Dalmatiër – Dalmatische hond

Hondenrassen: Dalmatiër - Dalmatische hond
deel:

Wil je meer weten over een Dalmatiër? Lees dan zeker verder en ontdek wat dit hondenras uniek maakt.

Dalmatiër – Dalmatische hond

Deze karakteristieke hondensoort staat bekend om zijn witte vacht met zwarte stippen. Zeker door de immens populaire Disney film 101 dalmatiërs, zijn de honden zeer beroemd geworden. De Dalmatiër komt sindsdien over de hele wereld voor. Wil jij meer over dit prachtige ras weten?

Oorsprong van de soort

Het ras is afkomstig uit een kuststreek in Kroatië, genaamd Dalmatië. Ondanks dat het verleidelijk is om te denken dat de naam hiervan afstamt, is dat niet het geval. Dalmatiër, ook wel Dalmatische hond, is vernoemd naar Dalmatica, de Romeinse koningsmantel gemaakt van hermelijn.

Hondenrassen: Dalmatiër - Dalmatische hond

Welke kleur(en) heeft de Dalmatiër?

Wellicht heb je er al een aantal zien lopen met hun baasje of herken je ze uit de Disney film. Dan weet je waarschijnlijk dat de meest voorkomende kleuren zwart en leverbruin zijn. Dit gaat uiteraard over de kleur van de vlekken op de witte vacht. Dalmatiërs met een bruine snoet, hebben ook leverkleurige vlekken. Deze type zijn volledig volgens de ras standaard ie geldt voor deze hondensoort.

Hondenrassen: Dalmatiër - Dalmatische hond

Wat is de levensverwachting van de Dalmatiër?

Net als bij elk ras zijn er richtlijnen waarbij je kunt uitgaan van de leeftijd van een hond. Bij een dalmatiër is de levensverwachting zo’n 10 tot 13 jaar. Uiteraard is de leeftijd net als bij de mens afhankelijk van veel factoren. De voeding en eventuele ziektes zijn hiervan op invloed.

Wat zijn karaktereigenschappen/kenmerken van de Dalmatiër?

De dalmatiër is niet voor een specifieke karaktereigenschap te vangen, dit komt doordat het ras wordt gezien als veelzijdige sporthonden voor verschillende disciplines. Verder zijn ze trouw, onafhankelijk en levendig. Deze honden zijn goed te trainen, maar verkijk je niet op zijn eigen wil. Let wel op, want de dalmatiër heeft heel veel beweging nodig!

  • Vrolijk
  • Opgewekt
  • Extravert
  • Sterke wil
  • Energiek
  • Sterk karakter
Hondenrassen: Dalmatiër - Dalmatische hond

Conclusie

Als je opzoek bent naar een ontzettend trouwe viervoeter dan kan de Dalmatiër wat voor jou zijn. Het zijn geen kleine honden en ze hebben veel beweging nodig. Houd je van veel wandelen en ben je ook graag in de natuur te vinden? Dan zal een Dalmatiër jouw beste maatje worden.

Wil jij een hond die bij je past?

Een hond uitzoeken die bij je past is van groot belang. Het gaat er niet om dat je alleen maar een hond uitzoekt die je leuk vindt. Ook de match tussen jullie karakter speelt een belangrijke rol. Daarnaast is het belangrijk om niet enkel een hond op basis van wat je hart ingeeft te kopen. Denk goed na voor je een hond koopt en overweeg of je echt alle tijd hebt om de hond een goed plekje te geven.

Ik help je graag bij de juiste match tussen jou en je hond en de opvoeding.

Doe de gratis STRESS test
Ontdek in 1 minuut hoe stress het gedrag van jouw hond beïnvloedt.

Doe de gratis STRESS test

Ontdek in 1 minuut hoe stress het gedrag van je hond beïnvloedt.