Ben jij die hondeneigenaar die zich afvraagt wanneer en waarom je je hond moet aanlijnen of ben jij juist degene die met een aangelijnde hond loopt en wil je weten welke rechten jij hebt? In dit artikel lees je daar meer over.
Herken jij dit?
- Wil jij weten waar jij je hond moet aanlijnen?
- Ben je benieuwd waarom je je hond moet aanlijnen?
- Moet jij je hond aanlijnen, maar houden anderen geen rekening met jou?
- Zou jij willen weten waarom je hond aangelijnd moet zijn, als anderen hun hond hebben aangelijnd?
- Wil je weten wat de boete is voor loslopen in gebied waar dit eigenlijk niet mag?
- Zou jij willen weten waarom anderen hun hond aangelijnd hebben?
- Of heb je andere redenen om dit artikel te lezen?
Als jij je in één van de bovenstaande punten herkent, dan is de kans groot dat je meer wilt weten over wat de regels en beperkingen zijn binnen het wel of niet aanlijnen van je hond. Wil je meer weten? Ik help je graag.
Wat betekent een aangelijnde hond?
Het is eigenlijk heel simpel, maar een aangelijnde hond betekent een hond die aan de lijn wandelt. Honden die aan de lijn lopen doen dat niet zomaar. Het is of verplicht of er is een reden specifiek voor de hond die je op dat moment tegenkomt.
Waarom moet je een hond aanlijnen?
Er kunnen zoveel redenen zijn waarom je je hond moet aanlijnen. Veel mensen denken dat, omdat hun hond zo goed opgevoed is, hun hond wel los kan lopen. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. En die staan nog los van de boete die je kunt ontvangen omdat je hond los loopt op plekken waar hij niet mag loslopen.
Redenen om je hond aan te lijnen kunnen zijn:
- Sommige kinderen en volwassenen zijn bang voor honden en vooral voor loslopende honden
- Loslopende honden kunnen een gevaar vormen voor het verkeer; omdat ze impulsief en instinctief kunnen reageren
- Het is verplicht in (sommige) wandelgebieden, gemeentes en situaties om je hond aan te lijnen
- Omdat je ziet dat iemand anders de hond heeft aangelijnd
- Omdat je hond niet goed kan omgaan met andere honden, reageert op auto’s, kinderen en ga zo maar verder
- Wanneer jouw hond aangelijnd is voorkom je discussies, omdat het duidelijk is (in sommige situaties) wie er verantwoordelijk is voor (het gedrag van) de hond.
- Je hond luistert niet goed of nauwelijks
- Reageert op katten of andere (huis)dieren
- Omdat honden schade kunnen brengen aan het milieu en de natuur
- Omdat het wild de dupe wordt/is van loslopende honden
- Hond vertoont gedragsproblemen
- Het hebben en houden van een hond is jouw eigen verantwoordelijkheid (!)
- Omdat je hond een enorm jachtinstinct heeft en dus overal op reageert
- Omdat je zijn ontlasting moet opruimen en dit moeilijker kunt doen als de hond los is (zeker als ze verder weglopen)
- Enzovoort
Prijs van de boete loslopende honden
Je hond mag niet loslopen in de bebouwde kom. Dat weet iedereen! En ongeacht dat we dat weten lopen veel mensen toch met hun hond los door de woonwijken heen. Uiteraard is dat allemaal op eigen verantwoordelijkheid en wanneer je hond onder appél staat kun je dat risico nemen.
Alleen het is wel belangrijk om te weten dat je gespot kunt worden door de politie of de buiten gewoon opsporingsambtenaren (BOA) omdat je hond niet los mag lopen. En redenen daarvan zijn zoals hierboven gemeld. Het bedrag van de boete wanneer je wordt aangehouden kan verschillen en ligt zo tussen de €90,- tot €150,-.
Mogen honden buiten de bebouwde kom loslopen?
Op de meeste plekken mogen de honden, buiten de bebouwde kom wel loslopen. Wel kunnen er (natuur) gebieden zijn waar je hond niet los mag. Houd hier rekening mee en lijn je hond netjes aan. In de meeste gevallen is een aanlijnplicht dan ook vermeld. Daarnaast kun je de losloop gebieden ook aanvragen bij jouw gemeente.
