60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Zwitserse Witte Herdershond

Zwitserse Witte Herdershond
deel:

De witte herder is een elegante en vriendelijke hond die erg op zijn baasgericht is.

Wil je meer weten over de Zwitserse Witte herder?

 • Opzoek naar de karaktereigenschappen van een Witte herder?  
 • Zoek je meer verdieping in het ras de witte herder? 
 • Wil je weten of de witte herder past bij jouw karakter?

Herken je één van deze vragen? Het is belangrijk dat je een hond uitzoekt die past bij jouw karakter en energie level. Daar help ik je graag bij.

De Witte herder

De witte herder is ontstaan uit de Duitse herder, maar is wat minder gehard dan de Duitse herder.

De Canadese en Zwitserse Herdershond

De Witte herder krijgt zowel de Canadese als Zwitsers herdershond vaak als naam toegeschreven. In feite ligt de oorsprong van dit ras in Amerika-Canada, sinds de Canadezen helemaal weg waren van de witte ‘duitse herdershonden’ die zo af en toe in dit nest geboren werden en met de import vanuit Duitsland in Canada terecht kwam.

Albino’s

Al snel bleek dat er wat gebreken waren met de kleur van de vacht en werd er niet meer met de honden gefokt, ze werden bestemd als de albino’s van de Duitse Herder.

Bedreiging tot uitsterven

Sindsdien (en dat is nog maar kort) had dit ras het heel moeilijk en was het zelfs met ‘uitsterven’ bedreigd. Gelukkig waren er Canadezen die hun best hebben gedaan voor dit ras. En zo kwam de Witte herder alsnog terug in Europa. Pas in 2003 is deze hond erkend als rashond en draagt hij de naam van Zwitserland, het land dat hem als eerste weer terug haalde in Europa.

Zwitserse Witte Herdershond

Rasinformatie

 • Schouderhoogte: 55-66 cm  
 • Gewicht: 25-40 kg  
 • Vachtkleur: Wit (kort en langharig)

Wist je dat de Witte Herder van de Duitse Herder afstamt?

De Zwitserse Witte Herder als huishond

De witte herder is van oudsher een herdershond die werd gebruikt om het vee te bewaken en te hoeden. Maar tegenwoordig staat deze hond vooral bekend als huishond. De witte herder is een fijne en vriendelijke hond die zacht en aanhankelijk van aard is.

Beweging

Ondanks zijn zachte en vriendelijk aard en uitstraling, heb je te maken met een herdershond. Dit houdt in dat je hond beweging nodig heeft en dat hij niet snel genoegen zal nemen met een klein blokje om.

Sporten met je hond

De witte herder is bewegelijk en inzetbaar op vele gebieden binnen de hondensport. De witte herder is een snelle leerling die met enige moeite en inzet, graag werkt voor zijn baas.

Minder gehard dan de Duitse Herder

De witte herdershond is misschien wat minder ‘gehard’ dan de Duitse Herder waar hij van afstamt, dit houdt nog niet in dat hij niet meer fel kan zijn. Dit verschilt per individu en daarom is het heel belangrijk je goed te verdiepen en te kijken naar het karakter van de hond en of dit wel past bij jou en jouw situatie. Het is essentieel om een hond aan te schaffen die past bij jouw energielevel en karakter.

Karaktereigenschappen van de witte herder

 • Energiek  
 • Intelligent  
 • Loyaal  
 • Alert  
 • Gevoelig  
 • Leergierig  
 • Zachtaardig 
 • Baasgericht

Past een Witte Herder bij jou?

Beweging

Deze hond neemt geen genoegen met een blokje om. Zorg voor voldoende beweging, zodat de hond niet gefrustreerd raakt. Dit is uiteindelijk ook fijn voor de baas! Denk aan fietsen, lange wandelingen, skaten etc.

Zachtaardig

De Witte herder heeft een zachtaardig temperament. Maar dit houdt niet in dat dit altijd vanzelf gaat. Investeer tijd in je hond om hem een stabiele en prettige opvoeding te geven.

Opvoeding

De Witte Herder is een gevoelige hond. Ze zijn erg intelligent en makkelijk te trainen. Een consequente opvoeding is belangrijk.

Gereserveerd

De Witte Herder kan wat gereserveerd zijn ten opzichte van vreemden. Ze zijn erg op hun baas gericht. Wanneer je hond erg schuw of angstig is, begeleid hem dan op de juiste manier, zodat je hond stabieler wordt.

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?