Het valt je op dat je hond veel aan zijn poten aan het likken is. Je vraagt je of dit zorgelijk is en vooral ook wat het kan betekenen. In dit artikel ga ik daar dieper op in.
Hoe herken je het likken aan de poten?
Het likken aan de voor- en of achterpoten komt veel voor bij honden. Je mag dan denken aan:
- Overmatig likken van de poten
- Krabben
- Bijten
- Kauwen
- Veelvuldig wassen van de poten
De hond heeft stress
Het likken aan de poten kan verschillende onderlagen kennen. Er wordt vaak gepraat over stress bij honden. De vraag is alleen wat betekent stress bij honden en vooral ook wat doet je hond als hij stress heeft? Je wilt dat weten omdat stress een beetje een container begrip is geworden.
Mensen denken vaak dat stress tussen de oren zit. Terwijl het een fysiek proces is. Daarnaast schrikken mensen vaak van het woord stress of het zorgt ervoor dat mensen zeggen ‘nee hoor, mijn hond heeft geen stress want…’
En dan komen er dingen als:
- Hij kwispelt nog
- Hij vindt het hartstikke leuk bij X of Y
- Nee hoor, het is gewoon een blije hond
Alleen weten we hier eigenlijk onvoldoende over stress. Want stress is er altijd. Stress is ook niet erg, stress is zelfs doodnormaal en functioneel. Maar teveel stress in het systeem is dan wel weer een probleempje.
Daarnaast is het bij stress altijd de vraag of stress de veroorzaker van het probleem is of het gevolg van een ander onderliggend probleem. Oftewel: wie was er als eerste? De kip of het ei?
Wat mij betreft heb je het in ieder geval niet zomaar als voor lief te nemen. Het is een signaal en de hond heeft iets nodig.
Wat betekent het als je hond aan zijn poten likt of bijt?
Het kan dus zijn dat je hond gewoon eens aan zijn poten likt, krabt of bijt. Dat is een wezenlijk verschil ten opzichte van de hond die dit met regelmaat doet en het jou ook echt opvalt. Dat is wat mij betreft al het eerste signaal. Dat betekent waarschijnlijk dat het afwijkend is van ‘normaal’.
Onderliggende oorzaken kunnen zijn:
- Geen gezonde darmflora (speelt een belangrijke rol)
- Geen voeding (met als gevolg een verstoorde darmflora)
- Medicatie
- Allergie
- Jeuk door huisstofmijt, schimmels of stuifmeel
- Misselijkheid
- Pijn (let op, dit is lastig te herkennen, hier zeggen we ook te snel ‘nee hoor, mijn hond heeft geen pijn’)
- Stress door andere emotionele of mentale factoren (het likken is compulsief en een patroon geworden, maar heeft een andere oorzaak dan bovengenoemde)
Waarom likt, bijt een hond aan zijn pootjes?
Het is heel logisch dat als een hond jeuk heeft dat hij dan aan zijn pootjes gaat likken, krabben of bijten. Door dat likken, krabben of bijten wordt de jeuk verlicht en kan de hond misschien wel op de directe plek de jeuk verzachten.
Likken aan de pootjes doet nog meer op fysiek niveau. Op het moment dat je hond een repetitieve handeling inzet, zoals veelvuldig likken, dan kalmeert dit de hond en is het een tegenhanger voor de stresshormonen in het systeem. Zo worden er hormonen als endorfine en dopamine aangemaakt bijvoorbeeld.
Pijn als onderliggende oorzaak
Honden met gewrichtsklachten kunnen ook vaak gaan likken aan hun pootjes of een bepaalde plek. We denken bij artrose (om even een voorbeeld te geven) vaak aan een ziekte die voornamelijk voor oude honden is. Toch is dat niet het geval. Wist je bijvoorbeeld dat er 1 jarige honden zijn die ook al met artrose te maken hebben?
Endorfine (hormoon) wordt aangemaakt als een hond gaat likken. Eigenlijk is endorfine een neurotransmitter en die wordt aangemaakt in de hypofyse (kleine klier in de hersenen). Endorfine staat bekend als het gelukshormoon. Endorfine helpt bij het onderdrukken van pijn en dan is het dus prettig voor je hond.
