De 2 seconden regel toepassen voordat je hond (echt) gaat focussen.
Wist je dat het soms kan helpen als je je hond even uit die focus haalt?
Maar… dan moet je wel op tijd zijn. En laat dat nou precies de ‘clou’ zijn. Want we timen vaak veel te laat (of veel te vroeg). Veel te laat timen zorgt ervoor dat je de plank mis slaat. Maar het zorgt er ook vooral voor dat je hond niet meer benaderbaar is voor datgene wat jij met hem zou willen bereiken op dat moment.
Waarom gaat een hond focussen?
Er zijn natuurlijke verschillende redenen waarom een hond gaat focussen. Er zijn dan dus ook verschillende manieren van omgang. Je hoeft je hond niet altijd de focus te halen. Laat dat duidelijk zijn. Daarnaast is je hond bewust uit de focus halen één van de manieren. Zoals hier met de 2 seconden regel wordt toegepast. Soms kan het namelijk juist effectief zijn om je hond gewoon lekker te laten kijken naar de prikkel.
Het hangt natuurlijk ook af van waarom je hond gaat focussen en wat de gevolgen van dit focussen zijn. Het principe van de 2 seconden regel KAN een manier zijn om je hond te helpen de focus te leggen.
Redenen waarom je hond kan gaan focussen
- De hond ziet een andere hond
- Je hond ziet eenden, katten of andere dieren
- Je hond heeft iets (lekkers) geroken; je ziet ook duidelijk de neus (vleugels) bewegen
- De hond ervaart veel spanning in het algemeen (hij is continu overal op aan het focussen)
- De hond zit hoog in zijn opwindingslevel; alles lijk het focussen waar te zijn
- Op de bal/speeltje
- De hond focust op voorbijgangers
- De hond focust op kinderen
Je hond uit de focus halen
Wanneer je hond in de focus merk je dat hij onbenaderbaar wordt. Hij gaat zo in zijn bubbel zitten dat het je niet meer lukt om echt tot hem door te dringen.
Dat heeft voor een deel te maken met de opbouw in zijn signalen. De vraag is dus wanneer stap je in het verhaal van je hond? Want een hond die gaat focussen en misschien zelfs wel gaat fixeren staat al wat hoger op de escalatie ladder. De afbeelding van de escalatie ladder vind je hieronder.
Dat betekent dat je misschien met een andere timing en het eerder spelen op zijn signalen kan voorkomen dat die bubbel zich zo om je hond heen zet en jij hem niet meer kan bereiken.
Werken vanuit eigen initiatief
Ik hou het meest van het werken met eigen initiatief bij honden. In mijn beleving gaat daar de meeste kracht vanuit.
Dat zou kunnen betekenen dat je wacht tot je hond even op jouw focust/de focus even loslaat en dat jij daar DIRECT op inspeelt. Let er op, dit kan meestal alleen als de afstand voldoende is en je hond niet in zijn rode zone zit. Daarnaast betekent dat ook dat oren die al even jouw kant op bewegen de eerste stap naar echt contact is. Voor sommige honden werkt dit niet altijd op deze manier. Of heb je te maken met meer nuances die vragen om maatwerk.
Echter werkt het niet altijd zo, en soms kan het helpen als je een beetje bijstuurt. Heel even, tot dat je ziet dat je hond mee beweegt.
Zie het een beetje als een kader:
“He, als je zo gaat focussen, dan weten we beiden dat dat niks positiefs gaat opleveren, laten we het anders aanpakken”.
Roep je hond bij je, haal hem uit de focus
Als jij weet dat je hond met het focussen alleen maar opbouwt om vervolgens (vul zelf in). Voorkom dan (waar mogelijk) dat je in die situatie komt.
Is ‘ie al 2 seconden aan het staren? Roep hem dan bij je. Haal hem eruit. Loop eventueel naar hem toe. Je kan dit (eerst) ook trainen met een lange losse lijn. Roep hem bij jou en beloon.
Houd zijn aandacht vervolgens ook even vast. om te voorkomen dat je hem daarna direct weer kwijt bent.
Voorkom dat je hond langer dan 2 seconden gaat staren
Laat het in (sommige) situaties gewoon niet zo ver komen dat je hond zo ver gaat focussen dat jij ook gewoon niks meer kan doen. Staren/fixeren/focussen zorgt er in de meeste gevallen voor dat je hond daarna wat gaat doen (er heen rennen, in de riem hangen, weglopen of noem het op).
Voorkomen is beter dan genezen.
Vergroot de afstand tussen de (moeilijke) prikkel
De afstand vergroten kan altijd een goed idee zijn. Het zorgt ervoor dat je de “druk” er vanaf haalt. De afstand tussen de trigger en jouw hond kan er voor gaan zorgen dat jouw hond uit die “rode” zone komt. Dat je hond weer benaderbaar wordt.
Daarnaast kan je op afstand gaan trainen, zodat je langzaamaan weer de afstand kan verkleinen. Alleen de afstand vergroten of “triggers” vermijden is niet realistisch. Probeer er ook een leerervaring te maken.
Gebruik een goede beloning
Help je hond door het gedrag wat je wenselijk vindt te belonen met iets wat voor hem echt lonend is. Stukje gekookte kip? Z’n favoriete (piep) speeltje? Noem het op! Gebruik iets lekkers met een hoge waarde. Iets wat zacht is en flink ruikt doet het vaak goed.
Dit geldt zeker voor de honden die het echt moeilijk vinden om er bij te blijven met hun aandacht en echt wel wat bekrachtiging kunnen gebruiken. Gebruik ook je stem effectief, soms kan het ook helpen als je wat enthousiast een stukje terugloopt/rent om die aandacht echt vast te houden.
Snuffelwerkje op afstand
De tip van hierboven kan je mooi afsluiten met een snuffelwerkje. Het zorgt ervoor dat je hond kan kalmeren, een positieve associatie kan krijgen met de “trigger” als dat nodig is en daarnaast gaat de hond actief zijn neus gebruiken. Door z’n neus te gebruiken zakt hij wat meer in zijn energie.
Een snuffelwerkje kan zijn door die (hoog waardige) beloning in het gras te strooien. 1-voor-1 of direct wat meer tegelijk (kijk wat werkt voor jouw hond) of verstop wat in de boom. Wees creatief.
Piepspeeltje gebruiken voor focus
Voor sommige honden werkt het perfect om een piepspeeltje in te zetten. Sommige honden schieten er gigantisch van omhoog in hun opwindingslevel. Dan zou ik even aankijken of dat handig uitpakt.
Een piepspeeltje kan een manier zijn (in plaats van of in combinatie met stemgebruik) om je hond zijn aandacht te krijgen. Beloon vervolgens (op het moment dat je aandacht hebt) door dat speeltje te geven, samen te spelen, te belonen met lekkers of een snuffelwerkje.
Eigen initiatief 2.0
Eigen initiatief 2.0
Zoals ik al schreef, ik hou van eigen initiatief. Soms kan het helpend zijn als je die focus al een paar keer eerst hebt doorbroken. Vandaar deze tip. In de praktijk zie ik vaak dat honden vervolgens op eigen initiatief verder gaan. Dat betekent dat ze in plaats van voor de “trigger en focus” gaan, ze ervoor kiezen om bij jou aan te sluiten.