Kan een hond jaloers zijn op de baby?
6 min. leestijd

Kan een hond jaloers zijn op de baby?

Vraag jij je af of je hond jaloers is op de baby? Goeie vraag, want hoe werkt dat eigenlijk jaloezie en honden. Gaat dat samen?

 • Reageert jouw hond opdringerig?
 • Vertoont jouw hond opgewonden gedrag als je aandacht aan de baby geeft?
 • Komt jouw hond steeds om ruimte vraagt?
 • Ligt jouw hond altijd bij jou in de buurt?
 • Reageert de hond duidelijk, heftigere op de baby?

Of jouw hond jaloers is op de baby is natuurlijk lastig in te schatten. Het kan wel zo zijn dat jouw hond bepaald gedrag vertoont wat lijkt op jaloezie. Denk hierbij aan gedragingen zoals:

 • Je hond raakt opgewonden (springen, blaffen, aandacht vragen) als jij de baby aandacht geeft
 • Achtervolgen, je hond volgt je overal waar je heen gaat
 • Heel duidelijk aandacht vragen, zowel aan jou, andere gezinsleden of de baby
 • Opdringen (je hond komt te pas en te onpas in jouw ruimte)
 • Afdwingen (in feite dwingt je hond aandacht af door neus onder je arm door te halen, tegen je aan te plakken, half op schoot te zitten etc)
 • In huis plassen
 • Demonstratief gedrag (je hond lijkt minder goed te luisteren, doet wat hij zelf wil)
 • Onrustig gedrag, de hond wordt erg onrustig wanneer jij je baby aandacht geeft (verschonen, voeden etc)

Dit zijn bepaalde gedragingen die je hond kan laten zien. Heel vaak zit achter dit gedrag een veel ander verhaal dan jaloezie. Het gedrag wordt vaak menselijke geïnterpreteerd en dit menselijke tintje zorgt er voor dat het lijkt alsof de jaloezie is.

Is de hond jaloers op baby?

Ja en nee, jaloers gedrag is zeker niet uitgesloten, maar de motivatie van veel honden is toch vaak anders. Gedrag kan jaloers lijken. We interpreteren gedrag, lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen van de hond vaak op basis van menselijke interpretatie. De vraag is alleen of dit wel mogelijk is en we de hond daar niet te kort mee doen. Je hond is een hond en jij een mens, dus er is wel degelijk een verschil in psychologie.

Jaloezie is een gecombineerde emotie. Er zit namelijk een verlangen in, verdriet en misschien zelfs wel schuld. Je ziet opeens in iemand anders leven iets waar jij enorm naar verlangt. Iets dat jij had willen krijgen. Juist dat laatste kan er voor zorgen dat jaloezie overgaat in boosheid of zelfs wraak.

We plakken heel veel emoties op bepaalde gedragingen van de hond. De vraag is of je hond vanuit dezelfde emotie gedreven wordt. Het ziet er misschien uit dat jouw hond jaloers is op de baby. Maar meestal is het verhaal van de hond anders dan ons verhaal.

Is mijn hond jaloers op de baby?

Zo’n kleine baby in huis is nogal wat. Misschien vertoonde je hond altijd wel wat gedrag dat leek op jaloezie, bijvoorbeeld je altijd achtervolgen, altijd op je voeten liggen enzovoort. Nu je baby er is en alles is veranderd lijkt het misschien alsof je hond in één keer jaloers is geworden. De vraag is altijd wat is de oorzaak en wat is het gevolg en draaien we die niet om?

Veel honden weten helemaal niet wat er van hen verwacht wordt tijdens bepaalde situaties. Honden mogen te pas en te onpas in onze ruimte komen en worden daar vaak ook nog voor beloond. De kunst is om je af te vragen of je hond weet wat de bedoeling is als jij knuffelt met je baby of bijvoorbeeld aan het voeden bent. Probeer je hond te vertellen wat je van hem verwacht door op een positieve manier aan te leren dat hij soms even moet wachten als jij met de baby bezig bent.

Vergeet je hond niet

Je denkt misschien ‘Ah, natuurlijk vergeet ik mijn hond niet, hij is mijn alles!’. Toch veranderd er veel, zeker de eerste weken. Het is van groot belang dat de behoeftes van de hond vervult worden. Behoeftevoorziening is altijd maatwerk, de vraag is wat heeft jouw hond nodig? Duidelijkere verwachting? Meer beweging? Meer rust of een plekje waar hij zich even kan terug trekken, meer fysieke of mentale uitdaging? Wanneer de behoeftes van de hond niet of minder ingevuld worden dan voor dat de baby er was is het logisch dat er ander gedrag ontstaat. Dit gedrag lijkt jaloers, maar wordt vaak vanuit een andere motivatie en emotie aangestuurd.

hond jaloers op baby

Veel gedragingen van de hond worden geïnterpreteerd op basis van onze menselijke interpretatie. Dit is vaak ons verhaal en onze waarneming. De vraag is waarom je hond doet wat hij doet en het is heel belangrijk om dit vanuit de psychologie van je hond te beschouwen. Voor je het weet heeft je hond een etiket die niet klopt. Daar heb jij niks aan en je hond al helemaal niet!

Als jouw hond gedrag vertoont wat niet fijn is voor jou, je hond en de baby dan is er werk aan de winkel. Op die manier creëer je harmonie in je gezin en heel veel rust. Heb jij vragen over je hond en zijn gedrag en wil jij jezelf en je hond graag helpen? Dan kan ik je helpen. Als coach voor mens en hond richt ik mij op het grotere geheel en kijk ik wat jij, je hond en de situatie nodig hebben.

Heb jij vragen over één van mijn diensten of heb je een andere vraag? Neem gerust contact met mij op!

aniek-wendt-amersfoort-hondencoach

Over de schrijver
Als hondencoach richt ik mij op jou en je hond. Ik werk vanuit verbinding en samenwerking met je hond. Wanneer je je hond beter gaat begrijpen in zijn behoeften gaat voorzien, zul je al snel zien dat de hulpvragen die je hebt een andere lading en wending krijgen. Bewustwording is dan ook de eerste stap. Begrijpen waarom. Je leert bij mij geen trucjes, maar we gaan direct de diepte in om je hond te helpen. Neem gerust contact met me op 😌.
Reactie plaatsen