60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Is kauwen belangrijk voor een hond?

Is kauwen belangrijk voor een hond?
Picture of Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Kauwen is natuurlijk gedrag voor honden van alle leeftijden. Kauwen houdt de kaken sterk en de tanden schoon, maar het kent nog veel meer voordelen. Lees je mee?

Is kauwen voor een hond goed?

Kauwen is volkomen normaal gedrag voor honden van alle leeftijden. Zowel wilde als gedomesticeerde honden besteden uren aan het kauwen van botten. Honden houden ervan om op botten, stokken en zo ongeveer alles te kauwen dat beschikbaar is.

Waarom kauwen honden?

Ze kauwen voor het plezier, ze kauwen voor stimulatie en ze kauwen om angst en/of stress te verlichten. Hoewel kauwgedrag normaal is, richten honden hun kauwgedrag soms op ongepaste spullen zoals die van ons. Een hond die veel stress ervaart, bijvoorbeeld omdat ‘ie alleen thuis is, kan gaan kauwen om zichzelf te kalmeren. Zowel puppy’s als volwassen honden moeten verschillende dingen aan geschikt en aantrekkelijk kauwspeelgoed en kauwsnacks hebben.

Alleen het hebben van de juiste dingen om op te kauwen is echter niet voldoende om ongepast kauwen te voorkomen. Honden moeten leren wat goed is om op te kauwen en wat niet. Dit kan je op een positieve manier aanleren, zodat je hond begrijpt wat wel de bedoeling is. Het begint natuurlijk bij voldoende spullen in huis hebben.

Is kauwen belangrijk voor een hond?

Voordelen van kauwen?

Kauwen kent verschillende voordelen. Hieronder vind je enkele voordelen:

  • Kauwspeeltjes en kauwsnacks bevorderen de gezondheid van het gebit
  • Zorgt voor de aanmaak van ontspannende hormonen
  • Kauwen kan honden van stress en angst doen verlichten
  • Hondenkauwspeeltjes helpen bij het wisselen van tandjes bij puppy’s
  • Goed hondenspeelgoed helpt destructief kauwen te voorkomen
  • Kauwspeeltjes houden je hond/puppy bezig
Is kauwen belangrijk voor een hond?

Kauwen voor een gezond gebit van je hond

Kauwen kan helpen om de tanden en het tandvlees van je hond schoon te maken. Door te kauwen worden de tanden gladder en wordt tandsteen verwijderd. 

Het bevordert ook antibacterieel speeksel dat de mond van je hond reinigt. Je kunt ook merken dat de adem van je hond verbetert door het kauwen.

Een hond laten kauwen bij stress en angst

Als een hond gestresst of gespannen is zal hij zelf manieren vinden om die ‘onrust’ kwijt te raken. Dit kunnen activiteiten zijn die kalmeren en plezier geven. Kauwen is een manier om om te gaan met die spanning en stress. Het verlaagt stress en geeft plezier.

Wist je dat je hond gelukshormonen aanmaakt bij het kauwen. Je kan dan denken aan endorfine en dopamine. Deze zorgen voor een goed gevoel. Zo helpt endorfine meer bij het verlagen van stress en pijn en geeft dopamine een goed gevoel. Dit ontstaat omdat je hond iets doet waar hij plezier aan beleeft.

Kauwen verlaagt de stress bij een hond

Helpt bij het wisselen van tanden bij puppy’s

Puppy kauwspeeltjes zijn een musthave. Kauwen kan de pijn verlichten die puppy’s ervaren tijdens het wisselen van tanden. In sommige gevallen kan het heel fijn zijn als de kauwspeeltjes koud zijn. Dit geeft een extra rustgevend effect.

Je kunt bijvoorbeeld een gevulde Kong in de vriezer leggen en die op een later moment aanbieden. Kauwen bevordert ook de groei van de tanden, dit zorgt voor een goed ontwikkeld gebit als de hond volwassen is.

