60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Kuvasz

Hondenrassen: Kuvasz
deel:

Wil je meer weten over de Kuvasz? Over het uiterlijk, het karakter en of dit hondenras voor jou wel de geschikte keuze is? Hieronder lees je er alles over.

De Kuvasz

De Kuvasz is een Hongaarse herdershond die oorspronkelijk uit Tibet komt. De naam is afgeleid van de woorden kawacz (Turks voor gewapende bewaker) en kawasz (Arabisch voor boogschutter).

Hondenrassen: Kuvasz

Oorsprong

Vroeger was het houden van dit hondenras alleen aan vorsten voorbehouden en werden ze rond 1400 gebruikt als lijfwacht door het Hongaarse vorstenhuis. Het ras werd ook door het vorstenhuis gefokt om op wild zwijn en herten te jagen. De Kuvasz bewaakte ook zelfstandig een hele kudde schapen. Door hun witte kleur en uiterlijk waren ze voor buitenstaanders bijna niet van de schapen te onderscheiden. Inmiddels is het een eeuwenoud hondenras.

Hoe ziet een Kuvasz eruit?

De Kuvasz is een grote, aantrekkelijke hond met een krachtige uitstraling. De schofthoogte varieert bij reuen van 71 tot 76 centimeter en bij teefjes van 66 tot 70 centimeter. De hond is meer lang dan hoog en de hond oogt niet grof. De zeer dichte vacht is wit van kleur en ruw, golvend, gewerveld maar soms ook sluik of gekruld.

Wanneer een Kuvasz veel binnenshuis is, moet je wel tegen witte haren kunnen. Regelmatig borstelen, met name in de ruiperiode, wordt aangeraden. Het wigvormige hoofd heeft mooie, zeer donkere amandelvormige ogen en de neus en lippen zijn zwart.

Hondenrassen: Kuvasz

Wat is het karakter van een Kuvasz?

Een Kuvasz is een nogal eigengereide en vrij dominante hond. Hij heeft dan ook een consequente, evenwichtige en rechtvaardige baas nodig die de opvoeding op geestelijk overwicht baseert.

In dit geval wordt er met dominant bedoeld dat de hond een sterk karakter heeft en goed weet wat hij wil!

Wie een volgzame hond wilt die direct alle commando’s opvolgt, komt met dit hondenras van een koude kermis thuis. Anderzijds is het een zeer tolerante, moedige en aanhankelijke hond die huis en gezin ongevraagd tegen ongewenste indringers zal beschermen. Deze hond kan met kinderen mits hij van te voren hier goed in opgevoed, gesocialiseerd en begeleid is.

Hondenrassen: Kuvasz

Wat is de levensverwachting van de Kuvasz?

Een Kuvasz wordt gemiddeld 10 tot 12 jaar oud.

Bezint eer ge begint

Ben je op zoek naar een Kuvasz? Dit type hond is erg energiek. Gezien de grootte en het karakter is voldoende ruimte een vereiste. Om hun energie kwijt te raken, hebben ze veel beweging nodig. Ze kunnen met gemak een wandeling van 20 kilometer maken. Daarnaast hebben ze behoefte aan geestelijke sturing en een consequente en evenwichtige opvoeding. Als toekomstig baasje moet je stevig in je schoenen staan. Daarmee is dit geen hond voor beginners.

Hondenrassen: Kuvasz

Rasgroep 1 – Herdershonden en veedrijvers

Deze hond valt onder rasgroep 1,  herdershonden en veedrijvers.

> Klik hier voor meer informatie over de herdershonden en veedrijvers in het algemeen.

Hondenrassen die onder deze rasgroepen vallen zijn bijvoorbeeld:

Wil jij een hond die bij je past?

Een hond uitzoeken die bij je past is van groot belang. Het gaat er niet om dat je alleen maar een hond uitzoekt die je leuk vindt. Ook de match tussen jullie karakter speelt een belangrijke rol. Daarnaast is het belangrijk om niet enkel een hond op basis van wat je hart ingeeft te kopen. Denk goed na voor je een hond koopt en overweeg of je echt alle tijd hebt om de hond een goed plekje te geven.

Ik help je graag bij de juiste match tussen jou en je hond en de opvoeding.

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?