60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Wanneer is een hond gelukkig?

Wanneer is een hond gelukkig?
Picture of Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Vraag jij je af of je hond gelukkig is en of hij goed in zijn vel zit? Dat zijn hele goede vragen, wanneer je veel om je hond geeft wil je natuurlijk het beste voor je hond!

Herken jij dit?

  • Vraag jij je af wanneer je hond gelukkig is?
  • Wil jij ontdekken wat je het beste kunt doen voor je hond?
  • Twijfel jij soms of je wel het beste doet voor je hond?
  • Of heb je andere vragen?

Natuurlijk wil jij het beste voor je hond! Maar wanneer is een hond nou echt gelukkig?

Wanneer is een hond gelukkig?

Het is natuurlijk lastig om voor de hond te praten en te zeggen wanneer hij gelukkig is. Heel vaak wordt dit wel gedaan en zo zijn er nogal wat menselijke interpretaties aan de hond gegeven. De bekendste is toch wel: de hond kwispelt dus hij is blij!

Wist je dat dit niet altijd het geval is? Een hond kan kwispelen als hij blij is, maar juist ook als hij het heel spannend vindt, agressie, opwinding etc.

Hoe herken je een gelukkige hond?

Een gelukkige hond herken je aan een hond die stabiel gedrag vertoont en in balans is. Dat betekent niet dat je hond nooit wat fout doet. Maar gedragsproblemen zijn vaak tekenen van een hond die op een dieperliggend niveau nog meer gehoord wil worden en dus is er gebrek aan geluk in welke vorm dan ook (hij voelt zich soms onzeker, gespannen, angstig etc).

Je kunt een hond herkennen aan een blije en rustige gemoedstoestand (dus niet hyperactief en constant opgewonden). Maar naast deze uitingen ziet een gelukkige hond er ook goed uit. Zijn conditie is optimaal in balans met zijn ras, leeftijd en gezondheid, zijn vacht en gebit ziet er goed uit. De hond heeft weinig lichamelijke klachten.

Waar worden honden gelukkig vinden?

Op de allereerste plaats is het belangrijk om je hond als dier te behandelen. Hoe klein ze ook zijn, je hond is een dier. Geen harig mensje. Je hond is op de eerste plaats een dier, dan een soort (hond), dan een ras (Duitse herder), dan een naam (Bobby). Wij mensen draaien dit vaak om. Jouw hond is een dier, hij eet poep, hij rolt door dode dieren, hij graaft, hij plast en poept buiten enzovoort.

Beweging

Hoe je het ook wendt of keert, iedere hond houdt van beweging. Beweging is ook heel belangrijk! De hoeveelheid beweging kan wel per hond verschillen. De hoeveelheid beweging hangt onder andere af van het ras, de leeftijd, gezondheid. Een uur beweging per dag is praktisch gezien voor iedere hond haalbaar.

Uitdaging: wandel elke ochtend 3 kilometer met je hond! En let eens op de verschillen!

Wanneer is een hond gelukkig?

Regels en verwachtingen

Je hond wil graag weten wat er nou precies de bedoeling is. Juist in spannende situaties. Veel honden worden aan hun lot overgelaten. Waaorm niet helpen door je hond te vertellen wat er verwacht wordt, wat is het juiste gedrag? Leer dit op een leuke manier aan en help je hond. Op die manier werk je meteen aan wederzijds vertrouwen en respect!

Knuffelen!

Jaaa! Praktisch iedere hond houdt van knuffelen. Ofcourse! Wist je dat knuffelen zelfs bij kan dragen als ondersteuning voor honden die heel overgevoelig zijn, angstig etc?

Maar naast dat is het natuurlijk goed voor iedere hond. Het is wel belangrijk dat je voornamelijk ook voorziet in de bovenste behoeftes. Alleen met knuffelen red je het niet, ga op pad! Maak lange wandelingen, daag je hond mentaal en fysiek uit en knuffel!

Goede voeding!

Goede voeding bestaat uit vers vlees of geperste brokken die een hoog percentage vlees bevatten zonder toegevoegde conserveringsmiddelen etc. De verschillen die je kunt waarnemen, op zowel lichamelijk als psychisch gebied, zijn ontzettend groot.

Net als bij mensen gaat een uitgebalanceerd dieet met goede voeding voor jou hond gepaard met een goede gemoedstoestand, een stralende vacht, een gezond gebit, een gezond lichaam en dus een gelukkige hond!

Spelen!

Misschien is jouw hond niet zo van het spelen met andere honden. Maar het is heerlijk ontspannen om samen met je hond te spelen. Probeer het maar eens en plan elke dag even een speelmomentje in!

Wanneer is een hond gelukkig?

Een veilige haven

Je hond heeft behoefte aan een veilige haven. We zeggen vaak, de hond moet gewoon vertrouwen. Maar de vraag is altijd: “Heeft de hond iets om op te vertrouwen?” Heel vaak is het antwoordt nee! Kan de hond er altijd van op aan dat jij hem helpt, begeleidt op de juiste manier en er altijd staat vanuit rust en vertrouwen? Honden willen graag gezien worden op een dieper niveau, zoals ze echt zijn!

Kauwspelletjes!

Honden houden van kauwen, dus waarom niet af en toe een heerlijk bot geven waar hij goed op kan kauwen.

Hersenwerkjes!

Ja, de neus is het belangrijkste zintuig voor veel honden. Wist je dat hersenwerkjes een hele leuk en mentale uitdaging zijn voor je hond. Met hersenwerkjes kun je denken aan een snuffelmat, een kong en noem het maar op! Kijk maar eens op Pinterest en zoek naar brain games dogs!

Behoefte voorziening

Jouw hond zou het heerlijk vinden als je iets met hem doet waar hij gefokt is! Denk aan een Labrador die gek is van water, zoek dan het water op! Of een Border Collie die maak je heel blij met een schapendrijven. Een jachthond op jachttraining en ga zo maar door! Maar wist je dat er ook veel alternatieve zijn zoals: behendigheidstraining, IPO enzovoort. Wat zou jou hond nou echt heel graag willen doen?

Soortgenoten of andere dieren

Je kunt een hond een enorm plezier doen wanneer je hem lekker laat optrekken met zijn soortgenoten (andere honden). Ga naar het bos, loop samen met iemand die ook een hond heeft of zoek een andere manier om je hond met andere honden te laten optrekken.

Natuurlijk zijn er ook honden die de omgang met andere honden best ingewikkeld of spannend vinden. Dit advies geldt dus alleen als jij zeker weet dat jij je hond een plezier doet met het contact met andere honden. Sommige honden vinden het ook heerlijk om juist met andere dieren in huis te leven of worden heel blij van een aai over hun bol door andere mensen!

Wanneer is een hond gelukkig?

Houd rekening met je hond!

Er is geen standaard gelukkig-middel voor iedere hond. Zeker niet wat betreft welke vorm van spelen en beweging. Iedere hond is anders, zelfs uit een nestje van dezelfde rashonden is elk karakter verschillend. Houd rekening met je hond, wat vindt hij leuk om te doen? Wees je niet alleen bewust van wat ze leuk vinden, maar juist ook van wat ze spannend en als moeilijk ervaren. Juist dan begrijp je je hond heel goed!

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?