We willen allemaal graag ontspannen kunnen wandelen met onze hond. Want hoe meer ontspanning er is hoe meer plezier we ervaren. Wil jij graag weten hoe je ontspannen kunt wandelen? Ik kan je helpen!
Herken jij dit?
- Trekt jouw hond aan de lijn?
- Wil jij graag weten hoe je je hond niet meer laat trekken aan de lijn?
- Ben jij op zoek naar tips en trucs om te voorkomen dat je hond gaat trekken?
- Krijg jij een hond of heb je net een pup en wil je graag leren dat je hond wandelt zonder getrek aan de lijn?
- Trekt jouw hond aan de lijn maar heb je geen idee hoe je dit moet oplossen?
Herken jij dit? Dan is de kans groot dat je wilt weten waarom je hond dit doet en hoe je dit het beste kunt begeleiden!
Waarom zou een hond aan de lijn trekken
Er kunnen natuurlijk veel verschillende oorzaken zijn waarom jouw hond aan de lijn trekt. In de meeste gevallen zijn gedragsproblemen heel specifiek. Simpelweg omdat jij, jouw hond en elke situatie en omgeving anders is. Daarom is het oplossen van gedragsproblemen ook maatwerk.
Oorzaken kunnen zijn
- Stress
- Spanning
- Angst
- Het tempo van je hond ligt hoger
- Je hond ruikt of zie iets waar hij graag naar toe wil
- Verkeerd gebruik van de riem
- Weerspiegeling van het baasje
- Gemoedstoestand van de hond
- Een gebrek aan onderlinge communicatie (regels/verwachtingen)
Waarom je hond ontspannen leren wandelen aan de riem?
Wanneer je in een stad of dorp woont, geldt sowieso al vaak de regel dat je hond aangelijnd moet zijn. Dat is heel logisch en begrijpelijk. Wanneer je dan niet zo gemakkelijk je hond los kunt laten is het heel fijn als hij gewoon ontspannen aan de riem kan wandelen.
Juist ook bij het passeren van andere honden, mensen, fietsers of wat dan ook, is het fijn dat je hond zich netjes gedraagt. Niet alleen voor jou, maar juist ook voor de hond is dit heel prettig. Want hij vertoont niet zomaar dit gedrag.
Hoe leer je een hond wandelen zonder te trekken?
Er zijn gigantisch veel tips, trucjes en informatie op internet om je hond te leren wandelen aan de lijn. Iedereen doet het op een andere manier. Ik denk dat het belangrijk is dat jij kijkt wat bij jou, jouw hond en de situatie past.
Dit wordt heel vaak vergeten waarom bepaalde handelingen niet werken en we dus teleurgesteld zijn. Daarnaast vergeten we vaak dat wij als mensen ook invloed hebben op het gedrag van onze hond. Dus alleen met het aanpassen van het gedrag van je hond kom je er niet. Ook jij zult iets moet veranderen.
Voldoende beweging
Iedere hond heeft voldoende beweging nodig. Hiermee los je geen problemen op, maar je voorkomt wel problemen. Als een hond teveel energie heeft en dit op geen enkele manier kwijt kan is het logisch dat hij ergens vervelend gedrag gaat vertonen.
Zorg er dus in de eerste plaats voor dat je de hoeveel beweging die je je hond geeft aan de leefstijl van jouw hond aanpast, denk aan het ras, leeftijd, gezondheid enzovoort.
Met de juiste gemoedstoestand de deur uitgaan
Zorg ervoor dat je hond rustig is alvorens je vertrekt. Heel vaak zeggen we tegen de hond: “ Ga je mee wandelen?” Waardoor de hond vaak al aan het plafond zit door de opwinding. Daarnaast is de riem pakken en om doen vaak ook nog iets waar een hond heel fanatiek op kan reageren. Leer je hond aan dat de riem niet alleen maar betekent dat je gaat wandelen.
Leg hem eens op zijn kussen pak de riem en ga gewoon eens koffie drinken, ga opruimen, eten koken enzovoort. Draai de associatie om zodat de riem niet alleen maar betekent: “JEEEEEEEEJ! We gaan wandelen.” Daarbij laat je je hond keurig zitten voor dat je weg gaat, hij is rustig voordat je de riem om doet en voor dat je de deur uit gaat.
Leer aan wat je WEL wilt en niet wat je NIET wilt
Leer je hond aan wat hij WEL moet doen en niet wat hij NIET moet doen. Want op die manier begrijpt hij alsnog niet wat de bedoeling is. Daarnaast helpt trekken aan de lijn of boos worden op geen enkel manier. Simpelweg omdat jouw hond voelt hoe jij je voelt.
Verkeerd riemgebruik
Niet alle riemen zijn geschikt voor alle honden en alle situaties. Ik denk dat het belangrijk is dat jij kijkt wat jij en je hond nodig hebben, zonder te doen wat de rest doet. Er zijn riemen en soms ook halsbanden, tuigjes, jachtlijntjes die er voor zorgen dat het effect zowel positief als negatief kan zijn.
Kijk dus goed wat past bij jou en jouw hond en zorg er voor dat je goed geadviseerd wordt. Daarnaast zorgen wij vaak voor extra spanning op de lijn tijdens de riem. Wees je dus bewust van wat jij doorgeeft aan je hond wanneer je aan het wandelen bent.
Regels en verwachtingen creëren
Wanneer je hond altijd overal op mag reageren, waarom zou hij dat dan niet aan de riem doen? Wanneer je met je hond gaat wandelen is het heel belangrijk dat je alsnog bezig bent met regels en verwachtingen. Niet omdat je hond niks mag, maar omdat je hond moet leren dat hij soms eventjes weer bij de les moet blijven omdat de situatie zich op dat moment even zo voor doet.
Dus een regel kan zijn, dat hij prima overal mag snuffelen maar niet altijd en op elke plek (omdat het gevaarlijk is, een andere hond er aan komt enzovoort). Regels zijn er niet om je hond te straffen maar om met hem te blijven communiceren. Daarnaast is een hond vaak aan de lijn op plekken waar regels zijn (dus geen losloopgebied), dit is een plek waar je dus hoe dan ook rekening moet houden met de regels van de omgeving.
Zie ook: Welke verwachtingen heb jij van je hond?
Kun jij wel wat hulp gebruiken?
Heb jij een hond die trekt aan de lijn, ben jij heel hard aan het oefenen met je hond zodat hij niet gaat trekken aan de lijn of krijg jij binnenkort een hond en wil je voorkomen dat hij gaat trekken aan de lijn? Dan kan ik je helpen!
Wat kan ik voor je betekenen?
- Ik leer jou hoe je hond kunt begeleiden zodat hij niet (meer) trekt aan de lijn
- Jij gaat ervaren wat jouw invloed is op het gedrag van je hond
- Je leert werken vanuit lichaamshouding en energie
- Je zult leren hoe zelf dit probleem kunt oplossen of voorkomen
- Ik laat je zien waarom je hond trekt en hoe je dit kunt begeleiden
- Als je voor mij kiest krijg je maatwerk; elk mens, elke hond en iedere situatie is anders.