60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

12 tips voor het trainen van je hond!

12 tips voor het trainen van je hond!
Foto van Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

    In dit artikel:

    Je hond trainen is leuk, maar kan soms ook heel ingewikkeld en frustrerend zijn. Wist je dat je hond trainen en de juiste sociale vaardigheden aanleren best pittig kan zijn?

    Herken jij dit?

    • Wil jij je hond nieuwe commando’s aanleren, maar krijg je het niet voor elkaar?
    • Loop je tegen problemen aan en wil je je hond trainen wat hij wel moet doen?
    • Ben je opzoek naar tips voor het trainen van je hond?
    • Of heb je andere vragen?

    Hoe zorg je voor een goed getrainde hond?

    Op de eerste plaats is er een verschil tussen een goed getrainde hond en de reden waarom een hond gedragsproblemen vertoont. Een goed getrainde hond is geen garantie voor een hond die “hulpvragen” kan laten zien. Dan heb je namelijk te maken met de onderliggende oorzaak die verder gaan dan trainen.

    Een goed getrainde hond hangt af van een aantal factoren:

    • De tijd die je er insteekt
    • Hormonale veranderingen
    • Algemene stresslevel van je hond
    • Emotionele beleving van je hond
    • Stressoren die stressresponse veroorzaken (hoe vaak kom je daar mee in aanraking? Kan de hond herstellen?)
    • Sommige rassen vinden dat trainen onderling veel leuker dan andere rassen.
    • Wordt er voorzien in de behoefte van de hond?
    • De manier waarop je traint – waar richt je op? Op wat de hond NIET mag doen? Of WEL mag doen?
    • Jouw verwachtingen: en zijn die een beetje realistisch?

    12 tips voor het trainen met je hond

    Met je hond trainen is super leuk! En toch gaat het daar ook vaak mis. Wanneer je wilt gaan trainen zul je een plan moeten hebben. Een aantal basisvaardigheden aanleren gaat vaak nog wel, maar wanneer het ingewikkelder wordt kost het tijd, geduld en inspanning en dat is lastig!

    Tip 1: Welk beloningskoekje vindt jouw hond het lekkerst?

    Ja, het klinkt zo vanzelfsprekend: een beloning gebruiken. Wist je dat sommige honden heel kieskeurig kunnen zijn en niet eens omkijken naar die bak vol met beloningskoekjes die jij hebt gekocht bij de dierenwinkel! Vaak kopen wij iets voor het gemak. Het is belangrijk om je te realiseren dat honden veel doen op basis van hun neuszintuig, ofwel geur: wat betekent dat het je gaat helpen als je hond zelf zijn beloning mag uitkiezen. Leg eens wat verschillende smaken op de grond en laat gewoon je hond kiezen. Wat is zijn lievelingshapje? Een beloning met een hoge waarde is echt wel nodig. Zeker als je iets moeilijks wilt trainen.

    Bij beloningen met een hoge waarde kun je denken aan: knakworst, leverworst, kaas, runderpens, frikadel, hondenworst en ga zo maar door!

    Als je hond zijn beloningen niet wil heeft dat niet altijd te maken met dat de voertjes niet werken of dat je hond niet gericht is op voertjes. Meestal valt hier nog veel meer over te zeggen en winst te behalen.

    Tip 2: Werk vanuit rust!

    Wanneer je gaat werken vanuit rust ga je daar zoveel meer voor terug krijgen. Je kunt moeilijk van je hond verwachten dat hij buiten op jou gefocust moet zijn als je hem voor dat je weg ging helemaal hebt opgefokt. Ik noem dit aangeleerde hyperactiviteit. Een hoog opwindingslevel, hyperactiviteit en onstuimigheid kan ook ontstaat door stress en de factoren die aanzetten tot stress.

    Om aangeleerde hyperactiviteit te tackelen ga je werken vanuit rust waar mogelijk is. Je houdt de opwinding zo laag mogelijk. Op die manier schiet de hond minder snel omhoog, is er minder stress in het spel en kan je hond veel beter nadenken.

    Dat is bij ons mensen niet anders, toch? Er zijn honden die je soms wat moet oppeppen, daar kun je natuurlijk echt wel wat uitbundiger doen. Maar wees je er van bewust wat de opwinding kan doen met je hond en observeer hoe gevoelig jouw hond voor opwinding is.

    Rust kun je creëren door bijvoorbeeld:

    • Te wachten totdat je hond gaat neutraler, ontspannen en/of rustig(er) wordt
    • Je hond even te masseren

    Tip 3: Zorg voor een plan!

