60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Mijn hond eet poep, waarom eten ze poep?

Mijn hond eet poep, waarom eten ze poep?
Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Wij worden er vaak niet zo blij van: honden die poep eten! Het is een vervelend en vies probleem die soms maar moeilijk op te lossen kan zijn. Wil jij weten wat je kan doen? Ik kan je helpen.

Herken jij dit ook?

 • Eet jouw hond poep?
 • Wil jij leren hoe je dit gedrag kunt afleren?
 • Wil jij voorkomen dat je hond poep gaat eten?
 • Heb je geen idee waarom je hond poep eet?
 • Heb je geen idee hoe je dit moet aanpakken?
 • Eet jouw puppy poep en wil je dat graag direct goed begeleiden?
 • Wil jij weten wat coprofagie is?

Herken jij je in één van de bovenstaande punten, dan is de kans groot dat jouw hond poep eet of dat je dit (onsmakelijke) gedrag graag op tijd en op de juiste manier wil begeleiden. Ik kan je helpen!

Waarom eten honden poep?

Of je er nu zelf al mee te maken hebt of niet. Iedereen kent wel een hond die poep eet of heeft wel eens van het gedragsprobleem gehoord. Wij mensen gruwen er vaak van. Maar waarom doen honden het eigenlijk? Het is logisch dat wij het vies vinden, zo zijn er wel meer dingen die onze honden doen en die wij nooit zouden ondernemen.

Hond eet ontlasting

Honden beperken zich niet alleen maar tot hun eigen ontlasting. Integendeel. Honden laten zich al snel verleiden bij het ruiken van:

 • Ontlasting van andere honden
 • Vogel poep
 • Katten poep (hond eet uit de kattenbak)
 • Paarden poep
 • Poep van zichzelf

Coprofagie

Coprofagie is een (wetenschappelijke) term voor het gedragsprobleem: het eten van poep.

Wist je dat Coprofagie een oud Grieks woord is ? Kopros (κοπρος) en phagein (φαγειν) en wat onderscheidenlijk ontlasting en eten betekend.

Wanneer je hond poep eet in welke vorm dan ook kun je dat dus coprofagie noemen.

Oorzaken van coprofagie kunnen zijn:

 • Aangeleerd als pup, maar niet afgeleerd
 • Stress
 • Verveling
 • Mineraal- of vitamine tekort
 • Honger
 • Omdat het lekker is
 • Frustratie
 • Medische oorzaak (altijd eerst uitsluiten!)

Waar eten honden poep?

Het is niet zo dat honden alleen maar poep eten als ze los in het bos lopen. Overal kan dit gedrag zich voordoen.

Er zijn honden die poep eten in hun eigen bench, wanneer ze aan de lijn zijn, omdat ze de kattenbak hebben gevonden, in huis als ze daar hun behoefte hebben gedaan enzovoort. Er zijn honden die geen kans voorbij laten gaan en alle ontlasting, die ze tegen komen, opeten.

Mijn pup eet poep

Veel pups zijn gek op het eten van poep. Sommigen zijn zelfs zo snel dat je niet eens de tijd hebt om het op te ruimen. Pups verkennen de wereld met hun mond. Dat hoort bij hun leeftijd en het is de manier om alles te ontdekken. Echter zijn sommige dingen gevaarlijk en vies waardoor niet alles kan.

Een moederhond zorgt van nature voor de pups, de anaalklieren likken is één van de manier om de ontlasting op te wekken bij puppy’s. Hun moeder eet ook de ontlasting op. Al kunnen wij het ons niet voorstellen, maar dit is normaal en goed gedrag. Dit is voornamelijk wanneer de pups nog geen vaste voeding krijgen. Wanneer de pups overgaan op (meer) vaste voeding, doen ze hun ontlasting vaker buiten.

Mijn hond eet poep, waarom eten ze poep?

Hoe ga ik hier mee om?

