12 tips voor het trainen van je hond!

12 tips voor het trainen van je hond!
Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Je hond trainen is leuk, maar kan soms ook heel ingewikkeld en frustrerend zijn. Wist je dat je hond trainen en de juiste sociale vaardigheden aanleren best pittig kan zijn?

Herken jij dit?

 • Wil jij je hond nieuwe commando’s aanleren, maar krijg je het niet voor elkaar?
 • Loop je tegen problemen aan en wil je je hond trainen wat hij wel moet doen?
 • Ben je opzoek naar tips voor het trainen van je hond?
 • Of heb je andere vragen?

Ben je opzoek naar iemand die jou kan helpen met het trainen van je hond? Ik help je daar graag bij!

Hoe zorg je voor een goed getrainde hond?

Een goed getrainde hond hangt af van een aantal factoren

 • de tijd die je er insteekt
 • of je een pup of volwassen hond gaat trainen
 • het ras
 • of je vervult in zijn behoeftes
 • De manier waarop je traint
 • of je jouw wensen of de wensen van je hond voorop zet

12 tips voor het trainen met je hond

Met je hond trainen is super leuk! En toch gaat het daar ook vaak mis. Wanneer je wilt gaan trainen zul je een plan moeten hebben. Een aantal basisvaardigheden aanleren gaat vaak nog wel, maar wanneer het ingewikkelder wordt kost het tijd, geduld en inspanning en dat is lastig!

Tip 1: Welk beloningskoekje vindt jouw hond het lekkerst?

Ja, het klinkt zo vanzelfsprekend: een beloning gebruiken. Wist je dat sommige honden heel kieskeurig kunnen zijn en niet eens omkijken naar die bak vol met beloningskoekjes die jij hebt gekocht bij de dierenwinkel! Precies dat is zo belangrijk. Vaak kopen wij iets voor het gemak. Het is belangrijk om je te realiseren dat honden veel doen op basis van hun neuszintuig, ofwel geur: wat betekent dat het je gaat helpen als je hond zelf zijn beloning mag uitkiezen. Zet eens wat verschillende bakken met lekkers op de grond en laat gewoon je hond kiezen. Wat is zijn lievelingshapje?

Afwisseling is echt ideaal! Wissel af en toe af met de hapjes die je hond lekker vindt, zo houd je de variatie er in!

Bij beloningen kun je denken aan: knakworst, leverworst, kaas, runderpens, frikadel, hondenworst en ga zo maar door!

Tip 2: Werk vanuit rust!

Wanneer je gaat werken vanuit rust ga je daar zoveel meer voor terug krijgen. Je kunt moeilijk van je hond verwachten dat hij buiten op jou en je zak met beloningen gefocust moet zijn als je hem voor dat je weg ging helemaal hebt opgefokt.

Ga werken vanuit rust en houd de opwinding zo laag mogelijk. Op die manier schiet de hond minder snel omhoog, is er minder stress in het spel en kan je hond veel beter nadenken.

Dat is bij ons mensen niet anders, toch? Er zijn honden die je soms wat moet oppeppen, daar kun je natuurlijk echt wel wat uitbundiger doen. Maar wees je er van bewust wat de opwinding kan doen met je hond en observeer hoe gevoelig jouw hond voor opwinding is.

Rust kun je creëren door bijvoorbeeld:

 • te wachten totdat je hond gaat ontspannen, rustig wordt
 • je hond kalmeren door hem even te masseren, rustig te laten worden

Tip 3: Zorg voor een plan!

Een plan hebben is heel handig. Want met een plan kun je stap-voor-stap nieuwe vaardigheden aanleren. Bedenk van te voren wat je wilt en wat je verwacht van je hond. We willen graag allemaal een goed luisterende hond, maar de invulling daarvan varieert nogal. Een goed luisterende hond is dus relatief. Wat betekent luisteren voor jou?

De hond mag niet:

De hond moet wel:

 • Sociaal zijn naar andere mensen en dieren
 • Komen als ik hem/haar roep
 • Naast de fiets kunnen rennen
 • Ontspannen aan de riem kunnen lopen
 • Etc

Tip 4: Houd rekening met je hond!

We verwachten veel van onze hond, ze moeten sociaal zijn, mogen niet trekken, moeten direct luisteren als we ze roepen en ga zo maar door. De ervaring leert men dat het belangrijk is dat je rekening houdt met de wensen van je hond. Wanneer je rekening gaat houden met de wensen en karaktereigenschappen van je hond zul je veel sneller begrip terugkrijgen van je hond en dus beter kunnen samenwerken en sneller resultaat boeken.

Voorbeeld:

Stel: jij wilt graag een hond overal mee naar toenemen, samen wandelen. Je verwacht van je hond dat hij sociaal is naar andere mensen en dieren en dat hij zich gemakkelijk aanpast. Dit is jouw verwachting van de hond! Maar wat doe je als je een hond hebt die wat meer terug getrokken is? De sociale wereld soms best wel spannend vind? En het liefst eerst de kat uit boom kijkt? Het is heel belangrijk om rekening te houden met je hond. Wanneer je accepteert wat het karakter van jou hond is, ga je hem/haar erkennen als individu! Dat gaat jou en je hond veel geven.

12 tips voor het trainen van je hond!

Tip 5: Stapsgewijs te werk gaan

Het is heel belangrijk als je je hond stapsgewijs gaat trainen. Als je verwacht dat je hond iets kan, moet je hem dit per stap uitleggen en de moeilijkheidsgraad van de oefening opbouwen. Hoe snel je hond leert kan bijvoorbeeld afhangen van het ras.  Houd rekening met hoe moeilijk de oefening is en het tempo van je hond. Als het niet lukt of wanneer je hond gefrustreerd raakt, is de kans groot dat je te snel gaat!