    Een plan hebben is heel handig. Want met een plan kun je stap-voor-stap nieuwe vaardigheden aanleren. Bedenk van te voren wat je wilt en wat je verwacht van je hond. We willen graag allemaal een goed luisterende hond, maar de invulling daarvan varieert nogal. Een goed luisterende hond is dus relatief. Wat betekent luisteren voor jou? Wil je aan de slag met deze tip? Lees dan wel eerst nog even tip 4!

    De hond mag niet:

    De hond moet wel:

    • Sociaal zijn naar andere mensen en dieren
    • Komen als ik hem/haar roep
    • Naast de fiets kunnen rennen
    • Ontspannen aan de riem kunnen lopen
    • Etc

    Tip 4: Stel je verwachtingen bij.

    We verwachten veel van onze hond, ze moeten sociaal zijn, mogen niet trekken, moeten direct luisteren als we ze roepen en ga zo maar door. Is die maakbaarheid wel realistisch? En waar ligt eigenlijk de grens qua maakbaarheid? En heb je rekening gehouden met het ras dat je in huis hebt lopen? Je wilt dat je herder wel op indringers reageert maar als de buurman op het erf loopt moet hij het maar laten gaan? Hoe ver kunnen we gaan? Het is belangrijk om de verwachtingen op elkaar af te stemmen. Geloof me dit gaat zoveel lucht geven en frustratie voorkomen.

    Stel: jij wilt graag een hond overal mee naar toenemen, samen wandelen. Je verwacht van je hond dat hij sociaal is naar andere mensen en dieren en dat hij zich gemakkelijk aanpast. Dit is jouw verwachting van de hond! Maar wat doe je als je een hond hebt die wat meer terug getrokken is? De sociale wereld soms best wel spannend vindt? En het liefst eerst de kat uit boom kijkt? Het is heel belangrijk om rekening te houden met je hond. Wanneer je accepteert wat het karakter van jou hond is, ga je hem/haar erkennen als individu! Dat gaat jou en je hond veel geven.

    12 tips voor het trainen van je hond!

    Tip 5: Stapsgewijs te werk gaan

    Het is heel belangrijk als je je hond stapsgewijs gaat trainen. Als je verwacht dat je hond iets kan, moet je hem dit per stap uitleggen en de moeilijkheidsgraad van de oefening opbouwen. Hoe snel je hond leert kan bijvoorbeeld afhangen van het ras, stressfactoren en de manier waarop je iets aanleert. Begrijpt de hond eigenlijk wel wat ECHT de bedoeling is?  Houd rekening met hoe moeilijk de oefening is en het tempo van je hond. Als het niet lukt of wanneer je hond gefrustreerd raakt, is de kans groot dat je te snel gaat!

    Tip 6: Houd het niet te lang!

    Je kunt beter elke dag een paar keer 5 minuten tot een 15 minuten met je hond gaan trainen, dan 1 keer per week een uur lang willen werken. Deze manier van trainen is veel effectiever, zowel voor jou als voor je hond. Het voordeel van deze kortere periodes is dat je ook kunt kijken naar het resultaat en wat je moet aanpassen om tot een beter resultaat te komen. Misschien moet je het tempo wel verlagen of juist verhogen.

    Tip 7: Neem de tijd

    Het is heel belangrijk om echt de tijd te nemen wanneer je gaat trainen met je hond. Wanneer je alle aandacht vraagt van je hond, moet je ook alle aandacht aan je hond geven. Plan bewust je trainingsmomentje in, laat je telefoon even links liggen en wees met alle aandacht bij je hond!

    Daarnaast is het belangrijk om je hond de tijd te gunnen om het gedrag te kunnen veranderen. Dit kan natuurlijk soms best gecompliceerd zijn. Mijn ervaring is wel dat we soms gewoon veel te snel willen.

    Tip 8: Blijf rustig

    Zorg ervoor dat je tijdens het trainen rustig blijft! Jouw hond is een perfecte spiegel en laat je precies zien wanneer je omhoog schiet, gefrustreerd bent en ga zo maar door. Een goed voorbeeld doet volgen, dat geldt in dit geval zeker voor je hond. Wat je geeft krijg je terug. Lukt het je nou echt niet vandaag? Dat is toch geen probleem? Je kunt beter stoppen als je merkt dat je een kort lontje hebt, erg vermoeid bent of wat dan ook. Want in dit geval gaat dat ten koste van je focus en samenwerking. Pak het gewoon later weer op. Je kunt beter met al je aandacht en rust trainen met je hond dan wanneer je van binnenuit weinig kunt hebben.