 • Zindelijkheid: Als eerste is het heel belangrijk dat je je pup goed zindelijk traint! Geef hem vaak en veel de mogelijkheid om zijn behoefte te doen. Dit geldt zeker voor pups en honden die hun ontlasting in huis of in de bench doen. Een jonge hond heeft het nodig om met regelmaat naar buiten te gaan geef hem dan dus die mogelijkheid. Wanneer je hond dit niet goed in de gaten heeft. Begin dan opnieuw met de zindelijkheidstraining.
 • Genoeg uitdaging is heel belangrijk voor honden± Je hebt natuurlijk met een aantal factoren te maken die beïnvloeden hoeveel uitdaging je hond nodig heeft, zoals leeftijd, gezondheid en ras. Maar vanuit verveling kan het dus zijn dat je hond poep gaat eten en ook dat je hond zich gaat frustreren. Frustratie kan dan dus een mede oorzaak zijn van dit gedrag.
 • Het is heel belangrijk om je pup goed te begeleiden en op te voeden. Wanneer je van jongs af aan al begint met het geven van regels en grenzen groeit jouw hond uit tot een stabiele volwassen hond. Ook een puppycursus gaat jou daar bij helpen.
 • Corrigeer het ongewenst gedrag: Dat hoeft niet te betekenen dat je hard aan de riem trekt en boos wordt, nee liever niet zelfs. Corrigeer het gedrag door hem bijv. wel even mee te nemen aan de riem (weg van de poep), iets anders aan te bieden zoals een koekje of een bal enzovoort.
 • Zorg voor goede voeding: Ik denk dat deze factor het meest onderschat wordt. Vergis je niet dat heel veel voeding, ook al lijkt het nog zo goed, niet alle elementen bevat die een hond nodig heeft. Juist de populaire merken die wij allemaal kennen verzorgen deze elementen niet. In de meeste gevallen betaal je vaak voor de naam, een duur prijskaartje betekend niet per direct kwaliteit.

Is poep eten gevaarlijk voor mijn hond?

Het eten van poep kan zeker gevaarlijk zijn voor jouw hond. Dat kan zijn omdat je te maken hebt met medicijnen, parasieten, bacteriën enzovoort.

Medicijnen in ontlasting

Wanneer je ontlasting tegenkomt, bijvoorbeeld van paarden, dan weet je niet of er wel of geen medicijnen in zitten. Wanneer het paard net een ontwormingskuur heeft gekregen, dan zit dit dus ook in de ontlasting wat jouw hond wil gaan eten.

Parasieten

Parasieten komen wel degelijk voor in de ontlasting van dieren. .Een hond kan deze parasiet binnenkrijgen door in aanraking te komen met alles wat door deze parasiet is besmet. Dit kan dus hondenpoep zijn.

Honden vinden poep lekker

Hoe vies het ook klinkt, maar honden vinden poep ook gewoon lekker. In de ontlasting van anderen zitten zoveel geurtjes en dus ook informatie van andere honden dat het niet zomaar een vies gebeuren is. Daarnaast hebben honden ook nog de instinctieve neiging om poep te eten.

Misschien omdat ze als pup vaak in een vies hok hebben gezeten, niet goed getraind zijn op zindelijkheidstraining enzovoort.

De kern van het probleem herkennen

Naast dat honden het gewoon lekker kunnen vinden, kan het probleem heel vervelend zijn! Zeker wanneer je hond alleen maar poep eet en daar zelfs ziek van wordt. Om te voorkomen dat je halfbakken werk levert, is het handig om te achterhalen waarom je hond poep eet. Wat is zijn motivatie?

 • Zorg jij voor voldoende beweging?
 • Voorzie jij in zijn behoeftes?
 • Krijgt hij goede voeding?
 • Heeft hij last van stress? En zo ja, waardoor komt dat dan?
 • Enzovoort.

Voldoende uitdaging geven

Een oorzaak van dit probleem kan zijn omdat je hond zich verveeld en gefrustreerd raakt. Iedere hond heeft voldoende beweging nodig! Zorg er dus voor dat jij de beweging aanpast aan je hond. Over het algemeen heeft een hond wel een wandeling van 1 tot 1,5 uur per dag nodig. Houd rekening met het ras, de leeftijd en gezondheid van de hond.

