Kun je je hond teveel aandacht geven?
15 min. leestijd

Kun je je hond teveel aandacht geven?

Je hond teveel aandacht geven, kan dat wel? Waar leidt dat toe en hoe kan ik voorkomen dat mijn hond gaat zeuren om aandacht?

Herken jij dit?

 • Vraagt jouw hond om veel aandacht?
 • Wil jij graag ontdekken hoeveel aandacht jij je hond moet geven?
 • Twijfel je soms of je teveel of te weinig aandacht aan je hond geeft?
 • Kan jouw hond zich niet goed zelfstandig vermaken?
 • Ervaar jij problemen met je hond, misschien door het geven van teveel aandacht?
 • Zou je willen weten of het geven van aandacht gepaard kan gaan met gedragsproblemen?
 • Of ervaar jij iets anders, maar ben je nieuwsgierig wat aandacht geven aan je hond, doet met je hond?

Te als in teveel is eigenlijk nooit ideaal. Maar aandacht geven opzich zelf is het probleem niet. Ervaar jij een probleem of heb je vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag!

hondencoach-aniek-wendt-amersfoort

Aandacht geven

Het is heel simpel; we hebben bijna allemaal een hond in huis omdat we geven om dieren en houden van honden. We vinden ze leuk, we gaan graag met ze op pad, we houden van het knuffelen, kriebelen en doen graag gek met ze. Maar is er ook nog zoiets als: teveel aandacht geven?

Teveel aandacht geven aan je hond

De vraag is altijd wanneer teveel, teveel is. Want dat verschilt nogal per hond en per situatie. Teveel is eigenlijk nooit goed. Teveel sporten is wat anders dan veel sporten. Dat geldt ook in dit geval. Een hond aandacht geven doen we allemaal. Maar aandacht bestaat niet alleen uit kriebelen, knuffelen, samen slapen en ga zo maar door. Er zitten nogal wat nuances in het geven van ‘teveel’ aandacht. Wat je vaak wel ziet is dat honden niet meer op hun eigen benen kunnen staan. Dat ze niet zo zelfstandig meer zijn. Omdat wij ze dat niet leren en daar kunnen verschillende problemen uit ontstaan.

Hond heeft veel aandacht nodig

Vormen van aandacht geven aan je hond

We denken bij aandacht al snel aan alleen het geven van affectie als in spelen, knuffelen, kriebelen, masseren, samen slapen op de bank, samen TV kijken en ga zo maar door. Maar er zijn ook andere vormen van aandacht geven, zoals:

 • Op pad gaan met je hond zoals: fietsen, wandelen etc.
 • Je hond verzorgen door hem te borstelen of te laten trimmen
 • Je hond de juiste begeleiding geven of wel hem helpen in de situaties die nodig zijn
 • De hond hond laten zijn, hem erkennen als dieren
 • Je hond zijn eten geven
 • De hond een warm thuis geven
 • Een heerlijke plek op een veilige plaats creëren
 • Spelen met je hond
 • Een hondensport beoefenen
 • De hond voldoende uitdaging geven, zowel fysiek als mentaal
 • De hond instinctief geven wat hij nodig heeft – dat verschilt per hond
 • Enzovoort

Ebook hondengedrag

Wat zijn de gevolgen van opwinding?

Stel je hond kan functioneren tussen level 0-10 dan is zijn relaxte gevoel tussen 0-5. Ik noem dit altijd het ‘hang-lekker-in-je-hangmatje-op-Ibiza-gevoel’. Je wilt dat je hond ontspannen en relaxed is toch? Bij gedragsproblemen zitten veel honden tussen level 5-10. Oftewel hoog in hun energie. Enerzijds logisch, zou je zeggen, maar dat is niet helemaal waar. In de meeste gevallen kun je voorkomen dat je hond zo omhoog schiet. Als je het niet kunt voorkomen dan kun je het zeker wel begeleiden en er voor zorgen dat je hond zakt in zijn energie. Iets wat de meeste mensen vergeten of niet op die manier uitvoeren dat het effect optimaal is.

Opwinding bij honden

Teveel aandacht geven of op het verkeerde moment?

De vraag is of je teveel aandacht geeft of op het verkeerde moment. Wanneer je goed voor je hond zorgt geven we allemaal aandacht aan onze hond. We hebben het beste met hem voor en laten dat vaak ook zien. Wel is het zo dat we vaak voorzien in teveel affectie en te weinig luisteren naar de daadwerkelijke behoeftes van de hond wat kan resulteren tot gedragsproblemen. Honden tonen op een andere manier affectie dan wij. Maar het is voor ons onweerstaanbaar om die lieve blik, die zachte vacht en onze vermenselijkte gedachtes over de gezichtsuitdrukkingen en gedragingen van de hond te negeren.

