60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Waar laat je je puppy ’s nachts slapen?

Waar moet puppy 's nachts slapen?
Picture of Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Hoe zorg je er nou voor dat je de eerste nachten goed doorkomt met je puppy? Waar laat je je puppy ’s nachts slapen en hoe zorg je ervoor dat je puppy alleen beneden kan slapen?

Mag een puppy wel bij jou in de buurt slapen?

Ja! Natuurlijk. Je moet je realiseren dat het voor een pup echt een enorme stap is om ineens in een ander huis te zijn. Ook als je pup al wat ouder is (bijvoorbeeld omdat je hem geadopteerd hebt). Het is echt overweldigend. We denken vaak dat we de pup dan maar gewoon in de woonkamer moeten laten. Hij moet het immers leren toch? En vooral niet verwennen, want straks leert ‘ie nog dat het hem wat oplevert. Dit resulteert vaak in puppy’s die geheel ontevreden zijn, nachten wakker liggen en negatieve associaties.

Wat moet je dan wel doen met je puppy?

Door veiligheid, hechting en vertrouwen leert jouw pup vanzelf dat het goed is om alleen te zijn. Het zorgt ervoor dat je puppy leert dat het veilig is. Dat zijn emoties die serieus genomen moeten worden.

Hierdoor ontwikkelt de pup juist autonomie en zelfstandigheid. Van daaruit kan je goed gaan trainen en opbouwen zodat je hond met een tevreden en fijn gevoel alleen beneden kan blijven.

Waar slaapt je puppy 's nachts?

Hoe vaak moet een puppy er ’s nachts uit?

Dat verschilt echt geheel per puppy. De één doet dat 1 keer in de nacht of wordt heel vroeg wakker en een ander 2 keer of slaapt juist door. Dit is iets wat er echt wel bij hoort, het is een fase, kijk of je er een plannetje om heen kan bedenken zodat je het ook kan opbouwen. Maar vertrouw ook een beetje op de ontwikkelingen van de pup. Er is niets zo veranderlijk als de eerste jonge maanden van jouw hond, dat is een intensieve fase. Waar een mindere nacht wel degelijk bij kan horen.

Het hangt ook een beetje af van wat je puppy overdag allemaal doet en wat jij ’s avonds nog allemaal onderneemt. Stel je hebt een puppy die overdag snel overprikkelt is en daardoor minder plasjes doet, dan kan het zijn dat hij er ’s nachts vaker uit moet.

In zulke gevallen kan het helpen om tijdelijk de tuin aan te bieden als mogelijkheid om daar ook plasjes te doen. Zodat je in een veilige omgeving de puppy sneller zindelijk kan maken. Als je geen tuin hebt zou je op je balkon eventueel nog een tijdelijk plek kan creëren.

Hoevaak moet puppy er 's nachts uit?

Slaapt een puppy ’s nachts door?

Er zijn puppy’s die direct de nacht doorpakken. Dat hangt voor een deel af van jouw puppy. De ene kan dit gewoon gemakkelijker dan het ander.

Het hangt natuurlijk ook heel erg af van hoe laat jij gaat slapen. Is dat om 00:00 uur? Of ga je al om 21:30 uur naar bed en word je om dan om 8:00 uur wakker? Of sta je om 5:30 uur alweer naast bed? Begrijp je?

Er zijn puppy’s die ’s nachts wakker worden en er uit moeten. Er zijn puppy’s die een tijdje vroeger wakker worden (vroeger dan jij normaal gesproken wakker wordt). Dit kan je langzaam gaan opbouwen en uitbreiden.

Slaapt een puppy 'snachts door?

Hoelang moet je bij je puppy slapen?

Ik zou het zelf altijd omdraaien, eigenlijk ook in het belang van je eigen slaap. Tenzij jij natuurlijk absoluut niet wilt dat je hond bovenkomt. Alleen dit kan je alsnog als langer termijn plan aanhouden. Het feit dat je pup nu even boven begint betekent niet dat hij daardoor ook straks boven zal komen.

Ik zou de bench gewoon boven neerzetten en zo steeds verder gaan afbouwen naar de plek waar jij wilt dat je hond gaat slapen. Jij slaapt dan lekker en je puppy leert in veiligheid steeds meer dat hij gewoon zich veilig kan voelen op de plek waar je hem uiteindelijk wilt hebben.

Als je wel bij je puppy wilt gaan slapen, dan geldt eigenlijk hetzelfde. Als je ziet dat je hond comfortabel is, dan ga je een stapje verder. Je kan op die manier steeds meer afstand creëren totdat jij weer in je eigen bed ligt en je hond zich comfortabel voelt. Eerst eventueel of misschien zelfs wel juist in de bench en achter de puppyren. Zo hou je de ruimte klein en voorkom je potentiële triggers.

Hoe lang moet je bij een puppy slapen?

Mijn puppy wil niet in de bench slapen: wat nu?

Sommige puppy’s willen niet zo goed in de bench. In dat geval kan je kiezen voor een bench met een puppyren. In het ideale plaatje is dit allermooiste. Zo wordt je hond voorzien in zijn natuurlijke behoeften: hij heeft keuze vrijheid, hij kan kiezen waar hij wil liggen. Daarnaast kan hij zo zijn warmte beter reguleren.

Een hond die het koud of warm heeft, wil graag verliggen, alleen in een bench heeft hij maar één optie. Dus er zijn eventueel ook wat bezwaren op een bench.

Tegelijkertijd zijn er gewoon echt puppy’s die het wel erg goed doen en echt tot rust komen in de bench, en die hoeveelheid slapen bij honden is echt essentieel om overprikkeling en hulpvragen bij honden te voorkomen.

Puppy wil niet in bench slapen

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?