Ieder wezen heeft zijn eigen psychologie. Een mens, een hond, een kat, een dolfijn, een olifant enzovoort. Het is belangrijk om te weten dat een hond een andere psychologie heeft dan alle andere ‘wezens’ waar hij mee samenleeft. Een hond is dan ook geen mens, maar een mens ook geen hond.
Hondenpsychologie
Wil jij weten wat het verschil is tussen hondentraining en hondenpsychologie?
Heb jij een hond die je moet (her)opvoeden?
Wil jij alles weten over honden, hun psychologie en hun gedrag?
Heb jij een puppy of krijg jij een puppy en zoek je tips om hem/haar op te voeden?
Ervaar jij een probleem met je hond en zoek je een oplossing?
Begrijp jij niets of vrij weinig van het gedrag van je hond?
Wat is hondenpsychologie?
De dikke Van Dale omschrijft psychologie als de ‘wetenschap van de bewustzijnsverschijnselen, van de belevingen en gedragingen’. Dat kan gelden voor mensen, maar er bestaat ook hondenpsychologie. De naam zegt het al: hondenpsychologie gaat over de psychologie van de hond. Het is belangrijk om te weten dat ieder dier zijn eigen psychologie heeft.
Deze psychologie zorgt voor het bijzondere feit dat vrijwel ieder dier op een andere manier reageert op prikkels, op een andere manier aan zijn eten komt, voor voortplanting zorgt en ga zo maar door. Dat elke psychologie van elk wezen verschilt is wel duidelijk. Maar hoe moet je dan omgaan met die psychologie?
Waarom moet je weten wat hondenpsychologie betekent?
Heel vaak denken wij dat onze honden dezelfde psychologie hebben als wij mensen. Maar daar gaat het eigenlijk ook heel vaak fout. Voor een gelukkig leven voor jou en jouw hond, kun je het best beginnen met een blik op de wereld door zijn ogen, of beter gezegd, door zijn neus. Je moet eerst inzicht en begrip krijgen voor de hondenwereld. Wanneer de psychologie van een hond verstoord raakt, raakt hij uit balans.
Eén van de redenen van disbalans is het toekennen van de menselijke psychologie op onze honden.
Denk hierbij aan het interpreteren van gedrag, lichaamshoudingen, gezichtsuitdrukkingen etc.
Gedragsproblemen bij honden
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een hond uit balans raakt, zoals:
- Disharmonie in de emoties van de hond
- Te vol prikkelemmertje
- Traumatische ervaring
- Angst
- Gebrek aan (goede) socialisatie
- Ziektes
- Slechte fokkerij
- Genetische aanleg
- Pijn
- Niet begrepen worden
- Stress
- Het instinct dat onderdrukt wordt
- Gebrek aan de juiste begeleiding
- Gebrek aan kennis over lichaamstaal van honden
- Gebrek aan kennis over wat stress doet bij honden
- Te weinig slaap
Er kunnen ontzettend veel redenen zijn voor het gedrag van je hond!
Hondentraining vs. hondenpyschologie.
Het gebeurt nog heel vaak dat ik op een consult kom en dat men zegt: “Ik begrijp het niet, want mijn hond luistert normaal altijd zo goed”. De honden die zo goed getraind zijn kunnen vaak heel veel kunstjes en trucjes: zit, af, blijf, high five, rollen enzovoort. Maar ze vertonen nog wel ongewenst gedrag zoals overmatig blaffen, het vernielen van meubelen en schoenen, het trekken aan de riem enzovoort.
Gedragsproblemen worden niet alleen maar opgelost door training
We werken vanuit training. We werken vaak op basis van commando’s. Als die niet werken lijkt het alsof de niet hond luistert. Echter gaat het daar niet om. Trainen is leuk en fijn met je hond. Commando’s aanleren kan ideaal zijn. De basis zou echter moeten gaan over de psychologie van je hond. Balans houden in de hoeveelheid stress die je hond kan ervaren en deze situaties begeleiden.
Begrijpen waarom je hond op een bepaalde manier reageert en waardoor het ontstaat.
Wat kun je hier aan doen?
Om wat aan ‘probleemgedrag’ van je hond te doen zul je moeten weten wat de motivatie is. Als je niet begrijpt wat de motivatie is kun je hem niet helpen. Simpelweg omdat je dan op basis van training werkt aan het symptoom. Er veranderd dan te vaak weinig aan het daadwerkelijke probleem. Emoties veranderen niet, stress verlaagt niet, wordt erger of wordt onderdrukt enzovoort.
Daarnaast leggen we onze hoop vaak in de hulpmiddelen die er zijn. Verschillende hondenriemen, verschillende supplementen en ga zo maar door. Soms ook met de teleurstellingen dat ze niet werken. Dat ligt vaak niet aan die hulpmiddelen. Maar omdat het in hondenland lijkt alsof je hier het verschil mee gaat maken.
Het hulpmiddel zou hooguit een ondersteuning kunnen zijn om het gewenste resultaat te bereiken. De oplossing ligt in de psychologie van je hond.
Wat is jouw invloed?
De samenwerking tussen jou en je hond komt erg nauw. Jij kunt iets veranderen om je hond te helpen. Er zijn maar weinig honden die zeggen: ‘vanaf morgen doe ik alles anders’. Het begint daarom bij jou. Jij bent degene die iets moet veranderen om je hond te helpen. Dat begint bij het verkrijgen van Kennis. Wat heeft een hond nodig? En waarom doet mijn hond wat ‘ie doet.
Wil jij je hond leren begrijpen of het probleem aanpakken?
Door de psychologie van de hond te begrijpen kun je hem helpen. Dan werk je vanuit de kern van het probleem. Niet vanuit het symptoom.
Kun jij wel wat hulp gebruiken?
Als coach voor mens en hond wil ik graag mijn kennis met jouw delen. Ik wil jou leren waarom je hond doet wat ‘ie doet. Zodat je op basis daarvan kunt handelen! Je leert te werken vanuit de motivatie van het probleem.