60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Duitse Staande hond

Hondenrassen: Duitse Staande hond
deel:

Ben jij opzoek naar de eigenschappen van een Duitse Staande hond? Ben je opzoek naar een hond? Misschien wil je wel weten of dit ras past bij jou. In dit artikel vertellen we je alles wat je wil weten over een Duitse Staande hond.

Duitse Staande hond

De Duitse Staande is een jachthond, een voorstaande hond. Voorstaande honden zijn voor jagers onmisbaar tijdens de jacht. Als de hond bijvoorbeeld een fazant of patrijs ruikt, sluipt hij er naartoe en als hij vlakbij is, stopt hij. Hij blijft dan stokstil staan, met zijn blik op de buit en wijst zo de jager aan waar de vogel zich bevindt. Dit heet voorstaan. Pas als de jager het bevel geeft, sprint de hond naar de vogel. Als de vogel wegvliegt, schiet de jager hem neer, waarna de Duitse Staande het dier apporteert.

Oorsprong Duitse Staande

Je wist vast al dat de Duitse Staande een jachthond is. Maar wist je dat de Duitse Staande helemaal niet uit Duitsland komt? Hij komt uit het zuiden, uit de landen rond de Middellandse Zee! Daar werd de hond vroeger ingezet bij de valkenjacht. Later kwam hij naar Duitsland, waar eind 19de eeuw de rasstandaard werd bepaald. Omdat dit in Duitsland gebeurde, kreeg het ras de naam Duitse Staande mee.

Hondenrassen: Duitse Staande hond

Jachthond of huishond?

Hoewel de Duitse Staande echt een allround jachthond is, gedijt hij ook prima in huis. Het is een spontane, speelse hond die snel leert en huis en erf goed zal bewaken. Realiseer je wel dat je hier te maken hebt met een werkhond, dus je Duitse Staande moet veel beweging krijgen: als je niet gaat jagen met hem, ga dan lekker fietsen met hem en maak lange wandelingen.

Werkhonden zijn intelligente, zelfstandig werkende dieren, wat betekent dat ze zelfstandig beslissingen moeten kunnen nemen in verschillende situaties. Om ongewenst gedrag te voorkomen, is het dus belangrijk dat je duidelijke grenzen stelt en de hond niet alleen fysiek maar ook mentaal uitdaagt. De Duitse Staande kan over het algemeen goed omgaan met kinderen en andere huisdieren.

De Duitse Staande past bij jou als je:

– consequent bent met honden

– graag buiten bent/sportief bent

– je hond graag nieuwe dingen leert

Hondenrassen: Duitse Staande hond

Uiterlijk van de Duitse Staande

De Duitse Staande is een sportieve, middelgrote hond: reuen worden gemiddeld 64 teven 60 cm. Hun lichaamsgewicht ligt tussen de 25 en 35 kilo. Ze zijn kortharig en hun vacht is waterafstotend. Alleen tijdens de rui hoef je ze af en toe te borstelen. Ze komen voor in verschillende tinten bruin, al dan niet met witte aftekeningen en in de variant bruin schimmel. Ook zijn er witte Duitse Staandes met bruine of zwarte aftekeningen. De kleur die het meeste voorkomt is echter bruinschimmel met platen.

De Duitse Staande kent ook de vachttypen draadhaar en langhaar.

Hondenrassen: Duitse Staande hond

Levensverwachting Duitse Staande

Duitse Staandes zijn over het algemeen gezonde honden. Alleen heupdysplasie komt soms voor. Dit is een aangeboren afwijking, waarbij het heupgewricht zich niet goed heeft ontwikkeld. De levensverwachting van Duitse Staandes ligt tussen de 10 en de 12 jaar.

Conclusie?

Ben je op zoek naar een sportieve hond, die weinig lichaamsverzorging nodig heeft, dan zou de Duitse Staande weleens de ideale hond voor jou kunnen zijn!

Rasgroep 7 – voorstaande honden

Deze hond valt onder rasgroep 7, de voorstaande honden.

> Klik hier voor meer informatie over de voorstaande honden in het algemeen.

Wil jij een hond die bij je past?

Een hond uitzoeken die bij je past is van groot belang. Het gaat er niet om dat je alleen maar een hond uitzoekt die je leuk vindt. Ook de match tussen jullie karakter speelt een belangrijke rol. Daarnaast is het belangrijk om niet enkel een hond op basis van wat je hart ingeeft te kopen. Denk goed na voor je een hond koopt en overweeg of je echt alle tijd hebt om de hond een goed plekje te geven.

Ik help je graag bij de juiste match tussen jou en je hond en de opvoeding.

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?