Kauwen helpt destructief kauwen voorkomen

Je weet inmiddels dat honden houden van kauwen. Ze hebben het nodig. Het is alleen jammer wanneer onze meubels, schoenen en andere materialen de dupe worden van die natuurlijk kauwdrift. Onder andere kauwspeeltje kunnen zinvol zijn wanneer je een hond hebt die veel kapot kauwt. Het voordeel van veel leuke kauwspeeltjes hebben en met regelmaat kauwsnacks aangeboden te krijgen is dat je hond ook niet af te reageren op andere materialen.

Houdt er wel rekening mee dat destructief kauwen verschillende redenen kan hebben. Het is altijd belangrijk om te kijken naar de onderlaag van een gedragsprobleem. Een gedragsprobleem is nooit het echte probleem, er zijn meerdere lagen die dan antwoord nodig hebben.

Lees ook: Waarom sloopt je hond spullen?

Hond kauwt spullen kapot

Wordt een hond moe van kauwen?

Kauwen heeft als voordeel dat die ontspannende hormonen worden aangemaakt. Dus op de eerste plaats zorgt kauwen er voor dat de hond kan ontspannen, stress kan reduceren. Daarnaast geeft kauwen plezier, en dat zorgt dus weer dopamine en dat geeft een goed gevoel.

Kauwen draagt dus bij aan stressmanagement. Het heeft een positief effect op het prikkelemmertje van je hond. Zowel tijdens stressvolle momenten als na afloop van veel stress kan wat te kauwen aanbieden erg zinvol zijn.

Kauwen op kauwspeeltjes of kauwsnacks kan wel degelijk maken dat je hond moe wordt. Het is een vorm van mentale uitdaging. Je hond heeft veel focus nodig om het voor elkaar te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een gevulde Kon. Je hond moet zich concentreren om alles er uit te krijgen.

Wat is goed kauwspeelgoed voor honden?

Kauwspeelgoed heb je in allerlei vormen en maten.

Nylabone voor honden

Hier vind je de Nylabone voor honden.

Kong Dotz Square

Hier vind je Kong Dotz Square.

Tasty bone trio

Hier vind je de Tasty Bone trio. 

Trek, kauw en intelligentie spelletje in één.

Hier vind je het kauwspeeltje.

Flostouw voor honden

Hier vind je flostouwen voor honden.

Welke kauwsnacks kan ik geven aan mijn honden?

Op de eerste plaats is het belangrijk om gezonde snacks uit te zoeken voor je hond.  Veel commerciële merken hebben veel toevoegingen en suikers verwerkt in hun snacks. Dit draagt over het algemeen niet bij aan een beter gebit en een gezond gewicht. Ook kan hier een relatie liggen met allergieën.

Bellobox: voor natuurlijk en gezonde kauwsnacks.

Bellobox heeft natuurlijke hondensnacks die je – heel handig verpakt – in een box kan bestellen. Ze hebben verschillende boxen samengesteld en gevuld met 100% natuurlijke snacks, aangepast aan de behoefte van jouw hond.

Met mijn kortingscode ANIEKWENDT (hoofdlettergevoelig) krijg je 10% korting op iedere losse box!

> Ga direct naar de website van Bellobox.

Maak gebruik van 10% korting op een losse box met de kortingscode ANIEKWENDT.

Yakmelk bone

Een Yakmelk bone is 100% Natuurlijk en biologisch. Het is gemaakt van Yakmelk uit de Himalaya. Deze kauwsnack is nagenoeg geurloos. Hij is vrij van gluten, vlees en granen.

Hier vind je de Yakmelk bone.

De botten van Ziwipeak

De botten van Ziwipeak zijn luchtgedroogd. Er zijn geen smaakmakers en conserveringsmiddelen toegevoegd. Ze zijn 100% natuurlijk.

Klik op deze link om naar de webshop van dogline te gaan.

Lees je mee?

Op deze site vind je een kennisbank vol met blogs over het gedrag van je hond. Heb je deze blogs al gelezen:

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?