60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Het vermenselijken van een hond

Het vermenselijken van je hond
Picture of Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Het vermenselijken van je hond doen we allemaal wel eens. Toch is het belangrijk dat je leert je hond als hond te behandelen en als hond te begrijpen. Wil je meer weten?

Elk wezen heeft zijn eigen psychologie.
Honden dus ook.

Het is belangrijk je te realiseren dat jouw hond geen miniatuur-mens is. Jouw hond heeft andere behoeftes, een andere waarneming van de wereld en zijn brein werkt anders.

Sommige hondeneigenaren hebben hele gesprekken met hun hond, maar de vraag is wat je hond daar aan heeft.

Het vermenselijken van je hond

 • Wil jij weten wat antropomorfisme is?
 • Zou jij jouw hond graag als hond willen behandelen?
 • Op zoek naar tips om je hond nog beter te begrijpen?
 • Wil jij weten waarom jouw hond niet altijd doet wat jij vraagt?
 • Begrijp jij het gedrag van je hond niet?

Wil jij graag meer over het gedrag van jouw hond weten?

Door je te verdiepen in het gedrag van jou en jouw hond, zal jullie relatie steeds beter worden.

Wat is het vermenselijken van een hond?

Het vermenselijken van een hond houdt in dat het gedrag, lichaamshouding en de gezichtsuitdrukking van een hond wordt verklaard vanuit menselijke begrippen. We hebben vaak op mensen gebaseerde en emotionele verklaringen voor het gedrag van onze hond.

Ieder wezen heeft zijn eigen psychologie en daarom zijn er ook verschillen tussen mens en hond. Een hond is geen mens en een mens is geen hond.

Wat is antropomorfisme?

Antropomorfisme is een ander woord voor het vermenselijken van dieren. De meeste mensen hebben niet door dat ze op bepaalde gebieden hun hond als een mens behandelen.

Zes veel voorkomende uitingen van het vermenselijken van een hond

 1. De hond mag zich als mens gedragen: aan tafel eten, slapen in bed, zitten op de bank etc.
 2. Het toeschrijven van menselijke gevoelens en emoties aan de hand van het gedrag, lichaamstaal of gezichtsuitdrukking van de hond “Hij kijkt zo verdrietig omdat ik net vertelde dat hij iets niet mocht doen.”
 3. Honden aankleden (uitzonderingen -bijvoorbeeld vanwege medische redenen- daar gelaten).
 4. Verwachten van een hond dat ze mensen kunnen verstaan en begrijpen – en vooral boos worden of de stem verheffen als hij dat vervolgens niet doet.
 5. Pogingen om hondenproblemen op te lossen door de menselijke aanpak (psychologie). Bijvoorbeeld: een angstige hond knuffelen, aaien, of op schoot zetten om hem te troosten en te steunen.
 6. Het vieren van de verjaardag en het organiseren van kraamfeestjes voor een hond.

Waarom vermenselijken we?

Vaak zijn we ons er helemaal niet bewust van dat we onze honden vermenselijken.

We kunnen onze honden zien als:

 • Onze gelijken
 • Onze vrienden
 • Onze kindjes
 • Onze steun en toeverlaat

Er zijn verschillende motivaties om een hond aan te schaffen. Wanneer jij je eenzaam voelt kan het zijn dat jouw hond voor jou voelt als jouw kind(je), wanneer je behoefte hebt aan een steun en toeverlaat is een hond een maatje voor het leven.

Op een andere manier naar je hond kijken

Stel jouw hond is jouw kindje, vergeet dan vooral niet om op de eerste plaats te zetten dat je te maken hebt met een dier. Want hoe je het ook wendt of keert, een hond is anders dan een mens.

Je hond als dier

Het gaat je helpen als je in deze volgorde naar honden gaat kijken:

 • dier -> soort -> ras -> naam

Wij draaien dit vaak op:

 •  naam -> ras -> soort -> dier

Voor jouw hond maakt het niet uit of hij een herdershond of een jachthond is. Hij zal ook niet denken: “Hé, daar heb je weer zo’n vervelende jachthond die steeds met zijn neus aan de grond loopt”. Een hond weet dit niet.

