Hoe leer jij je hond dat hij geaaid kan worden door andere mensen? Veel honden vinden het spannend wanneer ze geaaid worden door (vreemde) mensen. Maar toch vinden wij als mensen het belangrijk dat onze hond sociaal is. Hoe ga je daar mee om?
Herken jij dit?
- Duikt jouw hond in elkaar wanneer hij geaaid wordt?
- Trekt jouw hond zijn lip op als hij geaaid gaat worden?
- Kruipt jouw hond weg als hij aandacht van anderen krijgt?
- Vind jouw hond bepaalde manieren van begroetingen niet prettig? (zoals boven op het hoofd?)
- Ervaart jouw hond veel stress bij het ontmoeten en aangeraakt worden door mensen?
- Gromt, hapt of bijt jouw hond wanneer hij (bijna) geaaid wordt?
Wanneer je hond één van de bovenstaande of andere gedragingen laat zien is het wel duidelijk dat hij er niet zo van gecharmeerd is dat hij (zomaar) geaaid wordt. Zou jij willen weten hoe je je hond kunt begeleiden? Ik help je graag.
Vinden honden aaien fijn?
De eerste vraag is of honden aaien fijn vinden. Honden gebruiken tast niet als eerste zintuig. Wanneer wij een hond zien hebben we al snel de neiging om de hond te aaien. Voor we het weten bukken we voorover en halen we de hond aan. Maar wat nou als de hond dit niet fijn vindt?
Deze grote verschillen tussen de zintuigen van een hond en die van een mens kunnen voor een groot deel de verklaring zijn waarom honden niet altijd even gecharmeerd is van fysieke aanrakingen en zeker niet van vreemden. Daarnaast is het zo dat onze begroeting naar andere honden toe niet altijd even tactisch is.
Gebrek aan kennis
Het klinkt heel vervelend, maar in de meeste gevallen hebben we als mens ook gebrek aan kennis van de hondentaal. We herkennen niet de alarmsignalen en stresssignalen die een hond weer geeft. Het enige wat we vaak zien zijn de grovere lichaam signalen.
Onze conclusie is dan vaak: “Mijn hond valt zo maar uit!” Maar in de meeste gevallen is het nooit zomaar. Een hond laat wel degelijk zien wat hij er van vindt, alleen wij begrijpen niet wat hij communiceert en waar we op moeten letten. In onze beleving slaat een hond heel snel om, maar in de meeste gevallen valt dat zomaar om slaan in gedrag wel mee.
De lichaamstaal van honden kennen is heel belangrijk, het is hun manier van communiceren. Wanneer je die taal niet verstaat, is het logisch dat er miscommunicatie ontstaat. Dat heb je ook wanneer op vakantie gaat naar Frankrijk en het in Nederlands blijft praten wanneer je iets moet regelen. Dat werkt dus niet.
Mijn hond gromt als ik hem aai
Wanneer je eigen hond naar je gromt, doet dat veel met het onderlinge vertrouwen. Het is vervelend als je hond gromt en vooral als je niet begrijpt waar dat vandaan komt. Grommen is een communicatie middel, het is een signaal die je heel serieus moet nemen.
Grommen kan al snel omslaan in ander gedrag zoals bijten of wat dan ook. Omdat gedrag te voorkomen is het heel belangrijk dat je weet waarom je hond gromt. Grommen is maar één communicatie signaal van je hond om te laten weten dat er iets aan de hand is, maar je hond kan natuurlijk ook nog ander gedragingen vertonen.
Hond laten aaien door (vreemde) mensen
De vraag is of het nodig is of je hond geaaid wordt door vreemde mensen. Als jouw hond daar nou echt onzeker, gestresst of wat dan ook van raakt? Kun je dan niet beter denken in het belang van je hond. Wanneer je werkt aan de relatie met je hond is het ook belangrijk om te respecteren wat zijn grenzen en behoeftes zijn. In dat geval ben jij degene die je hond moet begeleiden om te voorkomen dat hij door iedereen aangehaald wordt.
Lichaamssignalen van de hond als hij geaaid wordt
- Grommen
- Stressignalen
- Terugdeinzen
- Wegkruipen
- Blaffen
- Happen of zelfs bijten
- En dergelijke
Waarom wil een hond niet geaaid worden?