Hoeveel beweging heeft een hond nodig?

Wanneer er gebrek aan uitdaging is kan dit probleem ook heel goed samen gaan met het eten en kauw op en van alles wat los en vast zit.

Mijn hond eet poep, waarom eten ze poep?

Stress herkennen

Het is belangrijk om weten waarom je hond poep eet. Soms is dit heel lastig te achterhalen, maar er zijn ook hele duidelijke symptomen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jouw hond gestresst is en daarom poep eet. Zeker honden die chronisch gestresst zijn kunnen hier last van hebben. Oorzaken van stress kunnen zijn:

 • Gebrek aan voorziening in behoeftes
 • Angst
 • Onzekerheid
 • Weerspiegeling van thuis – stress van thuis door welke situatie dan ook
 • Enzovoort

Goede voeding geven aan je hond

Voeding is niet per direct de oplossing. Het is niet (altijd) zo dat wanneer jij gewoon een nieuw zak met voer koopt dat je hond geen poep meer eet. Ik denk wel dat het belangrijk is om je te realiseren dat veel hondenvoeding en bepaalde merken niet altijd even goed zijn.

Ook al bieden ze die garantie wel. In veel gevallen betaal je ook gewoon veel geld voor het merk bijvoorbeeld. Denk hierbij aan purina, bonzo, pedigree enzovoort.

Hondenvoer bevat heel vaak veel ingrediënten die een hond helemaal niet binnen hoort te krijgen, zoals (teveel) graan, maïszetmeel, en allemaal andere chemische toevoegingen die niet bijdragen aan de gezondheid van je hond.

Een mooie informatiebron hier voor is Pet Fooled > een documentaire die o.a. te vinden is op Netflix. bron: netflix.

Wat voer ik mijn hond?

Ik raad het altijd aan om te kijken naar de ingrediënten. In de meeste gevallen is er een groot gebrek aan vlees. Maar een overvloed aan granen en chemische toevoegen. We gaan vaak af op de verpakking en worden op die manier (marketingtechnisch) ingepalmd.

Voorbeelden van goede hondenvoeding zijn: 

Graanvrije brokken

Het is beste om (zoveel mogelijke) graanvrije brokken te kopen voor je hond. Daarnaast zit er in vlees voldoende vitaminen en mineralen voor je hond om balans te zijn.

Mijn hond eet poep, waarom eten ze poep?

Rauw vlees

Rauw vlees is zeker een goed alternatief voor het eten van goede voeding. Bij rauw vlees is het wel noodzakelijk om je goed te verdiepen en niet elke hond reageert er altijd even goed op. Ook in verband met de hygiëne en bacteriën is het heel verstandig om hier op een juiste manier mee om te gaan. Uiteraard is rauw vlees (barf) een goede manier van voeden voor jouw hond.

Ga je hond niet straffen

Straffen is sowieso al geen oplossing. Je hond vertoont gedrag om een bepaalde reden. Wanneer je gaat straffen vertel je niet wat wel de bedoeling is en kan het heel goed zijn dat je er niks mee oplost of het nog erger maakt. In feite is het poep eten iets natuurlijks, iets wat een hond lekker vindt, iets wat een instinctief gegeven is. Straffen is overbodig en lost niks op. Integendeel!

Wat kan ik voor jou betekenen?

Wanneer je kiest voor mij gaan we veel verder dan het aanleren van commando’s. Je leert bij mij de diepere kern van het probleem te herkennen en erkennen.

 • Je leert werken vanuit lichaamshouding en energie.
 • Ik laat je zien waarom je hond dit gedrag vertoont.
 • We gaan vooral in de praktijk aan de slag
 • Je leert bij mij hoe jij zelf dit gedrag van je hond kunt begeleiden
 • Je leert de psychologie van jouw hond herkennen
 • We gaan de diepte in, verder dan de commando’s, trucjes en hulpmiddelen.
 • Ik ga voor maatwerk – elke situatie, iedere hond en ieder mens is anders. Wat heb jij nodig?

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?