In de hondenwereld leren we op verschillende manieren met onze honden te communiceren. Maar wist je dat je hond vooral opzoek is naar jouw authenticiteit?
Herken jij dit?
- Communiceer jij met je hond, maar heb je niet het idee dat hij luistert?
- Luistert jouw hond niet op die momenten dat je het wel zou willen?
- Heeft jouw hond soms ontzettend de maling aan je?
- Ben je opzoek naar (nog) meer verbinding met je hond?
- Zou je willen weten hoe je vanuit jouw authenticiteit met je hond kan communiceren?
- Heb je het idee dat je soms uit verbinding bent met je hond?
- Of heb je andere hulpvragen ben je enorm geïnteresseerd in dit onderwerp?
Authenticiteit in de relatie met je hond!
Oh, het is zo heerlijk cliché! Lekker authentiek zijn in de relatie met je hond. Toch? We kennen ze allemaal wel: ‘lekker bij jezelf blijven’. Maar wat betekent dat eigenlijk?
En waarom zijn die vervelende cliché’s toch altijd zo waar? En waarom gaat dat helemaal niet over zweverige theorieën en zijn ze ook gewoon lekker down to earth?! Jijzelf, jouw zijn is er altijd, maar is er ook altijd de acceptatie en communicatie vanuit jouw kern?
Wat betekent authenticiteit?
In de basis betekent authenticiteit overal hetzelfde. De bron moet hetzelfde zijn als het bericht dat verstuurd wordt. In het werken met je hond kun je die heel mooi doortrekken omdat daar ook vaak de verstoring zit.
Het bericht dat verstuurd wordt komt vaak niet overeen met de bron waar het bericht vandaan komt. Wat betekent dat de hond niet daadwerkelijk begrijpt wat er nou de bedoeling is, gaat spiegelen, onzeker wordt of wat dan ook.
Het gaat niet om het creëren van…
Bij authenticiteit is het dus heel belangrijk dat je niet een imago gaat creëren. Het gaat niet om wat je wil of zou moeten uitstralen. Belangrijker is dat wanneer je authentiek bent (wat iedereen natuurlijk is in de basis) dat je bij jezelf blijft. Vanaf dat moment zul je zien dat de relatie met je hond anders wordt. De relatie krijgt een ander fundament, ontstaan vanuit integriteit.
Dieren zijn authentiek!
Dieren handelen altijd vanuit authenticiteit. Dat geldt overigens ook voor kinderen, veel (jonge) kinderen handelen vanuit de bron, wat maakt dat de bron en het bericht dat verstuurd wordt altijd overeenkomt. Dieren verloochenen zichzelf niet. Ze handelen vanuit de bron en het bericht dat verstuurd wordt is altijd heel helder, eerlijk en duidelijk.
Authenticiteit en gedragsproblemen
Gedragsproblemen kunnen natuurlijk veel bronnen hebben. Je kunt de authenticiteit van jezelf of van je hond niet veranderen. De bron is er. Jij kan jezelf niet verliezen en de hond kan zichzelf ook niet verliezen. Diep van binnen is die er. Je bent er altijd. Het kan wel zijn dat je het gevoel hebt dat je jezelf soms verliest.
Bij honden kan het zeker zo zijn dat ze altijd authentiek handelen alleen dat er inmiddels wel verstoringen zijn ontstaan die zich uitten in gedragsproblemen. Een hond kan daar ook last van hebben en de kunst is dan ook dat je al die laagjes van de hond kunt afpellen om bij de kern te komen.
Het voordeel van honden (dieren in het algemeen) is dat ze niet bezig zijn met wat hun imago is of wat ze zouden moeten uitstralen. Hierdoor het proces heel snel kan gaan!
Authenticiteit & integriteit
Je hond verliest zijn authenticiteit niet, maar door de verstoringen vanuit jou (gezinssituatie), omgeving, veranderingen enzovoort kan het wel zijn dat hij nog steeds authentiek en eerlijk handelt maar dat er wel wat laagjes en muren om heen zitten die niet van hem of haar zijn.
Honden liegen niet, ze doen wat ze doen en reageren op het moment. Deze punten kunnen zich wel opstapelen waardoor je hond er alsnog last van kan hebben. Door de authenticiteit en integriteit van onze honden krijgen we een hele helder spiegel. Honden doen niet zomaar iets, ze doen iets omdat ze een verhaal hebben.
Leiderschap en authenticiteit!
Leiderschap en authenticiteit zijn twee ontzettende krachtige instrumenten. Een perfect bundeltje. Die twee woorden klinken perfect in één zin. Echter ontstaan er veel misvattingen over leiderschap wat maakt dat er heel vaak niet meer vanuit authenticiteit gehandeld wordt en de bron en het bericht dus niet meer overeenkomen.
Leiderschap gaat niet over op welke manier jij een goede leider voor je hond zou moeten zijn. Dat jouw hond maar moet volgen omdat jij de leider bent, omdat jij een kalme, zelfverzekerde en assertieve leider moet zijn.
Nee! Authenticiteit gaat over jou, over jouzelf. Jouw hond weet heel goed wie jij bent, hoe jij voelt, hoe het met je gaat. Jouw hond vraagt om verbinding met jouw bron en vanuit die bron wil hij heel graag jouw berichten ontvangen. Omdat die namelijk hetzelfde zijn op dat moment. Vanuit die basis kun je zoveel bereiken met je hond!
Moet ik dan geen leider zijn voor mijn hond?
Jawel, maar de vraag die altijd gesteld mag worden is: wat betekent dat dat een leider zijn voor jouw hond? Dat kun je zien als een beweging, iets authentieks. Jouw leiderschapsvorm is anders dan die van de buurman en naast dat zul je ook merken dat je verschillende vormen kunt toepassen en zult moeten meebewegen; dus constant je leiderschap aanpast aan de situatie en dus wat er nodig is.
Jouw hond wil graag met jouw communiceren en pikt vooral de kern op. Het voordeel van honden is dat ze meesters zijn in het aanpassen. Echter zit daar ook het grootste gevaar. Omdat de hond zich zo aanpast kan het zijn dat er laagjes ontstaat die zich om de hond heen wentelen die niet echt van hem zijn.
We eigen de hond dat vaak toe als typische karaktereigenschappen van hem/haar. Maar meestal moeten we de hond eerst ontpellen om bij zijn of haar kern te komen en van daaruit kunnen we weer met de hond communiceren. De kunst is om die verbinding aan te gaan.
Instinct onderdrukken
Honden leven al honderden jaren naast ons als mens en zijn meester in het aanpassen. Ze bewegen mee met ons als mensen, wat heel slim van ze bekeken is. Er viel ook wat te halen bij ons. Wij hadden/hebben de hond nodig en de hond ons.
Echter heeft de hond het, zelfs al in vergelijking met 50 jaar geleden, erg moeilijk wat betreft hun eigen instinct en onze huidige en moderne manier van leven. Een manier waarbij we hond niet meer kunnen bieden waar ze oorspronkelijk voor gefokt zijn. Zoals je al leest zijn er nogal wat oorzaken die kunnen zorgen voor een verstoring.
Ongeacht wat de motivatie zou zijn wil je hond graag gehoord worden en communiceren vanuit authenticiteit en integriteit. Hij wil erkend worden en zijn verhaal mag gehoord worden, van daaruit kun je kijken wat de hond beweegt om te doen wat hij doet. Dat gaat dus verder dan enkel en alleen gedrag, je hond is een levend wezen en vertoont gedrag om een bepaalde reden!