Mijn hond is agressief wanneer hij eet
7 min. leestijd

Mijn hond is agressief wanneer hij eet

Is jouw hond agressief wanneer hij eet? Agressie tijdens het eten noemen we baknijd/voernijd.

Herken jij dit?

  Is jouw hond agressief wanneer hij eet?
  Kan jij en/of je gezinsleden niet in de buurt van je hond komen?
  Schrokt je hond zijn brokken op, alsof hij nooit eten krijgt?
  Verstijft het lichaam van je hond tijdens het eten?
  Heeft de hond zijn kop laag bij de bank als hij eet?
  ‘Zweeft’ hij als ware over zijn bak tijdens het eten om het te ‘verdedigen’?

Als jij dit herkent in het gedrag van je hond als hij eet, is de kans groot dat je hond last heeft van baknijd.

Op zoek naar hulp voor jou en jouw hond?
Laten we samen aan de slag gaan!

Mijn hond is agressief tijdens het eten

Agressief uitziend gedrag kan ontzettend lastig zijn. Zeker wanneer dit echt al een patroon is geworden. Agressie is een woord die vaak als diagnose gegeven wordt. Wat eigenlijk niet kan. We zeggen dan ‘mijn hond is agressief’ of misschien wel ‘mijn hond is dominant’. Toch is dat niet waar het over gaat. Lees maar eens mee.

Hoe kan agressie tijdens het eten er uit zien?

 • Verstarren (verstijven)
 • Over het bezit heen buigen (maaltijd, snack of zelfs speeltje)
 • Grommen
 • Tanden laten zien
 • Lip optrekken
 • Snauwen
 • Snappen (in de lucht happen)
 • Blaffen
 • Uitvallen en/of bijten
 • Of juist weglopen of iets snel doorslikken

Hond agressie tijdens eten

Is agressie echt het probleem?

Agressie is maar zelden het probleem. Het is een uiting van een onderliggende probleem. Honden gedragen zich nooit zomaar ‘agressief’. Er is altijd sprake van een onderliggende zaak. Agressie is functioneel voor een hond. Het draagt bij aan het overleven en het welzijn van de hond (er is altijd sprake van eigen belang). Agressie is dus een uiting die geactiveerd wordt om te overleven.

Waarom is je hond agressief tijdens het eten?

Je hond kan agressief uitziend gedrag vertonen om verschillende reden:

 • Hij is het vertrouwen kwijt (bijvoorbeeld omdat zijn voerbak is weggepakt, onder het mom van trainen of andere reden)
 • De hond heeft geen ontspanning om te eten (kunnen verschillende oorzaken voor zijn)
 • Angst
 • Pijn
 • Stress
 • Opwinding
 • Niet goed aangeleerd (je hond valt de bak letterlijk aan)
 • Verkeerde gemoedstoestand (wachten tot er rust is in het koppie van je hond kan heel veel doen)
 • Lichamelijk ongemak (kan ook zijn dat de hond maar trek blijft houden, niet voldaan raakt door slechte voeding)
 • Vervelende ervaringen in het verleden (met andere honden /mensen)
 • Frustratie
 • Er heeft te vaak grensoverschrijdend gedrag plaatsgevonden (de hond communiceerde het wel, maar wij zagen het niet)
 • Of door andere oorzaken

De onderliggende oorzaak is altijd individueel. De motivatie is niet bij iedere hond hetzelfde. Het is maatwerk. De vraag is waarom vertoont jouw hond dit gedrag tijdens het eten?

Agressie tijdens eten hond

Hond is dominant tijdens het eten

We noemen dit gedrag heel vaak dominantie. Vaak leren we ook dat de hond moet leren dat WIJ de baas zijn. Echter gaat het daar niet over. De hond heeft een hulpvraag. Agressie is de uiting en het gaat er om dat je de onderliggende motivatie in kaart krijgt. Op die manier kun je je hond echt helpen.

Je hoeft niet de baas te zijn. Je moet wel degelijk zijn begeleider zijn. Jouw taak is dus om te achterhalen wat je hond jou wil vertellen. Wat is zijn hulpvraag? Waar heeft hij last van? Wat maakt dat hij doet wat hij doet? Je hond is niet ‘vervelend’ of de boel aan het domineren. Je hond wil wat aangeven. Luister je mee?

Stress tijdens het eten

We zien heel vaak de opbouw in signalen niet. Een hond doet niet ‘zomaar’ iets. Integendeel. Er gaan vaak al heel veel signalen aan vooraf.

Ontdek hier alle stress signalen van honden.

Een hond bouwt op in zijn agressie of gedrag. Het kan natuurlijk zijn dat je een hond in huis hebt die dit gedrag al heeft. In heel veel gevallen gaat het alsnog over (een vorm van) stress. De hond heeft kennelijk niet voldoende ontspanning en vertrouwen om rustig te eten.

Hond agressief tijdens het eten

Opbouw in de agressieladder

We herkennen vaak een aantal gedragingen. Dit zijn vaak de ‘grove’ signalen. Een hond die zijn lip optrekt, gromt, blaft of ander gedrag vertoont is overduidelijk niet op z’n gemak. Het is duidelijk zichtbaar in ieder geval dat er ‘iets’ aan de hand is. Nog even los van wat de interpretatie daarvan is.

