60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Mijn hond wil zijn riem niet om

Mijn hond wil zijn riem niet om
Foto van Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

    In dit artikel:

    Wil jouw hond zijn riem niet om? Zou je graag willen weten waarom hij/zij dit doet en hoe je het toch voor elkaar krijgt?

    Herken jij dit?

    • Is jouw hond (misschien) bang voor de riem?
    • Kruipt jouw hond weg als jij de riem pakt?
    • Wil jouw hond zijn/haar halsband of tuigje niet om?
    • Begint jouw hond te happen/bijten als je de riem pakt?
    • Is jouw hond door het dolle heen als jij de riem pakt en is het dus moeizaam om hem aan te lijnen?
    • Of ervaar je ander gedrag als je je hond wilt aanlijnen?

    Dan wil je vast graag weten hoe je dit gedrag kunt begeleiden. Daar help ik je graag bij!

    Mijn hond wil zijn riem niet om

    Daar sta je dan met je goeie gedrag! Je wilt graag een rondje wandelen met je hond, maar je hond even aanlijnen zit er niet in. Sommige honden kruipen in één als ze de riem zijn en andere gaan helemaal door het lint van enthousiasme omdat ze mee naar buiten mogen. Een hond die niet aangelijnd wil worden heeft niet per direct geen zin en een hond die overenthousiast is is niet per direct een hond die alleen maar buiten wil zijn.

    Dit gedrag is ergens door ontstaan. De kunst is om de associatie om te draaien, in beide gevallen. Het belangrijkste is om eerst de boodschap helder te krijgen. Wanneer je de boodschap helder hebt kun je kijken wat jou en jouw hond gaat helpen.

    Hoe lijn ik mijn hond aan?

    Wanneer een hond probleemgedrag vertoont hebben we vaak de neiging om daar een dosis menselijke interpretaties heen te gooien. Of je hond nou wegkruipt of juist overenthousiast is (om twee uitersten te noemen) in beide gevallen kan er een vorm van stress, ongemak en ‘ongewenst’ gedrag in zitten. Het feit dat het gedrag voor jou misschien ongewenst is betekent niet dat het gedrag niet terecht is. De kunst is om je hond te vertellen wat er wel verwacht wordt als je de riem pakt.

    Het belangrijkste bij het aanleren van het aanlijnen van je hond is rust. Wanneer je rust als regel in stelt leer je je hond dat hij zich rustig mag opstellen wanneer jij met hem/haar gaat wandelen. Rust kun je krijgen door hem bijvoorbeeld rustig te laten zitten. Je doet de riem pas om wanneer de hond rustig is en gaat ook pas verder als je hond rustig is.

    Honden zijn associatieve denkers

    Wat het gedrag van je hond ook is, honden zijn meesters in associatief denken. Die associaties kunnen zorgen voor patronen. In een patroon komen is vaak het moeilijkste niet, uit een patroon komen wel. Wat het gedrag ook is, probeer de associatie om te buigen tot rust, ontspanning en zo min mogelijk stress, ongemak en onveiligheid!

    Mijn hond wil zijn riem niet om

    Lees ook:

    Is je hond overprikkeld? Doe de test!
    Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is.

    Is je hond overprikkeld? Doe de test!

    Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is
    Volg jij mij al op Instagram?