    Tip 9: Fouten maken mag

    Wees je er van bewust dat fouten maken mag. Ook jouw hond leert met behulp van vallen en opstaan. Als het niet gaat zo als jij wilt dan kan het zijn dat je:

    • De opdracht niet duidelijk gecommuniceerd hebt ten opzichte van je hond
    • Te snel gaat
    • Geen rekening houdt met de situatie (het kan wel zijn dat je hond bij jou in de straat niet aan de riem trekt, maar in de volle winkelstraat wel, dit is natuurlijk veel moeilijker.)
    • Je geen rekening houdt met de hond en zijn tempo – wat heeft hij nodig?
    • Niet met al je aandacht bij de hond bent
    • Zelf gefrustreerd, vermoeid, verdrietig of wat dan ook bent – en dus eigenlijk helemaal niet zoveel zin hebt
    • Je hond heeft een “mindere” dag
    • Wat stapjes hebt overgeslagen
    • Enzovoort

    Tip 10: Afstand vergroten

    Het kan heel goed helpen als je de afstand met de trigger gaat vergroten. Dit noemen we desensitisatie. Systematisch opbouwen richting de trigger. Dat kan betekenen dat je de afstand gaat vergroten tot de trigger waar je hond op reageert. Of je zet het geluid van een trigger eerst zachtjes en bouwt steeds verder op.

    Afstand vergroten betekent niet dat je nu de rest van je leven moet vermijden. Je wilt juist wat leren. Je wilt iets veranderen bij je hond! Met een goed trainingsplan kan je dat voor elkaar krijgen.

    Tip 11: Gebruik een andere vorm van beloning

    Er zijn genoeg honden die nog niet op of omkijken naar een beloningskoekje. Het is allereerst belangrijk om je af te vragen waardoor dat komt. Is dat omdat hij beter werkt voor een andere beloning of is er wat anders in het spel zoals:

    • Gebrek aan veiligheid
    • Angst (hond neemt geen koekjes maar/kan niet meer leren)
    • Opwindingslevel – ontstaan ontstaan door aangeleerde hyperactiviteit
    • Stress in het systeem – hond kan hierdoor niet meer leren. Stress heeft de overhand
    • Niet de juiste voertjes – ga eens opzoek naar iets wat je hond wel lekker vindt, in plaats van de standaard beloningskoekjes

    Als je hond niet geïnteresseerd is in de beloningskoekjes dan kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van zijn favoriete speeltjes, een knuffel, een reeks lieve woorden of iets anders waar hij helemaal gek van is!

    Tip 12: Focus je op wat je wel wilt!

    Het is belangrijk om je te focussen op wat je wel wilt! Het is zoveel malen positiever. Daarnaast kan je op dat moment gewoon “markeren” wat je hond goed doet. Een stuk leuker dan alles maar corrigeren wat niet bevalt. Wat wil je graag zien? Kan je in de setting wat veranderen waardoor het gedrag nog waarschijnlijker wordt?

    Vraag om hulp

    Nieuwe vaardigheden aanleren is nog niet altijd zo gemakkelijk. Helemaal niet als je hond die vaardigheden niet beheerst en daardoor juist ongewenst gedrag vertoont. In dat geval kun je het beste hulp inschakelen. Het voordeel van hulp inschakelen is dat je meer verdieping krijgt en dat er iemand van buitenaf mee kan kijken en observeren.

    Luistert jouw hond niet of vind je het trainen moeizaam gaan?

    Of je nu traint omdat je hond ongewenst gedrag vertoont of omdat je ongewenst gedrag wilt voorkomen, in beide gevallen kan trainen best ingewikkeld zijn! Soms kom je niet echt verder of lukt het maar niet om het ongewenst gedrag om te buigen naar gewenst gedrag! Ik help je daar graag bij. Wanneer je kiest voor mij:

    • Krijg je intensieve begeleiding
    • Leer je werken vanuit rust
    • Ga ik je leren je hond beter te begrijpen, want vanuit begrip kun je pas echt iets bereiken
    • Gaan we werken vanuit de behoeftesvervulling van je hond
    • Houden we de opwinding zo laag mogelijk
    • En nog zoveel meer…

    Lees ook:

    Is je hond overprikkeld? Doe de test!
    Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is.

    Is je hond overprikkeld? Doe de test!

    Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is
    Volg jij mij al op Instagram?