Aandacht geven aan je hond op het verkeerde moment

Honden zijn heel goed in associaties leggen. Wanneer je een puppy een dag in huis hebt worden er al associaties gelegd. Wat je vaak ziet gebeuren is dat mensen bijvoorbeeld willen dat hun niet tegen hen opspringt als ze thuis komen. Wat er dan gebeurt is het volgende: in eerste instantie is het “HEEEE BOBBY, lieve jongen!” vervolgens wordt Bobby heel blij en hyperactief en voor je het weet springt hij tegen je aan, vervolgens raken we gefrustreerd of ‘boos’ omdat je wel wilt dat hij stopt met springen.

Stap 1 = jij geeft hem aandacht

Stap 2 = vervolgens wordt je boos omdat hij reageert op jouw aandacht

In eerste instantie geef je de hond dus aandacht en vervolgens wil je dat hij niet reageert op jouw aandacht. Dat zorgt nog al voor wat miscommunicatie.

Wat is het verkeerde moment?

Dit artikel gaat niet in op of je je hond wel of niet aandacht moet geven wanneer hij zich angstig en gespannen voelt. Dat is weer een heel ander vraagstuk en dan heb je te maken met andere emoties! Het gaat er vooral omdat er in de praktijk vaak zichtbaar is dat mensen eerst hun hond helemaal druk laten doen (of zelfs druk maken door een overenthousiaste begroeting) en vervolgens gaan corrigeren, negeren of zelfs straffen omdat de hond TE wild is. Dat is natuurlijk een beetje omgekeerde psychologie en ook niet fair ten opzichte van de hond. Voorkomen is beter (en gemakkelijker) dan genezen. Zeker wanneer het gaat over een opgewonden gemoedstoestand.

Dus wanneer je je aandacht geeft en met welke gemoedstoestand kan wel veel bepalen voor wat er daarna ontstaat.

Aandacht geven, hoe doe ik dat dan?

Voor je het weet heb je bepaalde conditioneringen in je hond zitten die je niet wenst. In de meeste gevallen is dat aangeleerde hyperactiviteit. Wij als mens zorgen er voor dat een hond zich zo is gaan gedragen, omdat we van pups af niet hebben verteld aan de hond wat hij wel moet doen. Wanneer je op het verkeerde moment aandacht geeft aan je hond kan het ook nog zo zijn dat je hem/haar onbewust beloont voor gedrag dat je eigenlijk niet wil belonen en daar zit ook meteen het gevaar. Ook negatieve aandacht (stem verheffen, gefrustreerd raken of wat dan ook) is aandacht.

hond aandacht geven

Moet je je hond dan negeren?

Het heeft niet alleen te maken met negeren, want negeren is niet de oplossing.  Je leest het veel, maar het heeft niks met negeren te maken. Dat klinkt wat ongenuanceerd hé? Negeren werkt wel, mits je het goed uitvoert en op het juiste moment. Je hond negeren als hij al aan het happen of opspringen is, is gewoon ingewikkeld. Simpelweg omdat er nog een heel menselijk aspect bij komt, het doet gewoon pijn en/of is vervelend!

Het punt is alleen dat daarvoor (voor het happen of opspringen bijvoorbeeld) al heel veel gecommuniceerd is. Wanneer je op tijd in het verhaal van je hond stapt, hoef je ook niet met heel veel bombarie iets voor elkaar te krijgen. Het heeft vooral te maken met wat verwacht jij van je hond en heb je dat ooit gecommuniceerd op de juiste manier. Want de juiste timing kan een groot verschil maken. Ook als je wilt negeren.

Negeren is zo ingewikkeld

Daarnaast zijn er maar weinig mensen die ECHT negeren. Want ECHT negeren is nogal een kunst. Hoe dan ook reageren we toch vaak of zijn we in onze gedachten als nog heel veel bezig met de hond. ECHT een stapje terug doen is best ingewikkeld.

Het kan dus heel goed zijn dat je denkt te negeren maar dat het resultaat minimaal is. Redenen daarvan kunnen zijn:

 • Je stapt veel te laat in het verhaal van de hond
 • De hond zit al op standje 10, dan is negeren echt ingewikkeld
 • Je negeert niet echt, je bent alsnog bezig met de hond (negatieve aandacht is ook aandacht)
 • De hond is overprikkeld
 • En zo kunnen er nog meer redenen zijn

Wanneer doe je teveel met je hond?

