Hoe gedachten je beïnvloeden: en hoe werk je hieraan?

Hoe gedachten je beïnvloeden: en hoe werk je hieraan?
Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

We hebben allemaal gedachtes en die gedachtes bepalen best veel van hoe we de wereld zien en benaderen. Onze gedachtes hebben veel invloed op ons, het bepaalt hoe we omgaan met relaties, met geld, met eten, met onszelf, hoe we over anderen denken, ons gevoel en ga zo maar door. Gedachtes hebben invloed op onze stemming.

We hechten vaak zoveel waarden aan een gedachte dat we ons gaan identificeren met die gedachte. Maar wij zijn het zelf die gedachtes tot leven brengen door er aandacht aan te geven. Men zegt dat we elke dag 50.000 tot 70.000 gedachtes hebben. We hebben bewuste en onbewuste gedachtes en jij bent degene die beslist welke gedachte je gelooft.

Voed de juiste mindset

We bereiken met positiviteit meer dan met negativiteit. Positiviteit is een kracht die we allemaal in ons hebben. Wanneer je de juiste gedachtes voed, kun je je eigen denken veranderen.

Het geheim
Je hoeft je gedachtes niet altijd te volgen, want je kunt ze ombuigen. Je kunt je negatieve gedachtes loslaten en de positieve gedachtes voeden. Het is tenslotte maar een gedachte en hoeveel waarde we daar aan hechten is een keuze. Je hoeft niet al je gedachtes ‘aan te raken’, maar je kunt ze wel observeren.

Waarom werken aan je gedachtes?

Onze gedachtes beïnvloeden ons. En zoals ik beschrijf in dit artikel, gebaseerd op de werkwijze van Amy Cuddy, kun je lezen dat je gedachtes invloed hebben op je lichaam.

Onze honden voelen heel goed aan hoe wij ons voelen en met wie ze te maken hebben.

Voorbeeld

Ik was laatst bij een consult om Marieke en haar hond Micha te helpen. Micha viel (onder andere) uit, aan de lijn, naar honden die losliepen. We zijn aan de slag gegaan en hebben eerst vooral gewerkt aan vertrouwen en samenwerking. Het ging supergoed, zowel Marieke als Micha deden het super en al snel vertrouwden ze elkaar.

Op een gegeven moment liepen we ergens en al voor Micha en ik het doorhadden, had Marieke een hond gezien en meteen schoot ze in ‘paniek’.  “Wat moet ik nu?” “Wat nou als…?” “Dit is altijd mis gegaan!” “Mijn hond valt toch wel uit.” “Ik heb dit nog nooit gekund”.  Door dat Marieke haar gedachtes geloofde en ze aannam als de ‘waarheid’, stapte ze weer in haar oude patroon. We denken heel vaak aan wat we niet willen, in plaats van aan wat we wel willen. Door je gedachtes in de juiste banen te leiden, krijg je meer zelfvertrouwen.

De invloed van gedachtes

Hoe jij je voelt en wat je denkt wordt bepaald in je hersenen. Je hebt te maken met overtuigingen, interpretaties enzovoort. Deze patronen kun je meekrijgen tijdens je opvoeding of misschien heb je het jezelf aangeleerd, uit zelf bescherming, omdat je een nare ervaring hebt gehad, omdat je te weinig vertrouwen hebt, noem het maar op.

Wanneer er iets gebeurt, zie jij dat op jouw manier, met jouw eigen voorstelling en die bepaalt jouw stemming of jouw oordeel. We zijn er vaak van overtuigd dat onze gedachtes kloppen. We houden ons vast aan onze overtuiging, maar is dat altijd even terecht?

De kracht van onderzoeken

The Work van Byron Katie kan je helpen om je gedachten op te sporen en te onderzoeken. Het is een manier die je helpt om vrede in jezelf en in de wereld te vinden. Deze methode helpt je je te bevrijden uit je gedachte.

