Beauceron

Hondenrassen: Beauceron
deel:

Wil je meer weten over de Beauceron? Het karakter, het uiterlijk, de levensverwachting en of dit hondenras bij jou past? Hieronder lees je er alles over.

De Beauceron

De Beauceron is een Franse Herdershond en komt uit de streek Brie.

Een stukje geschiedenis

Deze hond ging lang zonder naam door het leven. Waarschijnlijk werd de Beauceron eerst bas rouge (rode kous) genoemd vanwege de roodgekleurde onderbenen. Pas in 1888 kreeg de Beauceron de huidige naam.

Deze eeuwenoude herdershond bewaakte en verdedigde vroeger schaapskuddes. Tijdens de eerste Wereldoorlog werden ze door het Franse leger ingezet als rode kruishond, waakhond en om mijnen op te sporen. Ze werden ook tijdens aanvallen gebruikt. In Frankrijk doet de Beauceron nog steeds dienst als politie- en legerhond en kom je hem ook nog tegen als drijfhond bij schaapskuddes.

Hondenrassen: Beauceron

Hoe ziet de Beaceron eruit?

De Beaceron is een gespierde en forse hond. De schofthoogte varieert bij reuen van 65 to 70 centimeter en bij teefjes van 61 tot 68 centimeter. De vlakke kop heeft een rechte snuit en de ovaalvormige ogen zijn donker van kleur. De hoog aangezette oren hangen in een driehoek naar beneden. De Beauceron heeft een gespierde nek en een brede borst. De vacht is glad, hard en vol en heeft een fijne, zeer korte en dichte ondervacht.

De vacht kan twee kleurtypes hebben:

  • Zwart met roodbruin (brand). 

De roodbruine kleur zit boven de ogen, op de wangen, snuit, keel, borst, onderaan de staart en op het onderste deel van de poten

  • Harlekijn (harlequin).

Grijs met zwart gecombineerd met roodbruin en blauw. Soms hebben honden met dit type vacht een blauwe oogkleur.

Een ander typisch kenmerk van de Beauceron kunnen de (dubbele) Hubertusklauwen aan de achterpoten zijn.

>> Wat is hubertusklauw?

Hondenrassen: Beauceron

Wat is het karakter van een Beauceron?

De Beauceron is van origine een stoere, zelfverzekerde, zachtaardige en onverschrokken hond. Ze zijn leergierig en gevoelig, maar willen ook zelfstandig te werken. Let wel op: iedere hond is op de eerste plaats een individu. Rasbeschrijvingen zijn algemeen. Kijk goed naar het karakter van de hond zelf.

Hij heeft een evenwichtige en rechtvaardige baas nodig die enerzijds consequent en duidelijk is en anderzijds zacht en vriendelijk. Deze energieke, intelligente en soepele hond is dan het zonnetje in huis.

Het is een hond die behoefte heeft aan veel fysieke en mentale uitdaging.

>> Wat is mentale uitdaging?

Hondenrassen: Beauceron

Wat is de levensverwachting van de Beauceron?

Een Beauceron wordt gemiddeld 10 tot 12 jaar oud.

Niet zomaar aan beginnen… (geldt voor iedere hond in feite)

Ben je op zoek naar een Beauceron? Dan haal je een energieke en intelligente hond in huis. Dit ras is niet voor beginners geschikt en de opvoeding kan een hele uitdaging zijn. Schaf je hond alleen bij een erkende fokker aan.

Rasgroep 1 – Herdershonden en veedrijvers

Deze hond valt onder rasgroep 1,  herdershonden en veedrijvers.

> Klik hier voor meer informatie over de herdershonden en veedrijvers in het algemeen.

Wil jij een hond die bij je past?

Een hond uitzoeken die bij je past is van groot belang. Het gaat er niet om dat je alleen maar een hond uitzoekt die je leuk vindt. Ook de match tussen jullie karakter speelt een belangrijke rol. Daarnaast is het belangrijk om niet enkel een hond op basis van wat je hart ingeeft te kopen. Denk goed na voor je een hond koopt en overweeg of je echt alle tijd hebt om de hond een goed plekje te geven.

Ik help je graag bij de juiste match tussen jou en je hond en de opvoeding.

Doe de gratis STRESS test
Ontdek in 1 minuut hoe stress het gedrag van jouw hond beïnvloedt.

Doe de gratis STRESS test

Ontdek in 1 minuut hoe stress het gedrag van je hond beïnvloedt.