Wil jij graag een hond uit het asiel adopteren? Maar weet je niet zo goed waar je op moet letten als je dit doet. Ik kan je daarbij helpen.
Ik zoek een hond: overweeg een asiel hond
- Ben jij opzoek naar een asiel hond?
- Wil jij graag weten waar je op moet letten als je een asiel hond wilt adopteren?
- Ben je benieuwd hoe je er achter kan komen of jij en de hond een match zijn?
- Wil je de voor en nadelen van het adopteren van een asiel hond weten?
- Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het uitzoeken van een hond?
- Heb jij een asiel hond maar vind je het lastig om zijn gedrag te begeleiden?
Een hond verdiend een tweede (of meerdere) kans(en). Toch kunnen er wat ogen en haken zitten aan het adopteren van een asiel hond. Wil jij weten waar je op moet letten? Ik help je graag.
Waarom zitten honden in een asiel?
Er zijn verschillende redenen waarom een hond in een asiel kan zitten. Redenen kunnen zijn:
- Geen goede match tussen baas en hond
- Baasje is ziek
- Baasje is overleden
- Verhuist naar een bejaardentehuis
- Verandering in gezinssituatie (scheiding, geboorte)
- Geen tijd
Honden die in het asiel zitten hebben zijn niet bij voorbaat lastig. In tegen deel! Veel honden kunnen gemakkelijk herplaatst worden en vragen in sommige gevallen iets meer begeleiding dan andere honden, maar die begeleiding zul je altijd aan je hond moeten geven, asielhond of een hond van pups af.
Moet je een verplichte cursus volgen vóór de aanschaf van een hond? Lees je mee?
De juiste hond kiezen: een puppy of asiel hond?
Het is lastig wanneer je twijfelt tussen een asiel hond of een puppy. Wanneer je twijfelt of een asiel hond wat voor jou en jouw situatie is kun je het beste gewoon eens een kijkje nemen in het asiel. Op de site van de dierenbescherming (ikzoekbaas.dierenbescherming.nl) staan asieldieren die een nieuw baasje zoeken. Een overzicht van dieren en asiels vind je hier: dierenasiels.com
Voor- en nadelen van een asielhond
Voordelen:
- Het karakter is vaak al ontwikkeld (weinig puppy’s in een asiel) waardoor je veel meer waar je aan toe bent
- De hond heeft (in de meeste gevallen) al een basis opvoeding gehad waardoor jij minder tijd in de opvoeding hoeft te steken
- Wanneer je een rashond uit het asiel haalt ben je een stuk voordeliger uit
- Je geeft een hond een tweede kans en haalt hem uit het asiel
- Je kunt kiezen voor een wat oudere hond, wat minder intensief kan zijn qua opvoeding dan een puppy
- Omdat je weet wat het karakter van de hond is kun je kijken of dit matcht bij jou als persoon en jouw situatie
Nadelen:
- Hond kan minder lang bij je zijn (omdat hij misschien al wat ouder is)
- Het kan zijn dat honden beschadigd zijn door situaties die ze meegemaakt hebt – dit vraagt van jou tijd en geduld
- Bij een kruising, bastaard weet je niet precies wat er voor rassen in zitten, waardoor je niet weet wat je krijgt voor eigenschappen
- Soms is het onbekend of een hond wel of niet bij kinderen, katten e.d. kan
- Honden in een asiel kunnen een vertekend beeld geven wanneer ze in het asiel zijn omdat ze daar niet volledig tot hun recht komen
- Wanneer je kiest voor een hond met een (flink) rugzakje is het belangrijk dat je hier tijd en geduld voor hebt!
Dierenasiel honden
Het asiel zit vaak vol met honden! Het is heel belangrijk om met je gezonde verstand een hond uit te zoeken. Juist omdat het ontzettend moeilijk is om je emoties te negeren wanneer je al deze arme zielen in hun hok ziet zitten. Een hond heeft er meer aan wanneer je weloverwogen keuzes maakt en zorgt voor een juiste match. Helaas gebeurt het nog maar al te vaak dat honden weer terug gebracht worden naar het asiel, vaker herplaatst worden of veel gedragsproblemen vertonen omdat er niet in de behoeftes van de hond voorzien kan worden. De verwachtingen tussen hond en mens komen niet overeen. Laat je niet leiden door je emoties, maar vraag je af of je deze hond kunt geven wat hij/zij nodig heeft. Dan pas help je echt een hond!
