60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Mag een hond overal liggen?

Mag een hond overal liggen
Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Mag een hond overal liggen? Ofwel: mag de hond zelf bepalen waar hij ligt en op welke plekken hij wil of zit daar een limiet aan?

Herken jij dit?

 • Ligt jouw hond altijd overal en nergens?
 • Vraag jij je af of dit invloed heeft op zijn gedrag?
 • Springt jouw hond vanuit zichzelf op de bank of bed?
 • Zou jij je hond graag willen aanleren dat hij niet overal mag/kan liggen?
 • Ligt jouw hond vaak en veel in de weg?
 • Volgt jouw hond jou de hele dag?

Herken jij één van de bovenstaande punten? Dan is de kans groot dat je je afvraagt of je hond overal mag liggen en of dit wel goed is voor de hond zijn gedrag? Ik kan je daar bij helpen!

Mag een hond overal liggen?

De vraag is niet of een hond overal mag liggen maar wat jouw wensen zijn en of je gedragsproblemen koppelt aan deze handeling. De ene persoon heeft andere regels in huis dan de ander. Wat kan maken dat de hond niet overal mag en kan liggen waar hij misschien wel zou willen omdat jij/jullie als gezin daar geen behoefte aan hebben.

Er zijn ook genoeg mensen die hun hond meenemen naar de bovenverdieping, naar bed, de hond op de bank laten en de hond overal laten liggen waar zij ook zijn.

Regels, grenzen en verwachtingen

In feite ligt de keuze bij jou. Wel is het belangrijk om in je keuze rekening te houden met je hond. Dat klinkt wat tegenstrijdig hé? Wist je dat honden behoeftes hebben aan structuur die je kunt geven door regels en verwachtingen te creëren?

Wanneer je geen verwachtingen creëert kan het zijn dat je hond niet weet waar hij aan toe is. Dit verschilt echter per hond. De ene hond kan daar beter mee omgaan dan de andere hond. In feite stel je dus niet de regels en grenzen voor jouw bank of bed. Maar ook in het belang van je hond.

Waarom zou je hiervoor regels stellen?

Als je hond altijd overal mag liggen en altijd bij jou in de buurt is kun je problemen veroorzaken zoals:

 • Uitvallen naar andere honden en mensen (vooral ook aan de lijn)
 • ‘Beschermend’ gedrag
 • Verlatingsangst
 • Gebrek aan rust – wat zich kan uiten in stress/overprikkeling
 • Gebrek aan zelfbeheersing
 • Onrust wanneer jij of een ander dierbaar persoon de groep verlaat (vorm van verlatingsangst)
 • Altijd achter je aanlopen in huis
 • Moeilijk bij andere mensen achter gelaten kunnen worden (vrienden, pension, trimmer etc)
 • Je constant in de gaten houden
 • En dergelijke…

Het is heel fijn voor jou en voor je hond als je zelfstandigheid en zelfbeheersing gaat trainen met je hond! Dat is niet alleen handig maar creëert ook stabiliteit en rust voor beide partijen!

Mag een hond overal liggen?

Een hond heeft veel slaap nodig!

Naast het feit dat je problemen kunt voorkomen door de juiste vorm en hoeveel regels en grenzen toe te passen, kun je door het toepassen van regels en grenzen ook rust creëren. Wist je dat honden naast hun beweging (die in de juiste hoeveelheid gegeven moet worden) heel veel slapen?

Zo slapen volwassen honden gemiddeld 12-14 honden! Je kunt je wel voorstellen dat puppies en oude honden dan gemiddeld zo’n 16-20 uur per dag slapen. Dat is best veel hé? Heel veel honden komen daar niet aan toe omdat ze te druk bezig zijn met ons.

Conclusie

De belangrijkste motivatie om een hond niet overal te laten liggen is wanneer je gedragsproblemen ervaart. Problemen zoals die eerder hierboven genoemd zijn. De vraag is altijd wat jij wilt en wat heeft jouw hond nodig om te functioneren en stabiel gedrag te vertonen.

Als hij op de bank ligt zonder een probleem te vertonen dan is het aan jou of je hem daar wel of niet laat liggen. Wanneer je hond gaat grommen of niet van de bank af te halen is wanneer jij dat van hem verwacht, dan is de vraag is of het handig is als hij te pas en te onpas op jullie bank ligt.

Wat mag wel en niet?

Je kunt daar natuurlijk ook gewoon in switchen. Dus bijvoorbeeld: de hond mag wel op de bank, maar alleen als wij hem uitnodigen of alleen ’s avonds wanneer we gezellig samen op de bank kunnen zitten. Leer je hond wel aan dat hij er altijd vanaf gestuurd kan worden en dat dit voor hem prima is!

Zorg voor een lekker kussen!

Ook honden houden van lekker, grote en goeie kussens. Wist je dat het voor een hond nog meer motiveert als hij gewoon een goeie plek heeft waar hij kan slapen en tot rust kan komen?

Zorg er voor dat je hond een mat, kussen, mand heeft waar hij lekker (languit) kan liggen zodat hij ook daar graag wil liggen. Zorg er voor dat hij het commando plaats goed beheerst zodat je hem daar altijd naar toe kunt sturen wanneer dit nodig is. Dit doe je in het belang van jezelf en in het belang van de hond.

Wat kan ik voor jou betekenen?

 • Ligt jouw hond op plekken waar jij dat liever niet hebt?
 • Zou je graag meer structuur en rust willen aanbrengen voor je trouwe vriend?
 • Kan jouw hond niet op zijn plaats blijven liggen?
 • Achtervolgt jouw hond je constant maar krijg je hier geen rust in?
 • Zou je zo graag willen zien dat je hond kan ontspannen en niet steeds op jou let?
 • Ben je op zoek naar iemand die je hond kan helpen zelfstandiger te worden?

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?