 • Een hond is een dier: hij jaagt, hij is instinctief enzovoort.
 • Het is een soort: zoals we allemaal kunnen zien: het is een hond
 • Het is een ras: labrador, golden retriever enzovoort (dit zijn we als mensen zelf gaan fokken, vergeet dat niet)
 • De naam: we verzinnen een naam, waarmee we gelijk een soort van persoonlijkheid geven. Maar voor je hond maakt het niet uit of hij nu Bobby heet of Astor.
 • In basis is het gedrag van een hond hetzelfde. Zie het als een Duitse herder in een ander jasje dan een labrador.

Natuurlijk kun je uiteindelijk altijd te maken hebben met raskenmerken. Maar het is niet vanzelfsprekend dat een jachthond altijd wegloopt en een herdershond altijd op zijn baas gericht is.

Ik beweer dus niet dat je niet te maken hebt met raskenmerken, maar het staat bij mij niet op de eerste plaats.

Hondenpsychologie vs mensenpsychologie

Veel gedragsproblemen gaan gepaard met onbegrip en onwetendheid. Het is aan ons de taak om dezelfde taal te gaan spreken als honden, zodat ze ook snappen wat we van ze verwachten en wat we precies bedoelen.

Wanneer jij ergens komt waar niet dezelfde taal gesproken wordt begrijp je er niet alleen niks van, je voelt je ook niet gehoord. Zo werkt dat voor jouw hond oko.

Hoe werkt de zintuiglijke waarneming door het brein?

Waarneming van de wereld bij de mens:

 • > Gezicht > Tast > Geluid > Reuk

Waarneming van de wereld bij de hond:

 • > Reuk > Gezicht > Geluid > Tast

Een veel voorkomend probleem is dat wij denken dat onze hond precies zo is als wij zelf. We hebben vaak op mensen gebaseerde en emotionele verklaringen voor het gedrag van onze hond.

Uitspraken die ik vaak hoor zijn bijvoorbeeld:

 • “Och, hij kijkt zo zielig omdat hij geen koekje krijgt”
 • “Hij is zo verdrietig omdat ik tegen hem schreeuwde”

Een hond kent wel degelijk emoties, maar niet zoals complex als die van ons zijn.

Hondenpsychologie vs mensenpsychologie

Menselijke begrippen

Gedragsproblemen kunnen ontstaat omdat we onze hond niet begrijpen, de relatie die je hebt met je hond heeft er onder te lijden. Dat is omdat wij voortdurend (gedrags)problemen proberen te verklaren met menselijke begrippen.

Instinctief vs intellectueel

De beweegreden om iets te doen als hond of als mens kan enorm verschillen. Ze ontstaan vanuit twee verschillende ‘motivaties’.

Honden zijn instinctief

Honden zijn instinctief, dat is de reden waarom ze achter een haas aan het bos in schieten, waarom ze hun poot tegen de eerste volgende boom omhoog tillen en waarom een reu achter een loopse teef aan wil.

Jouw hond gaat achter die haas aan, maar hij kan de consequenties niet overzien, ook niet als hij daarvoor een treinspoor of een drukke autoweg moet oversteken.

Wat is instinctief?

Een handeling die automatisch gebeurd; de hond ruikt een haas en hij is weg (actie > reactie)

Het is een onbewuste, onopzettelijke en gedachteloze handeling.

Mensen zijn vooral intellectueel

Mensen zijn vooral intellectueel, maar kunnen ook instinctief zijn, mensen zijn ook spiritueel en/of emotioneel. Wij handelen vaak vanuit overwegingen.

Wat is intellectueel?

Verstandelijk is een synoniem voor intellectueel. Een handeling vanuit het verstand.

Door dat wij dus wel nadenken over de gevolgen en consequenties van die drukke straat of het treinspoor waar je hond naar toe rent, kunnen wij onze hond roepen om te voorkomen dat het uit de hand loopt.

Is het vermenselijken van een hond erg?

Ja en nee. Het toeschrijven van menselijke emoties aan je hond, het gedrag verklaren door middel van menselijke begrippen of de vergelijking maken met kleine kinderen, kan zorgen voor frustraties, onbegrip en gedragsproblemen.

