Een hond uitkiezen is niet hetzelfde als een nieuw jurkje of een gave auto uitzoeken. Je kunt niet alleen op basis van wat je mooi vind een hond/ras uitzoeken.
- Heb je nog wat twijfels over welk ras het beste bij jou past?
- Wil je graag een hond maar weet je niet welke hond het beste bij jou past?
- Wil je graag weten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een hond?
- Vraag jij je af wat er allemaal komt kijken bij het aanschaffen van een hond?
Herken jij je in één van deze vragen? Dan ben je op het juiste adres. Het is belangrijk te weten waar je op moet letten als je een hond aanschaft.
Een hond uitzoeken
Op basis van een ‘zielige’ hond uit het buitenland, een favoriet ras, een mooie foto, of een mooi uiterlijk alleen kun je geen hond uitkiezen.
Nog veel te vaak kopen we een hond zonder rekening te houden met een aantal eigenschappen die er in gefokt zijn. Dit is één van de reden dat een hond in het asiel belandt!
Helaas belanden nog veel te veel honden in asiel omdat er niet gekeken is of het wel matcht.
3 tips voor het vinden van de juiste hond voor jou!
1. Neem je een puppy of al een oudere hond?
Bij het aanschaffen van een nieuwe hond denken we automatisch aan een puppy. Maar dat is helemaal niet nodig. Wist je dat het aanschaffen van een oudere hond veel voordelen kan hebben? Een puppy is natuurlijk altijd snoezig en schattig, maar vergt ook veel tijd. Wat paste het beste in jouw situatie/omgeving?
Neem niet zomaar een hond, maar bedenk wat bij je past en welke leeftijd bij je past, er zijn honden genoeg.
Helaas belanden er nog veel te veel en veel te vaak honden in het asiel omdat de match niet klopt!
2. Verdiep je in het ras: welk ras past bij jou?
Zorg ervoor dat je altijd voor ogen houd dat je hond ten eerste een dier is, dan een soort, dan een ras en als laatste pas een naam. Wij mensen draaien dit vaak om.
Ga je verdiepen in de soorten honden (jachthonden, werkhonden, herdershonden etc) en ook in de verschillende rassen die hier onder vallen.
En als je gekozen hebt welk soort bij jou past, welke taken heeft hij dan nodig?
3. Let op het energieniveau van de hond
Ik zie nog maar al te vaak honden en hun baasje waar bij de energie-level niet overeenkomt. Het is zo belangrijk dat je hond hebt met een lager of het zelfde energie niveau als die van jou/ het gezin. Als je veel van wandelen houdt en actief bent ga dan op zoek naar een hond die net zo’n actief is. Ben je zelf niet zo actief maar wil je graag een hond? Zorg er dan voor dat je een hond uitzoekt die dezelfde energie-level heeft.
Een hond meenemen naar huis
Nu jij je hebt verdiept in verschillende hondenrassen, mogelijkheden om een hond aan te schaffen, en zelf inzicht hebt gekregen. Kun je een hond aanschaffen.
Wanneer moet je nogmaals overwegen om een hond aan te schaffen?
- Wanneer je geen tijd wilt steken in je hond (qua opvoeding, beweging, training, etc)
- Wanneer je niet geld hebt of kunt steken in je hond (dierenarts, training, voer etc)
- Wanneer je alleen maar gezelschap verwacht van je hond (een hond heeft meer nodig)
Stel de volgende vragen eens aan jezelf?
Vanuit welk belang neem jij een hond?
Denk niet alleen aan je eigen belang, maar juist ook in het belang van de hond. Kun jij je nieuwe huisgenoot daadwerkelijk dat geven wat hij nodig heeft?
Waar neem jij een hond voor?
Wil je graag een huishond? Een hond om mee te fokken? Een showhond? Een hond om mee te werken? Een hond die overal mee naar toe kan. Het scheelt een hoop als je weet wat je eigen wensen zijn.
Wat voor een karakter moet je hond hebben?
Wil je een drukke hond? Een rustige hond? Een verlegen hond? Een allermansvriend? Een hond die op zijn baas is gericht? Een hond die goed om kan gaan met kinderen? Of juist met andere honden? Enzovoort.
Wat kun jij een hond bieden?
Een hond heeft behoefte aan beweging, per ras verschilt dit. Kun jij dit voldoende gegeven? En kun jij dit ook voldoende geven aan het ras dat je op het oog hebt? Bijvoorbeeld een Border Collie heeft meer beweging nodig dan een Golden Retriever, wat past bij jou? Een hond heeft ook behoefte aan opvoeding, training, mentale stimulatie en ga zo maar door. Hoe zit dit bij jou en waar heb jij tijd voor?
Wil je een rashond, een bastaard of een kruising?
Er is genoeg keuze, maar wees je bewust van wat je in huis haalt. Een rashond kan je vrij specifiek weergeven wat je in huis haalt, maar soms heb je te maken met erfelijke afwijkingen die heel vervelend kunnen oplopen, zoek dus een goede fokker! Wil je een bastaard of een kruising? Er is keuze zat, verdiep je daarom goed.
Wil je een hond uit het buitenland?
Op basis van een lief koppie en een zielig uitdrukken en verhaal kun je geen hond nemen. Maar wanneer je ervaring hebt met honden of de hond al stabiel is. Is het zeker de moeite waard om een hond uit het buitenland te halen. Maar vergeet je niet dat Nederland op zichzelf ook nog veel honden heeft die een gouden mandje verdienen?
Wil je een hond uit het asiel?
Een hond uit het asiel kan een hond zijn met een rugzakje, ideaal voor de ervaren hondeneigenaar. Maar wees niet bang, er zijn genoeg honden die voor jou als beginner geschikt zijn. Neem contact op met één van de asiels in Nederland! Zij kunnen jou goed informeren en weten heel goed wat het beste is voor de honden in hun asiel.
Wil je een puppy of een al wat oudere hond?
Een puppy lijkt heel vanzelfsprekend bij het aanschaffen van een hond. Maar wist je dat het helemaal niet zo gek is als je een wat oudere hond neemt. Schrijf de voors en tegens maar eens op. En bekijk wat voor jou (en de hond) het beste is.
Waarom kiezen voor Aniek Wendt?
Een hond uitzoeken en opvoeden is een verantwoordelijke taak en daar komt meer bij kijken dan je denkt.
- Ik help je met het maken van de juiste keuze
- Je krijgt begeleiding tot het moment (of langer) dat jij je nieuwe hond in huis hebt
- Dankzij mijn kennis en ervaringen kunnen we opzoek naar jouw nieuwe kameraad
- Ik geef je inzichten in jezelf, zodat je kunt kijken welke hond kan voldoen aan jouw behoeften
- Dankzij je eigen inzichten kun jij je hond geven wat hij nodig heeft
- Ik laat je zien wat een goede voorbereiding doet in het gedrag van je hond