60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Zelf een snuffelmat maken: DIY Gids

Snuffelmat voor honden maken
Picture of Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Snuffelen is ontzettend belangrijk voor onze honden. Het is een vorm van mentale uitdaging. Maar het werkt ook kalmerend. De neus is het best ontwikkelde zintuig van de hond. Een snuffelmat is eigenlijk zo must-have die iedere hondeneigenaar zou moeten hebben.

Lees ook: waarom is snuffelen belangrijk voor een hond?

Wat is een snuffelmat?

Een snuffelmat is vaak gemaakt van een rubberen deurmat en fleecekoorden. De mat bestaat uit allemaal knopen en koorden van de fleecestoffen. Je kunt daar met gemak brokjes of andere versnaperingen tussen stoppen en op die manier je hond optimaal laten snuffelen.

Snuffelmat voor honden

Wat zijn de voordelen van een snuffelmat?

Een snuffelmat is gewoon een ontzettend leuk hersenwerkje. Het is heel simpel om klaar te maken en je hond heeft er echt wel even plezier van. Daarnaast kan je deze snuffelmat ook toevoegen aan je snufffelparcours. Een snuffelparcours is eigenlijk niets minder dan verschillende hersenwerkjes verspreid door de ruimte en daar de maaltijd in te verdelen.

De voordelen van een snuffelmat zijn dat je je hond mentale uitdaging aanbiedt. Je hond moet snuffelen en zoeken naar de brokjes. Ontzettend belangrijk voor je hond zijn welzijn. Je voorziet op dat moment in een belangrijke behoefte van je hond.

Snuffelmat voor honden

Nadelen van een snuffelmat?

Nou, die zijn er an sich niet. Althans, niet voor het welzijn van je hond. Het enige nadeel is dat je er met vers vlees geen gebruik van kan maken.

Waarom een snuffelmat?

Honden hebben een bijzonder goed ontwikkeld reukvermogen. Een hond moet, onder andere, snuffelen om de brokjes in de snuffelmat te vinden. Snuffelen verlaagt het stresshormoon cortisol bij honden. Ook zorgt snuffelen voor de aanmaak van endorfine, dopamine en oxytocine. Endorfinen werken stressverlagend. Ze geven een gevoel van welbevinden en geluk. Dopamine zorgt voor een gevoel van tevredenheid en beloning. Oxytocine geven een gevoel van plezier.

Hieronder vind je nog enkele voordelen van de snuffelmat beschreven:

 • Je hond wordt aan het denken gezet
 • Hij heeft wat te doen
 • Het gaat verveling tegen
 • Het werkt positief bij overprikkeling
 • Het werkt stress verlagend
 • Je hebt een vorm van ‘spel’ die je kan aanbieden aan je hond
 • Het werkt ontspannend
 • Je hond wordt lekker bezig gehouden
 • Ideaal voor tijdens bepaalde weersomstandigheden (heel warm weer, sneeuw, vriezen, regen)
 • Ideaal voor tijdens het revalideren na een operatie bijvoorbeeld
 • Ook geschikt voor puppy’s en oudere honden die fysiek niet (meer) volop kunnen bewegen
 • Leuk tussendoortje
 • Een goed alternatief voor die ‘saaie’ voerbak in je huis

Hoe groot moet een snuffelmat zijn?

Een vraag die vaak voorbij komt is ‘hoe groot moet zo’n snuffelmat zijn?’. De grote ansich maakt niet zo heel veel uit. Hoe groter hij is hoe meer er te snuffelen valt.

Je zou hooguit bij kleine hondenrassen rekening kunnen houden met de grote. Maar ook dan zijn er geen belemmeringen. Je hebt ze in verschillende maten. Ik zelf ben fan van grote snuffelmatten!

Hoe maak je een snuffelmat?

Een snuffelmat maken is heel eenvoudig. Er kan even wat tijd in gaan zitten omdat de je koorden moet knippen. Deze koorden moet je vervolgens knopen. En vooral dat laatste vraagt even wat tijd en aandacht. Maar het valt allemaal reuze mee.

Het leuke is dat je straks wel zelf een snuffelmat hebt gemaakt. Je kan de snuffelmat met een dagje wel klaar hebben. Goed materiaal (zoals een goede schaar) werkt ook erg bevordelijk.

Snuffelmat voor honden

Wat heb je nodig voor een snuffelmat?

Tips voor het aanschaffen van de materialen

Fleecekleden: je vindt ze overal. Je hoeft niet de beste en mooiste te hebben. Je kunt prima fleecekleden inschaffen bij de IKEA, Wibra of Action bijvoorbeeld.

Textielschaar: Een goede schaar is het halve werk. In dat geval is dat letterlijk zo. Want met een goede schaar knip je zo door de stof heen. Maar wist je dat een universele schaar van de Albert Heijn al volstaat (€2,99).

Deurmat: Een deurmat is mooi groot en robuust. Dat is een groot voordeel om als basis van je snuffelmat te gebruiken. Echter kan je ook heel goed een gootsteenmatje kopen en daar de knopen gaan maken. Het voordeel van een gootsteenmat is dat het goedkoper is. In dit artikel vind je ook een voorbeeld van een eigengemaakte snuffelmat met fleecekleden en een gootsteenmat.

Snuffelmat gemaakt met een gootsteenmatje

Hieronder vind je een voorbeeld van een snuffelmat die gemaakt is met een gootsteenmatje.

Snuffelmat voor honden
Snuffelmat voor honden

Hoeveel fleecekleden heb je nodig?

Dat hangt een beetje af van de maten. Het verschil hangt ook af van of je een deurmat of gootsteenmat als basis gebruikt. In het geval van een deurmat (laten we daar even vanuit gaan) zou ik voor de zekerheid 4-5 fleecekleden aanschaffen.

Snuffelmat voor honden

Let’s go!

Stap 1:

Pak een fleecekleed en knip de stof in stroken van ongeveer 5 cm breed en 30 cm lang.

Stap 2: 

Je legt de deurmat op de kop. Vervolgens begin je met knopen in 1 van de hoeken. Oftewel: de eerste gat in de hoek. Je haalt de strook door het gaat omhoog en vervolgens door het andere gat weer omlaag. Je keert de mat om en legt er een dubbele knoop in.

Snuffelmat hond maken

Stap 3:

Hupsake! Je eerste knoop is een feit. Deze handeling herhaal je gedurende de hele rij.

Stap 4:

Nu doe je precies hetzelfde qua knopen alleen dan een rij verticaal omhoog. Je kunt ook nog een rij diagonaal gaan knopen. Eigenlijk maakt dat niet heel veel uit. Hoe meer knopen je maakt, hoe voller de mat wordt.

Succes!

Snuffelmat voor honden

Lees je mee?

Op deze site vind je een kennisbank vol met blogs over het gedrag van je hond. Heb je deze blogs al gelezen:

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?