60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Hond is bang voor baby: wat nu?

Hond is bang voor baby: wat nu?
Foto van Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

    In dit artikel:

    Vindt jouw hond de baby spannend? En laat hij dat met verschillende gedragingen zien? Zou je willen weten waarom je hond bang is en wat je daar aan kan doen?

    Herken jij dit?

    • Voelt jouw hond zich heel ongemakkelijk als jullie baby aan het huilen is?
    • Komt jouw hond niet bij jou in de buurt wanneer je de baby op schoot hebt?
    • Loopt jouw hond niet of met zijn staart tussen de benen als jouw baby op de grond ligt?
    • Kruipt jouw hond weg wanneer je toenadering probeert te zoeken met de baby?
    • Vertoont jouw hond veel stress sinds de baby er is?
    • Wordt jij hond zenuwachtig van de baby?

    Herken jij je in één van de bovenstaande punten? Of ervaar je ander gedrag? Dan kan het heel goed zijn dat jouw hond niet zo goed overweg kan met de baby. Wil je weten wat je daaraan kan doen? Ik help je graag!

    Symptomen van een hond die bang is voor de baby

    Een hond die de baby spannend vind kan dat op verschillende manieren laten zien, onder andere door de volgende gedragingen:

    • Ontwijkend gedrag (hond komt niet of nauwelijks in de buurt van de baby)
    • Wegkruipen (bijv. onder de tafel)
    • Met een grote boog om de baby lopen
    • Staart tussen de poten
    • Zenuwachtig gedrag (ijsberen etc)
    • Grommen
    • De neiging om te happen
    • Haren gaan overeind staan
    • De hond negeert de baby
    • Trillen/bibberen
    • Hijgen
    • Janken/piepen
    • Grommen
    • Weg kijken/kop wegdraaien

    Veel signalen ontstaan door de stress die hond kan ervaren. Het kan zijn dat jouw hond andere gedragingen laat zien maar hoe dan ook niet fan is van de baby.

    Waarom is jouw hond bang voor de baby?

    Gezinsuitbreiding kan een grote verandering zijn voor honden. We vergeten vaak de impact van deze gezinsuitbreiding. De gezinsuitbreiding is niet alleen intensief en veranderend voor het gezin, maar ook voor de hond.

    Alles wordt namelijk anders. Een grote verandering is ook dat de hond minder aandacht of later aandacht krijgt. Dat is op zich niet zo’n punt, maar het kan wel invloed hebben op je hond. Het is logisch dat je hond later aandacht krijgt, want wanneer je baby huilt of iets nodig heeft, ga je ongetwijfeld eerst naar je kind.

    Zie ook: Kan een hond samen met een baby?

    Onverwachtse en onhandige bewegingen

    Laten we eerlijk zijn, die kraaloogjes en onweerstaanbare zachte vacht van je hond nodigen uit om aangeraakt te worden. Althans, de meeste baby’s vinden het heerlijk. Alleen zijn baby’s motorisch nog niet zo tactisch.

    Zeker wanneer ze wat ouder zijn en beginnen te kruipen over de vloer. Wanneer jouw hond daar niet zo gecharmeerd van is is het logisch dat hij bang wordt van de baby. Baby’s kunnen heel intiem in de ruimte van een hond komen en zijn niet in staat om de lichaamstaal van de hond te lezen, laat staan begrijpen.

    Hond is bang voor baby: wat nu?

    Hond vind de huilende baby helemaal niks

    Een kruipende baby is al heel spannend, maar laat staan als daar heel veel geluid uit komt. Honden horen zoveel meer dan wij, dus dat moet haast wel indringend zijn. In de meeste gevallen weet een hond niet wat hij moet wanneer een baby huilt. Het is voor hem niet duidelijk wat er van hem verwacht wordt wat kan maken dat hij daar erg onzeker van wordt.

    Gebrek aan beweging

    Het kan zijn dat je hond last heeft van opgekropte frustratie. Met een baby heb je misschien minder tijd voor je hond. Maar vergeet niet dat beweging een belangrijke behoefte is voor je hond.

    Als je zelf geen tijd hebt om je hond de hoeveelheid beweging te geven die hij nodig heeft, vraag dan of iemand anders hem wil uitlaten. Denk hierbij aan een hondenuitlaatservice, een goeie kennis of de buurvrouw. Wanneer een hond fysiek en mentaal en voldaan is, raakt hij minder gefrustreerd.

    Gebrek aan regels en het creëren van verwachtingen

    Heel vaak vergeten we te communiceren met onze hond. Wat verwachten we van hem als de baby over de grond kruipt? Wat verwachten we van hem als de baby huilt? Niet alle honden zijn in staat om dit zelf op te lossen en worden daar enorm onzeker van.

    Wanneer je baby huilt kun je er bijv. voor kiezen om je hond op zijn plaats te leggen. Vertel hem wat je moet doen en begeleid hem waar nodig is. Niet alle honden zijn in staat om dit zelf te bedenken en kunnen daar enorm gestrest van raken.

    Zie ook: Hond laten wennen aan baby

    Een bench gebruiken

    De bench is een perfect hulpmiddel om je hond te helpen. De bench moet een veilige plek zijn, zodat hij daar zijn rust kan krijgen. Daarnaast geeft het jou en jouw hond vertrouwen.

    Door de bench kan de hond lekker de kat uit de boom kijken en de baby kan niet in de buurt van de hond komen. Leer je kinderen aan om op dat moment ook niet in de buurt van de bench te komen, zodat de bench echt de plek van de hond is. Je kunt eventueel nog een kleed over de bench heen gooien, zodat de bench een prikkelvrije plek is.

    Hond en kinderen niet alleen laten

    Hoe lief je hond en kinderen ook zijn samen, laat ze nooit alleen. Zowel baby’s als honden zijn onvoorspelbaar. Er hoeft maar iets te gebeuren of één van de twee reageert daar op.

    Daarnaast kan een hond alleen maar in de hondentaal communiceren en je wilt niet dat je hond jouw baby corrigeert door bijv. zijn bek te gebruiken. Wees verstandig en zorg er voor dat je zowel je hond als je kind daar in het juiste vertrouwen en begeleiding geeft.

    Wat kun je doen aan dit gedrag?

    Vertrouw jij je hond niet helemaal? Of wil je je hond helpen om je baby wel te vertrouwen, zodat hij niet bang hoeft te zijn? Ik kan je daarbij helpen. Ik geloof wel degelijk in een oplossing. Jouw hond communiceert iets en wil graag begeleidt worden. Hoe die begeleiding er uit ziet verschilt per situatie, persoon en hond.

    Wat kan ik voor jou betekenen?

    Als hondencoach begeleid ik zowel de baas als de hond. Ik bied maatwerk aan waarbij ik inspeel op de situatie. Wat hebben jullie nodig om vanuit balans, rust, respect en vertrouwen weer als een (h)echt team samen te werken.

    Wanneer je kiest voor mij leer jij hoe je:

    • Je hond kunt begeleiden
    • De baby en de hond samen kunt begeleiden
    • Wat de behoeftes van je hond zijn
    • Hoe je die behoeftes kunt vervullen
    • De lichaamssignalen van je hond herkennen en erkennen
    • Waarom je hond doet wat hij doet
    • Zelf dit gedrag te begeleiden en op te lossen.
    • En nog zoveel meer

    Lees ook:

    Is je hond overprikkeld? Doe de test!
    Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is.

    Is je hond overprikkeld? Doe de test!

    Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is
    Volg jij mij al op Instagram?