Wat we vaak niet zien is de opbouw in deze agressieladder. Er is vaak een (groot) gebrek aan kennis van alle overige signalen. Een hond toont eerst diverse signalen voordat dit overgaat in aanvallen/bijten bijvoorbeeld. Het start vaak met signalen die ongemak duidelijk weergeven (dit noemen we stress/kalmerende signalen).

Vervolgens is er een opbouw in deze signalen. Denk aan verstijven, grommen, en/of blaffen bijvoorbeeld.

Als deze signalen genegeerd worden dan kan de hond overgaan op aanvallen/bijten. Het kan ook zijn dat deze signalen door eerdere leerervaring (bij de hond) onderdrukt zijn.

Heb je Instagram? Kijk maar eens mee naar dit filmpje.

Hoe zorg je ervoor dat je hond rustig kan eten?

Wat je in ieder geval niet (meer) moet doen is de bak van je hond afbakken. Het belangrijkste is natuurlijk om door (grondig) onderzoek er achter te komen waarom je hond doet wat hij doet. Wat is de motivatie? Dat is je eerste taak: de motivatie achterhalen.

Hond agressief tijdens het eten

Tips om je hond meer rust te geven

 • Werken vanuit rust.
  Geef je hond eten als zijn brein rustig is. Opwinding is niet fijn voor een hond en kan schrokken en ander gedrag veroorzaken.
 • Werk aan vertrouwen.
  Geef je hond in alle rust zijn eten. Voer wat lekkers bij. Dit lekkers kun je in zijn bak gooien of op de grond om de hond in (dus op afstand).
 • Geef je hond eten in een aparte ruimte
  Zeker in het geval van andere dieren/prikkels die de hond stress opleveren
 • Geef kleine porties uit je hand, gedurende de dag 
  In dit geval kun je de maaltijd opsplitsen. Dit kun je langzaam uitbreiden naar zijn voerbak.
 • Tackel iedere vorm van opwinding.
  Vaak is er veel opwinding bij eten. In veel gevallen ook door ons toedoen. Denk maar eens aan die keren dat je zegt ‘Bobby, wil je eten?’. De hond heeft een drukke gemoedstoestand en is nog hyper in zijn brein en opgewonden. Dit is een vorm van stress en hier ontstaat altijd gedrag uit (niet per se positief). Is het brein van je hond rustig voordat je hem zijn eten geeft? In dit geval is er ook sprake van een associatie. De hond heeft geleerd dat ‘bobby, wil je eten?’  + een drukke gemoedtoestand hem iets opleveren. Namelijk: zijn eten. Hij heeft geleerd dat dit drukke gedrag de bedoeling is. Terwijl je als eindresultaat juist rust wil.
 • Krijg (veel!) kennis over de stress signalen van je hond en de opbouw hiervan
  Gedragsproblemen zijn er niet ‘ineens’. Doordat we niet alle signalen herkenden als opbouw in de ‘agressie/stressladder’ heeft er grensoverschrijdend gedrag plaats gevonden. Neem afstand/ geef de hond ruimte wanneer je een van deze signalen herkent. En ga grondig aan de slag met deze hulpvraag (het liefst met een deskundige erbij).

Wees je er van bewust dat het hier gaat om maatwerk. Wat hebben jij, jouw hond, de situatie en omgeving nodig om hier mee aan de slag te gaan?

Wil je meer weten?

Wil je meer weten? Heb je nog vragen? Neem gerust contact met mij op, ik help je graag!

Over de schrijver
Als hondencoach richt ik mij op jou en je hond. Ik werk vanuit verbinding en samenwerking met je hond. Wanneer je je hond beter gaat begrijpen in zijn behoeften gaat voorzien, zul je al snel zien dat de hulpvragen die je hebt een andere lading en wending krijgen. Bewustwording is dan ook de eerste stap. Begrijpen waarom. Je leert bij mij geen trucjes, maar we gaan direct de diepte in om je hond te helpen. Neem gerust contact met me op 😌.
Carolina
Door

Carolina

op 26 Feb 2018

Wij hebben een herplaatser van bijna 2 jaar, een reu. Een boomer met -denken we- vooral veel Shih Tzu. Hiervoor een Shih Tzu gehad: zó'n makkelijke hond, tuurlijk ook zijn eigen karaktertrekjes, maar je kon eigenlijk alles met hem doen. Ook hij was een herplaatser, maar binnen een maand volledig 'mijn' hond, en nooit grommen o.id. Cooper gromt al als je in de buurt van zijn voer of kluif/speeltjes komt en hapt dan ook. Heeft me zelfs in mn hand gebeten, en heel eerlijk: hoe klein hij ook mag zijn (8kg), ik ben bang voor hem geworden. Heb altijd honden gehad, dit nooit meegemaakt, zelfs niet bij mijn 1e hond, een Jack Russel. Ik wil zo graag, maar vertrouw hem niet meer, en daardoor verdwijnt ook mijn gevoel voor hem. Vind het vreselijk om het zo te zeggen, maar het is de waarheid. Durf niet veel met hem. Is met andere dingen een makkelijke hond, maar heel alert, en als je maar in de buurt van 'zijn spullen' komt... En omdat hier altijd wel andere hondjes over de vloer komen ben ik ook bang dat een keer écht misgaat.

Reactie plaatsen

Gratis ebook

Voorkom problemen door de juiste keuzes te maken

Zelf aan de slag met de gedragsproblemen van je hond

 • Concrete praktijkvoorbeelden en tips
 • Ontdek de waarneming van de wereld van je hond
 • 66 pagina's veel leesplezier!
 • Inclusief gratis spelletjes!