De hond toch los laten lopen in een aanlijn (natuur) gebied
Elk jaar weer zien boswachters het gebeuren, doodgebeten ree kalfjes, opgejaagt wild, biggetjes die worden aangevallen en ga zo maar door. Wanneer je in een gebied loopt waar je hond aangelijnd moet zijn is het volledig jouw verantwoordelijkheid wanneer je hem loslaat. Naast het feit dat je kans hebt op een boete, die wanneer er achter wild aangejaagd wordt kan oplopen tot honderden euro’s, is er ook nog een kans op schade aan jouw hond, door bijvoorbeeld moederzwijnen die hun biggetjes beschermen.
Wanneer je in het bos loopt ben je te gast. We maken deel uit van natuur en zullen dus moeten samenwerken om het goed te laten verlopen. Wanneer je een honden- en/of natuurliefhebber bent, is het belangrijk om je realiseren dat jouw hond (jachtdier) nog al wat kan veroorzaken in het bos bij bijvoorbeeld de prooidieren. Vergeet niet dat jouw hond een dier is, hoe goed getraind hij ook is. Jij weet dat, maar andere dieren weten dat ook. Houd rekening met elkaar en met de natuur!
Gemeentelijke APV
APV staat voor Algemeen Plaatselijke Verordening. Dit betekent dat elke gemeente daarin de regels kan opnemen over honden. Regels kunnen zijn, waar lijn je je hond wel en niet aan. Bij de gemeente kun je opvragen waar de losloop gebieden bij jou in omgeving zijn. Op deze plekken mogen alle honden in principe loslopen, ongeacht welk ras.
Alleen het is wel, zoals al eerder vermeld staat, jouw verantwoordelijk. Het is dus van belang dat jij je hond onder controle houd en er voor zorgt dat hij geen schade en overlast veroorzaakt. Het is dus heel belangrijk dat jij je hond ook goed getraind hebt wanneer hij los van de lijn is. Omdat je dan in feite geen’vat’ meer hebt op zijn gedrag.
Zie ook: Hoe leer ik mijn hond dat hij geaaid kan worden door andere mensen?
Ik kom een hond tegen die aangelijnd is, wat moet ik doen?
We hebben het vaak over het hebben van regels en grenzen voor onze honden, maar wat mij betreft geldt dat ook voor ons als hondeneigenaren. Wanneer jij in een (losloop) gebied loopt zul je altijd rekening moeten houden met elkaar.
We spreken dan over hondenetiquette. We zijn op een openbare plek en het is jouw verantwoordelijkheid om van je hond een sociale en vriendelijke hond te maken die goed luistert. Wanneer je dus ergens wandelt met je hond is de regel dat je rekening houd met elkaar.
Waarom lopen (andere) honden aan de lijn?
Er kunnen heel veel reden zijn waarom andere honden aan de lijn lopen, redenen kunnen zijn omdat de hond:
- Niet kan loslopen omdat hij dan wegloopt (bijv. alleen maar jaagt)
- Herstellende is van een operatie
- Ziek is
- Geblesseerd is
- Gewond is
- Loops is
- Angstig
- Ongewenst gedrag vertoont ten opzichte van andere honden
- (te veel) Jaagt
- Getraind (heropgevoed) wordt
- In dienst is, bijvoorbeeld een buddy hond, geleide hond etc
- Paniekerig is
- Net nieuw bij zijn eigenaar is
- Wegloopt
- Reageert op harde geluiden (die op dat moment aanwezig is)
- Gewoon aan de lijn loopt (simpelweg niet meer dan dat)
- Aangelijnd is op de plekken waar dit in principe verplicht is
- Oud is (weinig behoefte aan spelen bijv.)
- Onzeker en bang t.o.v. andere honden
- Best op zich zelf is en niet zoveel met andere heeft
- Het rustig aan moet doen (dus even niet of nauwelijks mag spelen bijvoorbeeld)
- Aan het kalmeren is aan de lijn (sommige worden even aangelijnd om rustig te worden)
Een verantwoordelijke hondenbaas!
Hoe je het ook wendt of keert, jouw hond is een dier! Dieren zijn instinctief en kunnen dus instinctief reageren. Zelfs honden die goed getraind zijn kunnen soms dingen doen die gewenst zijn. De reden daarvan kan verschillen. Als je hond ongewenst gedrag veroorzaakt ben jij in welke vorm dan ook daar (mede) verantwoordelijk voor.
Honden lopen maar zelden zomaar aan de lijn, zoals je in het bovenstaande lijstje wel kunt lezen. Wat kun je doen om je andere mensen en honden te helpen die hun hond hebben aangelijnd of honden die aangelijnd zijn?