Je begrijpt dus dat ik ook extra alert ben wanneer ik bij mensen thuis komt waarbij de hond veelvuldig aan de pootjes, het lichaam, de vloeren, muren of andere voorwerpen likt.
Fysieke kenmerken van stress bij een hond kunnen zijn
Natuurlijk zijn er nog meer fysieke kenmerken die gepaard kunnen gaan met het likken van pootjes.
- Doffe vacht
- Huidschilfers
- Vieze, vettige vast (als je de hond aait heb je een witte waas op je handen)
- Stinkende vacht
- Pluizige vacht
- Diarree
- Rode oogjes
- Vieze oogjes
- Snel ontstekingen
- Hotspots
- Haarverlies (als je je hond terplekke aait of veel haren in huis bijvoorbeeld)
Is het erg als je hond (veel) aan zijn poten likt?
Het wordt vervelend als je hond echt veel aan zijn poten likt. De vraag is altijd: wat is veel? Een hond kan zich wassen en dat gebeurt gewoon. Maar ik denk dat het feit dat het je opvalt en je (daarom misschien wel) dit artikel leest, er toch al iets afwijkends is. Een hond die gewoon eens zijn poten likt stopt tijdig, doet dat beheerst en gaat misschien ook gewoon verder met het likken van de rest van zijn lichaam. Je ziet dan duidelijk dat de hond zich gewoon wil wassen, wat jeuk weghaalt of iets dergelijks bijvoorbeeld.
Wat te doen tegen een hond die aan zijn poten likt?
Je hebt ten alle tijden te weten waarom het likken ontstaat. In dit artikel lees je een aantal concrete voorbeelden. Alleen waarom jouw hond likt kan ik natuurlijk niet zeggen. Als het pijn is dan heb je wat anders aan te kijken dan wanneer er sprake is van slechte voeding.
Het is wat mij betreft altijd belangrijk om naar het totaalplaatje bij hulpvragen met je hond te kijken. Simpelweg omdat het likken ook een gevolg kan zijn en niet per se het echte probleem. Je hebt dus altijd verder te kijken dan alleen maar je te richten op het oplossen van het likken/bijten aan pootjes.
Natuurlijk kan het zijn dat het daar bij blijft, maar wat je vooral wilt voorkomen is dat je aan symptoombestrijding doet of dat je met de kraan open aan het dweilen bent.
Ik denk wel dat je in het totaalplaatje de volgende basis punten goed kan optimaliseren:
- Voeding (zonder granen)
- Stress verlagen (= volg hier de cursus ontspannen hond)
- Aan de slag met supplementen of ondersteuningen (bijv. aAnibidiol, CBD olie, Bach Bloesems, propolis voor honden, veendrenk stof, aromatherapie groenlipmossel etc)
- De hond probiotica geven en de darmflora optimaliseren
- Werken aan de emotionele triggers richting andere prikkels (bijvoorbeeld als je hond uitvalt naar andere honden, of andere prikkels zoals bakfietsen, mountainbikers, scooters, verkeer of andere mensen)
- Een bezoek bij de osteopaat, bioresonantie specialist, fysiotherapeut en/of dierenarts
- Laten testen op artrose/artritis met behulp van foto’s
- Bloedonderzoek
- Medische uitsluiting bij de DA op een aantal kwaaltjes bijv.
Probiotica van DogSuppy
Wat als je hond veel krabt, likt aan z’n pootjes of jeuk heeft, veel scheetjes laat of andere dingetjes laat zien?
Wat jouw hond nodig heeft is een genuanceerd onderwerp. Ik werk samen met ButternutBox en Dogsuppy omdat ik zie wat voor een mooie producten ze aanbieden en hoe dit vaak helpt.
Hoewel er veel verschillende redenen kunnen zijn voor dit gedrag en deze fysieke uitingen heeft DogSuppy inmiddels wel bewezen hoe effectief hun probiotica werkt. En ik mag je 15% korting geven op jouw bestelling.
Wat doet de probiotica/
- Versterkt het immuunsysteem
- Ondersteunt de darmgezondheid en spijsvetering
- Verzorgd een gezonde darmflora
- Helpt tegen jeuk en krabgedrag
- Zorgt voor een glanzende vacht
- Verminderd diarree en gas
- Speelt een belangrijke rol bij stress