke wandelingen kort en ga ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat wandelen. En zoek juist activiteiten op die helpen om af te koelen.

Mijn hond is oververhit, wat moet ik nu doen?

Als je hond oververhit is moet je zo snel mogelijk voor iets zorgen om af te koelen:

  1. Op de allereerste plaats bel je natuurlijk de dierenarts. Bij echte oververhitting is er sprake van een shock toestand en dat is een nood geval.
  2. Als de hond ernstig oververhit is kun je de hond een drijfnatte handdoek tegen zijn buik en borst aan houden en ook tegen zijn voetzolen aan. Zorg er voor dat het water niet TE koud is, die klap is te groot. Ga direct naar de dierenarts
  3. Leg de hond op een koele plek. In de schaduw, onder de boom, in het koele gras, op de koele tegels in huis etc
  4. Neem de temperatuur op. De standaard temperatuur bij honden is tussen de 38°C en 39°C
  5. Koel de hond af met koude doeken of spray met een plantenspuit de hond nat. Doet dit door zijn poten te verkoelen en buik te verkoelen. Zorg ervoor dat dit geleidelijk aan gebeurt en dat je niet (direct) te koud water gebruikt
  6. Geef je hond gedoseerd kleine beetjes water. Teveel water in één keer kan gevaarlijk zijn.

Let op! Wikkel niet het hele lichaam af met natte handdoeken

Het is niet goed om de hond volledig af te dekken met natte handdoeken om af te koelen. De hond kan dan zijn warmte niet meer kwijt en in feite creëer je dan een soort broeikaseffect. Het enige wat je doet is de natte handdoeken tegen de borst en buik aan te leggen.

Hond af koelen warm weer

Leuke dingen die je kunt doen met je hond als het warm weer is:

  1. Laat je hond lekker zwemmen. Let er altijd op dat het water niet te vies is.
  2. Ga snuffelwerkjes aanbieden. Wist je dat buiten (in de schaduw) ook heerlijk snoepjes kunt verstoppen. Denk aan boomstronken, takken, bladeren etc.
  3. Bied je hond een ijslolly aan, spoel het ijsje wel eerst even af onder de kraan voordat je hem geeft. Je kunt bijvoorbeeld een dentastick in een beker doen met daarom heen brokjes. Je vult de beker met water en voila! Je hebt een hondenijsje!
  4. Ga voorwerpen of koekjes in huis verstoppen, denk hierbij aan een tennisbal, brokjes etc.
  5. Ga ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat voor een (langere) wandeling of fietsrondje!

Mijn hond gaat zelf in de zon liggen

Sommige honden zijn helemaal niet vies van de zon, integendeel, ze zoeken het bewust op. Sommige honden kunnen heerlijk in de zon liggen. In principe gaat een hond wel in de schaduw liggen als het hem/haar te warm wordt. Toch is het belangrijk om bij warme dagen je hond goed in de gaten te houden en hem/haar uit de zon te halen en in de schaduw te leggen. Je kunt maar beter voorkomen dat het te warm is voor je hond.

Wist je dat de, in verhouding, koudere grond een tegenhanger is van de warme zon en dit alsnog kan zorgen voor een constant lichaamstemperatuur?

Mijn hond gaat steeds op een andere plek liggen

Een hond is nog niet zo gek als wij denken. Een hond weet van nature heel goed wat ze moeten doen, in rust, om te verkoelen. Wanneer wij geen gekke activiteiten met ze gaan ondernemen is hun lichaam prima in staat om dit zelf te regelen. Als jouw hond regelmatig van de een naar de andere plek wandelt tijdens het warme weer, dan is dat omdat de plek waar hij lag alweer verwarmt was en hij dus een nieuw, koeler plek zoekt. Honden gaat niet voor de grap juist op die koude vloer (van plavuizen of hout) in de gang liggen of schuur liggen. Ze weten precies dat wanneer hun buik op een koele plek ligt dit voor verkoeling zorgt.

Wist je dat een hond dankzij de koude vloer warmte kwijt raakt? De bloedvaten in de, schaars behaarde, oksels en liezen zijn verwijd en zorgen er voor dat de verhoogde bloedtoevoer langs die weg veel warm kan afgeven aan de koude ondergrond.

Kan mijn hond verbranden?

Je zou misschien zeggen van niet. Maar wist je dat ook honden kunnen verbranden? Juist honden met een slechte vacht of een lichte vachtkleur kunnen verbranden. Wees je hier van bewust en vermijd de zon wanneer hij het sterkst is!

Zonnebrand voor honden

Ja, het klinkt wat gek misschien, maar sommige honden hebben baat bij wat bescherming van de huid. Zonnebrand voor honden is ideaal voor honden met weinig vacht of een witte vacht. De neusrug, buik, oorschelpen en liezen zijn de plekken die het snelst verbranden.

Bron: https://www.mcvoordieren.nl/zonnebrand

Denk logisch!

Dit artikel is natuurlijk maar een minimale informatie bron. Het belangrijkste is voldoende rust en niet wandelen op de warmste tijden van de dag. Geen honden in de auto achterlaten, fietsen met je hond of in de volle zon laten zitten voor een langere tijd. Wees verstandig, de zon kan gevaarlijk zijn en je hond wil het net zo graag als jij lekker koel hebben en houden.

Twijfel jij of je hond oververhit is?

Bij twijfel altijd je dierenarts om hulp vragen. Zorg voor zo weinig mogelijk beweging en koel je hond af op de manieren die hier boven beschreven zijn. Op die manier houdt je de warme dagen fijn voor zowel jou als je hond!

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?