Wat is een stamboom hond?

Wat is een stamboom hond?

Een stamboomhond is een hond met een officiële stamboom. Maar wat betekent zo'n stamboom nou eigenlijk en wat heb je er aan?Een stamboom is niets anders dan een document met daarin de gegevens van de voorouders van de hond. Daar staan dus de ouders in, opa's en oma's enzovoort.Wanneer je een hond met een stamboom hebt weet je waar je hond vandaan komt. De genen die de voorouders dragen, dragen jouw hond ook. Dus dit kan belangrijke informatie zijn.Een officieel 'Raad van Beheer' stamboom kun je herkennen aan de goudenzegel van Raad van Beheer in de vorm van een hond. Alle stamboomhonden, gefokt in Nederland, hebben een uniek chipnummer dat begint met: 52814. Dit chipnummer kun linksonder vinden op je stamboom. De fokker geeft jouw de stamboom van je hond. Wat is een stamboomhond? Stamboom hond raad van beheerEen hond met een officiële stamboom is altijd geregistreerd bij de Nederlandse Kennelclub Raad van Beheer. Alle honden worden geregistreerd in het NHSB (Nederland Honden Stamboek). Het Raad van Beheer geeft de enige internationaal erkende stambomen uit. StamboomhondEen stamboomhond is niet te herkennen. Je kunt aan een Labrador niet herkennen of het wel of geen stamboomhond is. Wanneer je hier achter wilt komen zul je moeten vragen om de officiële stamboom van de moederhond. Het is wel belangrijk om te vragen of de fokker een officieel 'Raad van Beheer' stamboom heeft. Simpelweg omdat dit de enige internationaal erkende stambomen (in Nederland) zijn.Nee hoor! Niet alle rashonden zijn stamboom honden. Zo zijn er heel veel rassen, denk bijvoorbeeld aan de labrador of chihuahua, die geen stamboom hebben maar wel erkende rashonden zijn. Dit wordt ook wel een 'hond-zonder-stamboom-look-a-like' genoemd.

Wat is een rashond?

Veel mensen denken dat een stamboomhond ook per definitie een gezonde hond is. Dat hoeft echt niet altijd zo te zijn. Integendeel zelfs. Het allerbelangrijkste is om een goede en gezonde hond te vinden. Dat begint dus bij een goede fokker. Het is belangrijk om daarbij te weten dat veel populaire rassen doorgefokt zijn en sommige honden voornamelijk op uiterlijk gefokt worden. Denk bijvoorbeeld aan de Franse Bulldog die weinig en moeizaam kan ademen. Of de Duitse Herder met de lage achterkant.Vragen die je jezelf kunt stellen en informatie waar je je in kunt verdiepen zijn:
  • Wees je ervan bewust dat (veel, populaire) honden kampen met erfelijke afwijkingen, mede door het doorfokken van deze honden
  • Veel honden worden gefokt volgens de rasstandaarden die voornamelijk op basis van schoonheid beoordeeld worden - met alleen schoonheid red je het niet
  • Zorg voor een goede fokker die kiest voor een gezonde hond en beide ouders ook goed laat testen op erfelijke afwijkingen en dergelijke. Wanneer de ouders gezonde genen hebben geven ze dat ook door.
  • Verdiep je in de hondenrassen - Wat past bij jou? Wat zijn de erfelijke afwijkingen? Wie zijn de ouders? Verdiep je in de afwijkingen die een hond kan hebben etc.
  • Wees realistisch. Niet alle stamboomhonden zijn ongezond! Maar ook niet alle stambomen zijn gezond. Ergens zal de waarheid in het midden liggen. Wanneer je bewust en doordacht op zoek gaat, kun je zeker op zoek naar een gezonde en stabiele rashond! Geen probleem.
Lolita vd Graaf
Door

Lolita vd Graaf

op 11 Jul 2020

Hallo ik wil graag een Boston Terriër nemen. Nu ben ik op zoek naar een fokker waarvan je weet dat deze goede gezonde hondjes fokt. Is er een vereniging of een andere instelling waar als die fokker er bij aangesloten is dat je dan weet dat het een goede fokker is?

Reactie plaatsen