Het is logisch dat wanneer jij altijd met je hond in de weer bent de hond zijn focus op jou legt. Want jij bent degene die speelt, hem uitlaat, hem eten geeft en ga zo maar door. Veel gedragsproblemen kunnen dan vandaar komen. Al is dat simpelweg al omdat je hond zich zo met jou identificeert en zo weet hoe jij in elkaar zit dat hij gaat weerspiegelen. Daarnaast is het zo dat de hond vaak niet leert om zich zelfstandig te gedragen! Probleemgedragingen kunnen zijn:

Je hond leren zelfstandig te zijn!

Het is heel belangrijk om je hond aan te leren dat hij zich ook zelfstandig kan vermaken en dus ook alleen kan zijn. Zelfstandigheid is niet alleen fijn voor jou als baasje maar ook voor de hond. Want het creëert en zorgt voor zelfstandigheid en dus voor stabiliteit. Leer je hond dat hij vanuit rust, respect en vertrouwen gerust aandacht kan krijgen, maar hij mag zich heus wel beleefd en netjes gedragen. Een hond die constant vraagt om aandacht en geen respect heeft voor jouw grenzen stelt zich niet beleefd op. Ook dat kan zich uiten in gedragsproblemen ten opzichte van andere mensen en/of honden.

Bewuste momenten

Je hond aandacht geven is prima. Maar je kunt dit ook bewust doen? Je kunt je hond ook gewoon lekker kriebelen en aaien, maar er op een gegeven moment ook mee stoppen, dan is dat direct je grens. Die grens kun je bijvoorbeeld gaan stellen wanneer de hond helemaal gek en hyperactief wordt wanneer jij hem aait. Dan ga je pas weer verder als hij zich rustig op stelt.  Het is vanzelfsprekend dat je hond aandacht geven heel goed is voor de onderlinge band en dat dit ook zeker aan te raden is. Maar alles in mate en op het juiste moment.

Positieve aandacht

Natuurlijk is het belangrijk dat je voorziet in de behoeftes van je hond en hem aandacht geeft als in:

 • Beweging (fysiek en mentaal)
 • Structuur
 • Rust
 • Voedsel
 • Verzorging (dierenarts, trimmen, borstelen)
 • Liefde

Ontdek hier wat honden leuk vinden om te doen.

Online training

Wist je dat ik een online training organiseer die gericht is op het begeleiden van gedragsproblemen? Het voordeel hier van is dat jij dit zelf kunt oppakken in jouw eigen tijd en op jouw manier!

>> Vind hier alle informatie over de online training <<

Deze toffe online training gaat jou veel nieuw tips en tricks geven. Nieuwe inzichten en concrete oefeningen. Wist je dat je gratis toegang krijgt tot een besloten community?

Hier vind je alle informatie over de online training! Schrijf je snel in! VOL=VOL!

online-hondentraining-in-amersfoort

Vraagt jouw hond om aandacht?

Wanneer je hond om aandacht vraagt kan dat best vervelend zijn. Wil jij graag weten hoe je dit gedrag positief kunt ombuigen en hoe je er voor zorgt dat je hond op de juiste manier aandacht krijgt. Ik help je daar graag bij!

Wat kan ik voor jou betekenen?

Als hondencoach begeleid ik zowel hond als baas. In de meeste gevallen is sprake van miscommunicatie. Wanneer je miscommunicatie herstelt zul je al snel zien dat dit plaats maakt voor begrip, vertrouwen en respect! En dat is waar een goede relatie uit bestaat. Wil jij weten hoe je dit kunt doen. Ik bied mijn hulp graag door middel van hondencoaching.

Je kunt mijn hulp inschakelen door middel van een:

Neem contact met mij op

Over de schrijver
Als hondencoach richt ik mij op jou en je hond. Ik werk vanuit verbinding en samenwerking met je hond. Wanneer je je hond beter gaat begrijpen in zijn behoeften gaat voorzien, zul je al snel zien dat de hulpvragen die je hebt een andere lading en wending krijgen. Bewustwording is dan ook de eerste stap. Begrijpen waarom. Je leert bij mij geen trucjes, maar we gaan direct de diepte in om je hond te helpen. Neem gerust contact met me op 😌.
FIEN
Door

FIEN

op 07 Nov 2018

MIJN HOND VRAAGT HEEEEEEEEEL VEEL OM AANDACHT

Reactie plaatsen

Gratis ebook

Voorkom problemen door de juiste keuzes te maken

Zelf aan de slag met de gedragsproblemen van je hond

 • Concrete praktijkvoorbeelden en tips
 • Ontdek de waarneming van de wereld van je hond
 • 66 pagina's veel leesplezier!
 • Inclusief gratis spelletjes!