Tip 6: Houd het niet te lang!

Je kunt beter elke dag een paar keer 10 minuten tot een kwartier met je hond gaan trainen, dan elke dag een uur lang aaneengesloten. Deze manier van trainen is veel effectiever, zowel voor jou als voor je hond. Het voordeel van deze kortere periodes is dat je ook kunt kijken naar het resultaat en wat je moet aanpassen om tot een beter resultaat te komen. Misschien moet je het tempo wel verlagen of juist verhogen.

Tip 7: Neem de tijd

Het is heel belangrijk om echt de tijd te nemen wanneer je gaat trainen met je hond. Wanneer je alle aandacht vraagt van je hond, moet je ook alle aandacht aan je hond geven. Plan bewust je trainingsmomentje in, laat je telefoon even links liggen en wees met alle aandacht bij je hond!

Tip 8: Blijf rustig

Zorg ervoor dat je tijdens het trainen rustig blijft! Jouw hond is een perfecte spiegel en laat je precies zien wanneer je omhoog schiet, gefrustreerd bent en ga zo maar door. Een goed voorbeeld doet volgen, dat geldt in dit geval zeker voor je hond. Wat je geeft krijg je terug. Lukt het je nou echt niet vandaag? Dat is toch geen probleem. Je kunt beter stoppen als je merkt dat je een kort lontje hebt, erg vermoeid bent of wat dan ook. Want in dit geval gaat dat ten koste van je focus. Wacht dan tot je het juiste moment weer hebt gevonden! Je kunt beter met al je aandacht en rust trainen met je hond dan wanneer je van binnenuit weinig kunt hebben.

Tip 9: Fouten maken mag

Wees je er van bewust dat fouten maken mag. Ook jouw hond leert met behulp van vallen en opstaan. Als het niet gaat zo als jij wilt dan kan het zijn dat je:

 • De opdracht niet duidelijk gecommuniceerd hebt ten opzichte van je hond
 • Te snel gaat
 • Geen rekening houdt met de situatie (het kan wel zijn dat je hond bij jou in de straat niet aan de riem trekt, maar in de volle winkelstraat wel, dit is natuurlijk veel moeilijker.)
 • Niet met al je aandacht bij de hond bent
 • Zelf gefrustreerd, vermoeid, verdrietig of wat dan ook bent – en dus eigenlijk helemaal niet zoveel zin hebt
 • Wat stapjes hebt overgeslagen
 • Enzovoort

Tip 10: Consequent zijn

Als je wilt trainen met je hond moet je vooral consequent zijn. Consequent heeft te maken met dat je je strikt houdt aan de oefening. Als je wilt leren dat je hond niet meer trekt aan de lijn, kan het niet zo zijn dat hij de ene dag wel mag trekken en de andere dag niet. Wees consequent en voer de oefening met regelmaat uit! Oefening baart kunst, hoe meer je oefent hoe beter het wordt!

Tip 11: Gebruik een andere vorm van beloning

Er zijn genoeg honden die nog niet op of omkijken naar een beloningskoekje. Het is allereerst belangrijk om je af te vragen waardoor dat komt. Is dat omdat hij beter werkt voor een andere beloning of is er wat anders in het spel zoals:

 • Gebrek aan veiligheid
 • Opwinding/stress – zie tip 2
 • Niet de juiste voertjes – ga eens opzoek naar iets wat je hond wel lekker vindt, in plaats van de standaard beloningskoekjes

Als je hond niet geïnteresseerd is in de beloningskoekjes dan kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van zijn favoriete speeltjes, een knuffel, een reeks lieve woorden of iets anders waar hij helemaal gek van is!

Tip 12: Vraag om hulp

Nieuwe vaardigheden aanleren is nog niet altijd zo gemakkelijk. Helemaal niet als je hond die vaardigheden niet beheerst en daardoor juist ongewenst gedrag vertoont. In dat geval kun je het beste hulp inschakelen. Het voordeel van hulp inschakelen is dat je meer verdieping krijgt en dat er iemand van buitenaf mee kan kijken en observeren.

Luistert jouw hond niet of vind je het trainen moeizaam gaan?

Of je nu traint omdat je hond ongewenst gedrag vertoont of omdat je ongewenst gedrag wilt voorkomen, in beide gevallen kan trainen best ingewikkeld zijn! Soms kom je niet echt verder of lukt het maar niet om het ongewenst gedrag om te buigen naar gewenst gedrag! Ik help je daar graag bij. Wanneer je kiest voor mij:

 • Krijg je intensieve begeleiding
 • Leer je werken vanuit rust
 • Ga ik je leren je hond beter te begrijpen, want vanuit begrip kun je pas echt iets bereiken
 • Gaan we werken vanuit de behoeftesvervulling van je hond
 • Houden we de opwinding zo laag mogelijk
 • En nog zoveel meer…

Lees ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download mijn gratis ebook

Als je je aanmeldt voor dit gratis ebook, krijg je met regelmaat gratis tips om te werken aan de relatie met je hond. Ik ga zorgvuldig om met je gegevens. Voor meer info bekijk je mijn privacyverklaring.

Download mijn gratis ebook

Als je dit gratis ebook downloadt, krijg je met regelmaat gratis tips om te werken aan de relatie met je hond. Ik ga vanzelfsprekend zorgvuldig om met je gegevens. Voor meer info bekijk je mijn privacyverklaring.
Ebook Aniek Wendt