Mijn hond wil zijn riem niet om

Wil jouw hond zijn riem niet om? Zou je graag willen weten waarom hij/zij dit doet en hoe je het toch voor elkaar krijgt?

Herken jij dit?

  • Is jouw hond (misschien) bang voor de riem?
  • Kruipt jouw hond weg als jij de riem pakt?
  • Wil jouw hond zijn/haar halsband of tuigje niet om?
  • Begint jouw hond te happen/bijten als je de riem pakt?
  • Is jouw hond door het dolle heen als jij de riem pakt en is het dus moeizaam om hem aan te lijnen?
  • Of ervaar je ander gedrag als je je hond wilt aanlijnen?

Dan wil je vast graag weten hoe je dit gedrag kunt begeleiden. Daar help ik je graag bij!

Mijn hond wil zijn riem niet om

Daar sta je dan met je goeie gedrag! Je wilt graag een rondje wandelen met je hond, maar je hond even aanlijnen zit er niet in. Sommige honden kruipen in één als ze de riem zijn en andere gaan helemaal door het lint van enthousiasme omdat ze mee naar buiten mogen. Een hond die niet aangelijnd wil worden heeft niet per direct geen zin en een hond die overenthousiast is is niet per direct een hond die alleen maar buiten wil zijn.

Dit gedrag is ergens door ontstaan. De kunst is om de associatie om te draaien, in beide gevallen. Het belangrijkste is om eerst de boodschap helder te krijgen. Wanneer je de boodschap helder hebt kun je kijken wat jou en jouw hond gaat helpen.

Ebook hondengedrag

Hoe lijn ik mijn hond aan?

Wanneer een hond probleemgedrag vertoont hebben we vaak de neiging om daar een dosis menselijke interpretaties heen te gooien. Of je hond nou wegkruipt of juist overenthousiast is (om twee uitersten te noemen) in beide gevallen kan er een vorm van stress, ongemak en ‘ongewenst’ gedrag in zitten. Het feit dat het gedrag voor jou misschien ongewenst is betekent niet dat het gedrag niet terecht is. De kunst is om je hond te vertellen wat er wel verwacht wordt als je de riem pakt.

Het belangrijkste bij het aanleren van het aanlijnen van je hond is rust. Wanneer je rust als regel in stelt leer je je hond dat hij zich rustig mag opstellen wanneer jij met hem/haar gaat wandelen. Rust kun je krijgen door hem bijvoorbeeld rustig te laten zitten. Je doet de riem pas om wanneer de hond rustig is en gaat ook pas verder als je hond rustig is.

Honden zijn associatieve denkers

Wat het gedrag van je hond ook is, honden zijn meesters in associatief denken. Die associaties kunnen zorgen voor patronen. In een patroon komen is vaak het moeilijkste niet, uit een patroon komen wel. Wat het gedrag ook is, probeer de associatie om te buigen tot rust, ontspanning en zo min mogelijk stress, ongemak en onveiligheid!

Mijn hond wil zijn riem niet om

Kun jij wel wat hulp gebruiken?

Wil jouw hond zijn riem niet om en weet je niet zo goed waar het gedrag vandaan komt? Het belangrijkste is om de (dieperliggende) boodschap van je hond helder te krijgen. Wanneer je die helder hebt zul je al snel ontdekken hoe jij jouw hond het beste kunt helpen. Daar help ik je graag bij.

Mijn diensten

Als hondencoach begeleid ik zowel de hond als de baas. Heel vaak zijn we bezig met het aanleren van vaardigheden. Bij mij leer je eerst terug te gaan na de kern en dan te kijken wat jij moet doen om je hond te helpen. Luister eerst naar het verhaal van je hond om vervolgens op zoek te gaan naar een oplossing!

Mijn diensten bestaan o.a. uit:

Heb je dit al gelezen?

Over de schrijver
Als hondencoach richt ik mij op jou en je hond. Ik werk vanuit verbinding en samenwerking met je hond. Wanneer je je hond beter gaat begrijpen in zijn behoeften gaat voorzien, zul je al snel zien dat de hulpvragen die je hebt een andere lading en wending krijgen. Bewustwording is dan ook de eerste stap. Begrijpen waarom. Je leert bij mij geen trucjes, maar we gaan direct de diepte in om je hond te helpen. Neem gerust contact met me op 😌.
Richard Pfaff
Door

Richard Pfaff

op 10 Jun 2022

goede uitleg

Reactie plaatsen

Gratis ebook

Voorkom problemen door de juiste keuzes te maken

Zelf aan de slag met de gedragsproblemen van je hond

  • Concrete praktijkvoorbeelden en tips
  • Ontdek de waarneming van de wereld van je hond
  • 66 pagina's veel leesplezier!
  • Inclusief gratis spelletjes!