Page content

Schnauzer

Schnauzer

De Schnauzer is een alerte, energieke en vrolijke hond en dit ras is er in drie verschillende maten!

Wil je meer weten over de Schnauzer?

Opzoek naar de karaktereigenschappen van een Schnauzer?
Wil je een hond die voor jou wil werken?
Opzoek naar een hond die actief is?
Zoek je meer verdieping in het ras de Schnauzer?
Opzoek naar een trouwe metgezel?
Wil je weten of de Schnauzer past bij jouw karakter?

Herken je één van deze vragen? Het is belangrijk dat je een hond uitzoekt die past bij jouw karakter en energie level. Daar help ik je graag bij.

Waar komt de Schnauzer vandaan?

De Schnauzer is een oud ras. Dit ras komt uit Zuid-Duitsland waar ze vooral ingezet werden als stalhond, het was een manusje-van-alles rattenvanger, veedrijver en bewaker van huis en haard. De Schnauzer heeft zijn naam te danken aan het woordje ‘schnauze’, Duits voor ‘snuit’.

Ruwharige Pinscher of draadharige Pinscher

De Schnauzer heette eerst ruwharige Pinscher, dit had te maken met de structuur van de vacht die ook wel draadhaar wordt genoemd.

Dwergschnauzer, middenslagschnauzer, riesenschnauzer

Rasinformatie

Schouderhoogte: 30-70 cm
Gewicht: 4,5-45 kg
Vachtkleuren: Zwart, peper en zout (grijs)

Wist je dat de Schnauzer een uitstekende rattenvanger is? En daarom ook wel ‘Rattler’ wordt genoemd?

Zorg ervoor dat jouw karakter altijd matcht met die van jouw hond!

Drie formaten

Wist je dat de Schnauzer bekend is in drie verschillende maten: de dwergschnauzer, middenslagschnauzer en riesenschnauzer.

 • Dwergschnauzer: de dwergschnauzer is de kleinste variant van dit ras. Met een gewicht van 4,5 tot 7 kg. Ondanks het kleine formaat is hij het evenbeeld van zijn grotere broers. Het is een energiek goed. Die prima in een flat/appartement kan wonen, mits hij voldoende beweging krijgt. De Dwergschnauzer wordt vaak een grote hond in een klein jasje genoemd, vergis je dan ook niet in het karakter en temperament van deze hond. Ook deze hond heeft voldoende beweging en uitdaging nodig!
 • Middenslagschnauzer: De middenslagschnauzer staat bekend als de standaardschnauzer, de andere twee formaten zijn uit dit ‘type ras’ gefokt. De middenslagschnauzer weegt 14 tot 20 kg en is een medium grootte hond. Deze hond is energiek, robuust en sterk en heeft veel beweging en uitdaging nodig!
 • Riesenschnauzer: de Riesenschnauzer is de grootste qua formaat en kan wel 35 tot 45kg wegen. Deze grote hond werd vooral gebruikt als waakhond en wordt in het buitenland zelfs nog gebruikt als politie hond!

Uitstekende neus!

De Schnauzer is van oorsprong een stalhond en werd gefokt om ratten en andere ongedierte in schuren en woonhuizen te vangen. Ze hebben een bijzonder goede neus.

Zorg voor voldoende beweging

Zoals alle hond is ook deze hond zijn instinct niet verloren, door zijn goede neus en energieke karakter moet je hem uitdagen. Zowel mentaal als fysiek. Wanneer een hond overtollige energie heeft kan dit uiten in verschillende gedragsproblemen.

Karaktereigenschappen van de Schnauzer

Groot uithoudingsvermogen
Levendig
Aanhankelijk
Goed aardig
Wantrouwend tegenover vreemden
Waaks
Trouw
Toegewijd
Alert

Past een Schnauzer bij jou?


Beweging


Deze hond, klein of groot, is energiek en heeft veel uithoudingsvermogen. Hij is ooit eens gefokt om ratten en ander ongedierte te vangen, dus vergeet niet dat deze hond uitgedaagd moet worden, zowel fysiek als mentaal om gedragsproblemen te voorkomen en een stabiele en tevreden hond te houden.


Ruimte


De dwergschnauzer gedijt prima in een appartement of flat, echter moet je door zijn kleine formaat niet vergeten dat deze hond ook veel beweging nodig heeft.
De middenslagschnauzer en riesenschnauzer hebben baat bij meer ruimte.


Opvoeding


De Schnauzer is een hond die goed te trainen is, ze zijn intelligent en willen graag werken en met hun grote uithoudingsvermogen zijn ze onvermoeibaar. Deze hond heeft een consequente opvoeding nodig waarbij hij wordt voorzien in voldoende beweging, regels en grenzen en uiteraard een goed en liefdevol huis krijgt.


De Schnauzer is van origine een echte rattenvanger, maar tegenwoordig
gedijt deze hond prima als huishond! In combinatie met o.a. voldoende beweging heb je een trouwe maat voor het leven.

Wil je een hond die bij jou past?

Ik help je graag verder

 

  Comment Section

  0 reacties op “Schnauzer

  Plaats een reactie


  *