Hond adopteren, waar moet je op letten?
Wanneer je een hond wilt weet je nog niet per direct welke hond bij jou past. Er zijn wel een aantal factoren waar je op moet letten wanneer je een hond uit het asiel haalt om te zorgen dat jij en de asiel hond een match zijn.
- Heb je voldoende tijd voor de hond die jij op het oog hebt? Beweging is een belangrijke behoefte van je hond waar je zeker in moet voorzien om gedragsproblemen te voorkomen en te behandelen. De hoeveelheid beweging verschilt per (ras)hond, leeftijd en gezondheid van de hond. Heb jij voldoende tijd om minimaal 1,5 uur per dag met je hond te wandelen en sommige gevallen nog (veel) meer?
- Zijn jullie een goede match? Het wordt onderschat waar je op moet letten bij het aanschaffen van een hond. Maar stel jij bent heel assertief, vurig, doortastend en zelfverzekerd en je hebt een verlegen en angstig hondje op het oog, dan kan het zijn dat deze combinatie te heftig is. Wees je bewust van hoe jij bent als persoon. Wat zijn jouw karakter eigenschappen? Komen deze overeen met het hondje wat je op het oog hebt en denk je dat jullie goed kunnen samenwerken?
- Wil je een grote of een kleine hond? Vraag je af wat jij wilt voor hond, wil je een kleine hond, grote hond, middel matige hond enzovoort.
- Kies niet alleen maar op basis van een schattige blik of impulsieve emoties! Honden zijn geweldig in staat om met hun lieve blik onze harten te laten smelten. Maar wees verstandig wanneer je een hond aanschaft. Want hij verdiend een gouden mandje.
- Wat ga je ondernemen met je hond? Het kan zijn dat je een hond uit kiest die vraagt om extra begeleiding. Dat kan zijn door middel van hondencoaching voor de gedragsproblemen. Maar het kan ook zijn dat je hond vraagt om een actieve leeftijdstijl zoals behendigheidstraining, agility, speuren, jachttraining of flyball. Heb jij daar tijd voor en zin in?
Asiel hond laten wennen in huis
- Begin met een heerlijk wandeling aan de riem: beweging is een belangrijke behoefte voor de hond. Begin voor dat je met je hond naar huis gaat met een lekkere wandeling aan de riem zodat je kunt wandelen vanuit leiderschap en hij precies weet wie jij bent en jij weet wie jij bent. Vaak doe je dit al als kennismaking bij het asiel. Maar wanneer je hond zijn energie kwijt is, is hij rustiger en kan hij prikkels gemakkelijker verwerken.
- Geef regels en grenzen: regels en grenzen zorgen voor structuur. Wat zijn de regels en grenzen voor jouw hond? Regels en grenzen zorgen ook vaak voor zekerheid. Je hond begrijpt wat de bedoeling is. En is dat nou juist niet heel fijn in nieuwe situaties?
- Laat je hond wennen: een hond moet wennen aan een nieuwe omgeving, laat hem dus niet zomaar alleen achter en geef hem de tijd op om dit op zijn eigen manier te doen.
- Zoek begeleiding: wanneer je tegen problemen aan loopt kun je het beste op tijd op zoek gaan naar begeleiding voor jou en jouw hond door middel van hondencoaching. Je kunt beter voorkomen dan genezen!
Hond adopteren in Nederland
Veel mensen hebben de neiging om een hond te adopteren in het buitenland. Jammer, want in Nederland zijn er nog zoveel honden die een fijn huisje zoeken. Waarom niet eerst rondkijken in Nederland?
Het voordeel van een hond in Nederland adopteren is dat je eerst de problemen in ons eigen land bekijkt. Naast dat kun je veel beter beoordelen of de hond wel of niet bij jou past omdat je de hond vaak kunt niet zien en meemaken en niet of te oordelen op basis van een foto.
Wees niet impulsief!
Op basis van een schattig koppie of een lieve blik kun je geen keuze maken. Verdiep je goed in de hond die je voor ogen hebt en of een asiel hond iets voor jouw hond. Daarnaast is het ook belangrijk om je af te vragen welke (ras)hond bij jou past. Honden uit het asiel worden herplaatst en soms al voor de zoveelste keer. Wees dus niet impulsief maar bedenk goed voor dat je een hond aanschaft.