- Hond vind de begroeting niet fijn
- Hond is erg gevoelig – de stressemmer kan zo in één keer te vol zijn!
- Fysieke klachten (!) – deze oorzaak kan heel bepalend zijn voor het gedrag van de hond
- Negatieve ervaring met de baas in het verleden – negatieve associatie ontwikkelt
- Hond vindt veel dingen spannend
- Hij is erg op zich zelf, leeft een beetje in zijn eigen wereldje
- Is meer een honden mens dan een mensen mens
- Rasgebonden (er zijn rassen die meer een allemansvriend is dan anderen)
- Kat uit de boom kijken – er zijn honden die eerst eens willen ruiken waar ze mee te maken hebben
- Hond moet eerst andere mensen leren kennen
- Er is gebrek aan onderlinge vertrouwen
- Enzovoort
Hond leren knuffelen, kan dat?
Veel mensen willen graag knuffelen met hun hond. Dat is logisch. De ene persoon heeft daar meer behoefte aan dan de ander, maar over het algemeen kunnen we die onweerstaanbare blik, kriebelige vacht en uitstraling van de hond moeilijk negeren.
Toch is het belangrijk om je te realiseren dat honden in het algemeen niet op die manier in elkaar zitten en dat ieder individu verschilt. Gelukkig ondergaan de meeste honden onze affectieve uitingen beheerst. Maar dat is geen standaard gegeven.
Mens vs. hond
Het zijn vaak de mensen die het belangrijk vinden dat elke hond begroet worden. Wij vinden het belangrijk dat onze hond geaaid kan worden door elk persoon en om kan gaan met andere honden. Iedere tegemoetkomende hond moet begroet worden en als het even kan ook nog leuk worden gevonden door de persoon daar achter.
Maar stel je loopt in de supermarkt, dan zegt je partner toch ook niet tegen jou: “He kijk eens! Een mens! Zeg eens hoi!”. Het gekke is dat we dat wel van onze hond verwachten.
Hoe leer ik mijn hond dat hij wel geaaid kan worden?
Om eerlijk te zijn: niet! Natuurlijk een puppy moet je goed socialiseren. Dat betekent alleen niet dat hij alles maar moet accepteren. Wij als mensen moeten wel iets accepteren en dat is dat er een groot verschil is in zintuiglijke waarneming. Waarom niet eerst de hond laten ruiken? En waarom niet de hond en zijn grenzen accepteren?
Zet niet eerst je eigen behoeftes voor op, maar luister en respecteer de grenzen van de hond – als dier!
Hond eigen keuzes laten maken
Het kan wel zijn dat je, door de hond eigen keuzes te laten maken, op ten duur een hond krijgt die beter kan omgaan met de situatie. Stel jouw hond vind het heel spannend, dan kan het zo zijn dat je hem door middel van stress-verlagende methodieken en meer zelfvertrouwen de hond wel in staat is om hier mee om te gaan. Wel zul je rekening moet houden met de hond als dier. En een dier is anders dan een mens.
Welke honden houden van knuffelen?
Honden vinden affectie wel degelijk fijn. Het kan zelfs zo zijn dat je door het aanhalen van de hond veel bereikt. Er zijn hondenrassen die er om bekend staan meer een allermans/knuffel vriend te zijn dan andere rassen, zoals:
Wees je er wel bewust van dat ongeacht het ras, iedere hond een individu. Dus het is geen garantie dat iedere Labrador, Basset hound of Golden retriever er van gecharmeerd is dat hij direct benaderd wordt. Houd rekening met jouw hond.
Niet iedere hond houdt van knuffelen. Dat hangt niet per se af van het ras. Hoewel er bepaalde hondenrassen zijn die het sneller toestaan. Of ze het fijn vinden en per se op hun gemak zijn dat is een tweede vraag.
Wat kan ik voor jou betekenen?
Als hondencoach help ik honden en hun baasjes om weer balans te ervaren. Een hond die niet geaaid wil worden en dat op welk manier dan ook uit voelt zich niet prettig. Een hond kan dat richten op jou, maar ook op ander mensen. Als jij niet begrijpt waarom je hond doet wat hij doet, dan ben je bij mij op het juiste adres.