- Lijn jouw hond ook aan
- Maak ruimte voor de persoon met hond die willen passeren. Je kunt bijvoorbeeld in de berm gaan wachten, je hond afleiden etc!
- Vraag aan de desbetreffende persoon of jij ook je hond moet aanlijnen (dan hoor je vanzelf wat de bedoeling is)
- Leer je hond dat hij niet zomaar op alle (on aangelijnde) honden afvliegt
- Wees je bewust van de plekken waar je hond wel en niet los mag – als je hond niet los mag, maar jij hebt hem wel loslopen, zul je hem moeten aanlijnen. Dat is immers verplicht. Zeker bij het passeren van andere honden!
- Wees je er van bewust dat honden nooit zomaar aan de lijn zitten > zoek het dus ook niet op, zeker wanneer er sprake is van gedragsproblemen
- Leer je hond voorbij andere honden te lopen die aangelijnd zijn
- En boven alles! Houd rekening met elkaar, heb respect voor elkaar en toon begrip. Je weet niet waarom de hond aangelijnd is. Het is een kleine moeite om je hond even onder controle te houden.
Mijn hond doet niks!
Ja maar, mijn hond doet niks hoor! Hij kan gewoon los lopen. Dat zal wel, maar heb je wel eens bedacht dat niet alle honden niks doen. Het feit dat jouw hond goed luistert is super fijn, dat is zeker waar! Maar je weet niet waarom die andere hond aangelijnd is.
Wat nu als je, goed luisterende en gedragende hond op een hond afloopt (aangelijnd) die niet met andere honden overweg kan? De mensen die deze hond hebben ervaren op dat moment al een probleem en hebben de hond niet voor niets aangelijnd. Het feit dat die hond ‘probleem’ gedrag vertoont is niet jouw verantwoordelijkheid. Maar het is wel jouw verantwoordelijkheid om rekening met elkaar te houden.
Een hond die in dienst is
Er zijn honden die in dienst zijn, denk bijvoorbeeld aan geleidehonden of buddy hond. Houd er rekening mee dat deze honden een functie hebben. Ze helpen andere mensen! Een buddyhond is bijvoorbeeld een hond die steun geeft aan volwassenen en kinderen met een handicap of een stoornis zoals PTSS bijvoorbeeld.
Deze hond kunnen niet gestoord worden of uit hun focus gehaald worden door jouw hond. Houd hier alsjeblieft rekening mee. Om vervelende situaties te voorkomen. Dat is niet alleen in het belang van de hond, maar in dit geval juist ook in het belang van de persoon (die niet voor niets) een buddy/geleide hond heeft.
Sommige mensen zijn bang voor honden
Je kunt het je misschien niet voorstellen, als echte hondenliefhebber, maar, echt waar, er zijn mensen bang voor honden. Om wat voor reden dan ook. Houd er dus rekening mee dat mensen die niet met een hond lopen ook bang zouden kunnen zijn.
Als medemens is het dan wel net zo aardig om er even voor te zorgen dat jij je hond onder controle houdt. Desnoods laat je hem even zitten, lijn je hem of doe je iets anders om te voorkomen dat je hond naar iedereen toe loopt.
Hoeveel geef jij om jouw hond?
Veel hondeneigenaren zijn gek van (andere) honden. Zo gek als jij bent op jouw hond, zo gek zijn de meeste anderen ook op hun hond. Jij kunt je wel voorstellen dat zij ook het beste willen voor hun hond. Dus waarom geen rekening houden met elkaar?
Ervaar jij gedragsproblemen met je hond?
Wanneer je een probleem ervaart met je hond wil je dat vast graag anders zien. Want hoe fijn zou zijn als jij ook gewoon rustig met je hond kan lopen zonder dat hij ‘ongewenst’ gedrag vertoont.
Ik kan jou helpen met bijvoorbeeld deze problemen:
- Trekken aan de riem
- Uitvallen aan de lijn
- De hond kan niet loslopen
- De hond blaft naar andere honden/mensen/auto’s etc
- Hond loopt constant achter jouw aan in huis
- Hond plast in huis
- Enzovoort
Wat kan ik voor jou betekenen?
Als hondencoach help ik baas en hond om als een team weer te gaan samenwerken. De meeste gedragsproblemen zijn er niet voor niets en dienen als communicatiemiddel. Wat laat jouw hond jou weten?