Deze gedragsproblemen ontstaan, onder andere, omdat er een deel van het instinct van de hond onderdrukt wordt. Het is dus niet zo zeer erg, alleen veel honden (heel veel) worden niet begrepen zoals ze echt zijn.

Iedereen vermenselijkt wel eens

Iedereen praat wel eens met zijn hond, iedereen moet wel eens lachen om zijn hond omdat hij iets doet en jij er met je fantasie mee op de loop gaat.

Het grote verschil

Dat je een keer lacht om je hond omdat jouw fantasie er vandoor is gegaan omdat je hond iets ‘geks’ doet, is wat anders dan problemen oplossen met je hond vanuit de menselijke psychologie.

Het is een groot verschil wanneer je eens een keer tegen je praat of wanneer je hele gesprekken met je hond voert en zelfs nog boos wordt als hij vervolgens iets doet wat jij niet van hem verwachte.

Antropomorfisme vs. gevoel

Het antropomorfisme heeft niks te maken met het feit dat honden geen intellectuele, gevoelige dieren zijn die wel degelijk beschadigd geraakt kunnen worden door welke omstandigheden dan ook. Lange tijd werd er gedacht dat honden geen gevoel hadden en niet een stem hadden zoals wij die hebben. Nou klopt het dat honden niet zo zijn als wij mensen. Dus kom je op het stukje hondenpsychologie vs. mensen psychologie.

Vanuit die psychologie zul jij je hond anders benaderen dan mensen. Vanuit die psychologie kun je gedragsproblemen oplossen en instinctieve gegevens versterken. Want dat is immers een feit, honden zijn instinctief! Wij mensen zouden van nature ook instinctief zijn, vergeet alleen niet dat wij, o,.a. door het bewustzijn, andere keuzes maken tegenwoordig. Honden niet, die zijn nog steeds voornamelijk instinctief.

Antropomorfisme heeft dus niks te maken met ongevoelige dieren die niks te maken die geen gevoelens en dergelijke kijken. Alleen vergis je niet in hoe snel je menselijke interpretaties over het gedrag van je hond (of andere dieren en mensen) heen gooit.

Zes tips om je hond als dier te leren zien

Zes tips om je hond als dier te leren zien

Ik geef je zes handige tips om je hond als dier te leren zien:

Tip 1: leer je hond te begrijpen

Leer je hond instinctief te begrijpen: Waarom valt je hond uit naar andere honden? Of rent hij achter die haas aan. Dat is niet omdat hij ondeugend is, maar omdat zijn instinct hem ‘verteld’ dat hij iets moet doen. En zonder daar over na te denken, doet hij dat.

Tip 2: verdiep je in de hondenwereld

Ga je verdiepen in de hondenwereld: Wat is hondenpsychologie nou eigenlijk? Een hond, kat, konijn of mens heeft zijn eigen psychologie. Ieder wezen heeft een andere psychologie. Een paard is geen hond en een hond geen paard.

Tip 3: spreek de taal van je hand

Leer te spreken in de taal van je hond: Honden communiceren door middel van hun lichaamshouding en energie (de gemoedstoestand). Probeer je bewust te zijn van je houding en je gemoedstoestand, hoe voel jij je? En wat laat de hond je zien?

Tip 4: een hond is geen mens (en andersom)

Een hond is geen mens en een mens geen hond:  Spreek niet in de taal zoals je dat onderling met mensen zou doen. Vaak gaan we met onze hond om zoals wij dat zien, maar is dat wel altijd de juiste manier?

Tip 5: let op de lichaamstaal

Let op de lichaamstaal van je hond: Let tijdens het wandelen eens wat vaker op de lichaamstaal van jouw hond. Maar let vooral ook op de lichaamstaal van honden onderling. Hoe communiceren zij onderling? Wat zou jij anders kunnen doen in de communicatie naar jouw hond?

Tip 6: verander je inzichten

Verander je eigen inzichten: Stop met het toeschrijven van je eigen emoties en menselijke begrippen op je hond. Onthoud de lichaamstaal die je hebt gezien tijdens de wandelingen (zie tip 5) en vergeet vooral niet dat je hond geen (miniatuur) mens is.

Lees je mee?

Op deze site vind je een kennisbank vol met blogs over het gedrag van je hond. Heb je deze blogs al gelezen:

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?