Waarom moet je hond kalm en rustig zijn?

Waarom moet je hond kalm en rustig zijn?
Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

De lichaamshouding van een kalme hond wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd door mensen. We denken vaak dat een hond die zich kalm en gehoorzaam opstelt zielig of zelfs depressief is.

Ook denken we vaak dat een hond die hyperactief is en je omver springt als je binnenkomt een blije hond is.

Zo herken je een kalme en gehoorzame hond:

  • Hoofd vrij laag gedragen
  • Een ontspannen lijf
  • Een neutrale houding van de staart (met uitzondering van de rassen die van nature een hoge staartdracht hebben)

We denken heel vaak dat deze honden zielig of ongelukkig zijn. Maar in de hondenwereld betekent deze houding iets heel anders. Het betekent namelijk dat je hond in een rustige gemoedstoestand is. Vanuit deze gemoedstoestand zal je hond minder reageren op prikkels.

Ook heeft het te maken met je rol als leider. Als je deze leidersrol op je neemt en blijft behouden, zal de hond zich kunnen ontspannen en zich gelukkig voelen. De hond hoeft zich dan niet meer druk te maken en zich bezig te houden met het beschermen van de roedel.

Een gelukkige en ontspannen hond

Een hond die zichzelf kleiner maakt en kalm is, is een gelukkige ontspannen, en onderdanige hond (en dus helemaal niet zielig). Een hond zoals deze springt dus niet om je heen als een jonge pup, tenzij jij hem daar zelf toe aanzet op het moment dat er gespeeld wordt bijvoorbeeld.

Waarom moet je hond kalm en rustig zijn?

Door deze verwarring over respect en ongelukkig zijn kunnen er een hoop problemen ontstaan.

Een hond wil graag dat jij kalm en zelfverzekerd bent. Dan zal je hond jou ook als leider behandelen. Dat betekent dat hij niet zomaar tegen je aanspringt en je zal aankijken om een taak of sturing te krijgen, in plaats van jou een taak of sturing te geven.

Aandacht opeisen

Een hond die constant de aandacht van zijn baasjes opeist vraagt niet om liefde, maar probeert de situatie onder controle te houden. Een hyperactieve hond die zich zo gedraagt is een gestreste hond die zich altijd zorgen maakt om alles om hem heen.

Een hond in een rustige gemoedstoestand levert je minder gedragsproblemen op. Hij voelt zich eigenlijk helemaal ‘zen’. Iedereen is zijn vriend. En hij denkt er niet eens over na om iemand uit te dagen. Hij is relaxed en voelt zich gelukkig over het feit dat hij niet de roedel hoeft te beschermen, omdat jij (zijn baas) dit al doet. Hij kent de regels, grenzen en beperkingen en hij vindt het helemaal niet erg om deze op te volgen.

Als je een hond zielig vindt heb je een zwakke energie en straal je dus gemengde signalen uit naar je hond.

4 tips om de gemoedstoestand van je hond te veranderen

1. Beweging: beweging zorgt er in ieder geval al voor dat je hond zijn energie kwijt kan en dit dus niet gaat opkroppen. Ook zal hij minder snel gefrustreerd zijn.

2. Stel regels, grenzen en beperkingen op: een hond is het van nature gewend om regels, grenzen en beperkingen op te volgen. Hij zal wel moeten, want anders wordt het een chaos in de roedel.

3. Eis je ruimte op: eis je ruimte op door een halve meter om je heen op te eisen. (In het plaatje hieronder, is dat de rode kring) Je hond mag hier niet in komen als hij hyperactief als een jonge hond om je heen springt, alleen als hij rustig en onderdanig is. Zo leer je hem dat hij respect moet hebben voor zijn leider en hij jouw instructies moet opvolgen in plaats van andersom.

Bijvoorbeeld: dat jouw hond smeekt om geaaid te worden en helemaal op schoot kruipt om dit voor elkaar te krijgen. Draai de rollen om.

4. Het geven van aandacht op het juiste moment: aandacht (liefde) geven aan je hond is natuurlijk niet verkeerd. Alleen als je hond druk is beloon je de gemoedstoestand waardoor de hond beloont wordt op dat moment. Raak je hond, kijk hem aan of praat hem alleen als zijn gemoedstoestand kalm en onderdanig is. Zo leer jij je hond dat dit de juiste gemoedstoestand is.

Een hond in een drukke gemoedstoestand kan voor veel gedragsproblemen zorgen om verschillende redenen. De meeste honden voel zich hierdoor heel vaak niet ontspannen en gelukkig. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je moet doen om de gemoedstoestand van je hond te veranderen om je hond een gelukkig en zorgeloos leven te kunnen geven.

 Wil je meer weten of kun je wel wat hulp gebruiken?

  • Ik leer je hoe je de gemoedstoestand van je hond kan veranderen
  • We communiceren alleen door middel van lichaamshouding en energie
  • Je zult zien wat het effect is van een hond die ‘rustig’ is
  • Ik laat je herkennen wat de verschillende gemoedstoestanden van je hond kunnen zijn
  • Door het veranderen van de gemoedstoestand van je hond kun je gedragsproblemen voor zijn

Lees ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download mijn gratis ebook

Als je je aanmeldt voor dit gratis ebook, krijg je met regelmaat gratis tips om te werken aan de relatie met je hond. Ik ga zorgvuldig om met je gegevens. Voor meer info bekijk je mijn privacyverklaring.

Download mijn gratis ebook

Als je dit gratis ebook downloadt, krijg je met regelmaat gratis tips om te werken aan de relatie met je hond. Ik ga vanzelfsprekend zorgvuldig om met je gegevens. Voor meer info bekijk je mijn privacyverklaring.
Ebook Aniek Wendt