Door onze gedachtes zijn we vaak in strijd met wat er op dit moment is. Als je de realiteit anders wilt hebben dan die is op dit moment, dan kun je net zo goed leren een kat te laten blaffen. Je kunt het blijven proberen, maar uiteindelijk zal je kat naar je kijken en ‘miauw’ zeggen. Willen dat de realiteit anders is dan die is werkt niet.

Maar toch doen we dit heel vaak: “Mijn hond zou eens niet zo moeten uitvallen aan de riem”, of “Mijn hond zou eens wat minder terughoudend naar mensen moeten zijn.” Deze gedachten zijn een manier om de werkelijkheid anders te willen hebben dan zij is.

Wat is er hier en nu aan de hand?

Tijdens een consult vraag ik vaak aan mensen wat er hier en nu aan de hand is. Ik houd van wat is, omdat het namelijk pijn doet als je gaat strijden tegen de realiteit.

Hoe gedachten je beïnvloeden

Met begrip omgaan met je gedachtes
Een gedachte doet ons niets, totdat we er heel veel waarde aan gaan hechten. Het hechten aan een gedachte betekent geloven dat je gedachten – en dus ook overtuigingen – waar zijn, zonder ze te onderzoeken. Maar hoe weet je dat zo zeker?

Het zijn niet onze gedachten, maar het hechten aan onze gedachten dat lijden veroorzaakt. – Byron Katie

Gedachtes komen en gaan

Probeer ’s morgens als je wakker wordt maar eens tegen jezelf te zeggen: “Ik denk dat ik vandaag maar eens niet ga denken.” Het is in feite al te laat, want je bent al aan het denken. Gedachten verschijnen van zelf. Het zijn net als wolken, ze komen voorbij drijven. Ze doen ons niets, totdat we er waarde aan gaan hechten. Een bekend voorbeeld zijn de roze olifanten. Als ik je vraag om niet aan roze olifanten te denken, gebeurt het als vanzelf dat jij nu toch roze olifanten op je netvlies hebt zitten (figuurlijk dan).

The Work van Byron Katie

Byron Katie heeft een manier gevonden om je gedachten op papier te zetten. Er wordt ons vrijwel allemaal geleerd niet te oordelen, maar laten we eerlijk zijn: de waarheid is dat we het toch allemaal wel eens doen.

Byron Katie heeft een heel werkblad die je hier kunt vinden: The Work van Byron Katie.

Om je gedachten te onderzoeken kan deze methode je helpen. Schrijf je gedachten op en stel deze vier vragen in deze volgorde.

  1.  Is het waar? (Ja of nee? Bij nee ga naar vraag 3)
  2. Kun je absoluut weten dat het waar is? (Ja of nee?)
  3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
  4. Wie zou je zijn zonder die gedachte?

Keer de gedachten om.

In The work van Byron Katie  kun je meer vinden en vind je meer diepgang over dit onderwerp. Wil jij graag aan de slag met je gedachten en meer positiviteit ervaren? Ga dan aan de slag, want het helpt gegarandeerd.

Waarom schrijf ik over je gedachten?

Je gedachtes bepalen hoe jij de wereld waarneemt, het heeft invloed op je zelfvertrouwen, op de doelen die je stelt en ga zo maar door. Je kunt dit omdraaien. Dit kan soms heel moeilijk of confronterend zijn omdat we vaak een patroon hebben ontwikkeld. Maar het kan echt! Wanneer je werkt met je honden en je bent positief en je gedachtes zijn krachtig, dan zul je ervaren dat je hond dit ook opvalt, want jouw hond weerspiegelt jou en vertelt je hoe jij je voelt. Niemand is ooit in staat geweest om zijn denken te controleren, al denken we dat wel eens. Je laat je gedachten niet los, maar je treed ze met begrip tegemoet, dan laten ze jou los.

Het hechten aan een gedacht betekent geloven dat je gedachten, en dus ook overtuigingen, waar zijn zijn, zonder ze te onderzoeken.

Lees ook:

Doe de gratis STRESS test
Ontdek in 1 minuut hoe stress het gedrag van jouw hond beïnvloedt.

Doe de gratis STRESS test

Ontdek in 1 minuut hoe stress het gedrag van je hond beïnvloedt.