arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat is hondenpsychologie?

Wat is hondenpsychologie?

Ieder wezen heeft zijn eigen psychologie. Een mens, een hond, een kat, een dolfijn, een olifant enzovoort. Het is belangrijk om te weten dat een hond een andere psychologie heeft dan alle andere 'wezens' waar hij mee samenleeft. Een hond is dan ook geen mens, maar een mens ook geen hond.

Hondenpsychologie

Wil jij weten wat het verschil is tussen hondentraining en hondenpsychologie? Heb jij een hond die je moet (her)opvoeden? Wil jij alles weten over honden, hun psychologie en hun gedrag? Heb jij een puppy of krijg jij een puppy en zoek je tips om hem/haar op te voeden? Ervaar jij een probleem met je hond en zoek je een oplossing? Begrijp jij niets of vrij weinig van het gedrag van je hond?

Wat is hondenpsychologie?

De dikke Van Dale omschrijft psychologie als de 'wetenschap van de bewustzijnsverschijnselen, van de belevingen en gedragingen'. Dat kan gelden voor mensen, maar er bestaat ook hondenpsychologie.  De naam zegt het al: hondenpsychologie gaat over de psychologie van de hond. Het is belangrijk om te weten dat ieder dier zijn eigen psychologie heeft. Deze psychologie zorgt voor het bijzondere feit dat vrijwel ieder dier op een andere manier reageert op prikkels, op een andere manier aan zijn eten komt, voor voortplanting zorgt en ga zo maar door. Dat elke psychologie van elk wezen verschilt is wel duidelijk. Maar hoe moet je dan omgaan met die psychologie?

Waarom moet je weten wat hondenpsychologie betekent?

Heel vaak denken wij dat onze honden dezelfde psychologie hebben als wij mensen. Maar daar gaat het eigenlijk ook heel vaak fout. Voor een gelukkig leven voor jou en jouw hond, kun je het best beginnen met een blik op de wereld door zijn ogen, of beter gezegd, door zijn neus. Je moet eerst inzicht en begrip krijgen voor de hondenwereld. Wanneer de psychologie van een hond verstoord raakt, raakt hij uit balans. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een hond uit balans raakt, zoals: Bepaalde prikkels Stress Het instinct dat onderdrukt wordt Niet begrepen worden, geen erkenning Wel goed getraind maar geen goed gedrag aangeleerd De mensenpsychologie toepassen op onze honden Gebrek aan beweging en regels en grenzen (opvoeding) Gebrek aan socialisering Ziektes Traumatische ervaring Angst En zo zijn er nog veel meer factoren Wij mensen kunnen ook uit balans raken. Dat we uit balans raken kan dezelfde oorzaak hebben, zoals bij een traumatische ervaring bijvoorbeeld. Het grote verschil is alleen dat een hond dit anders gaat oplossen/aanpakken dan een mens. Dit komt omdat onze psychologie van elkaar verschilt. Hondenpsychologie vs. hondentraining

Hondentraining vs. hondenpyschologie.

Het gebeurt nog heel vaak dat ik op een consult kom en dat men zegt: "Ik begrijp het niet, want mijn hond luistert normaal altijd zo goed". De honden die zo goed getraind zijn kunnen vaak heel veel kunstjes en trucjes: zit, af, blijf, high five, rollen enzovoort. Maar ze vertonen nog wel ongewenst gedrag zoals overmatig blaffen, het vernielen van meubelen en schoenen, het trekken aan de riem enzovoort.

Gedragsproblemen worden niet alleen maar opgelost door training

Alleen hondentraining zorgt er niet voor dat gedragsproblemen worden opgelost/voorkomen. Velen die dit lezen hebben wel eens meegemaakt dat wanneer je je hond roept, omdat hij naar jou toe moet komen - dat heb je geleerd tijdens de hondentraining - hij jou gewoon negeert. Om wat voor reden dan ook komt hij niet bij jou, hij ruikt een eekhoorn/egel/vogel of iets anders, de postbode komt op zijn terrein of er is iets anders dat zijn aandacht vraagt. Op dat moment heb jij niks aan je training. Hij negeert jou en hij komt niet of pas als de prikkel weer voorbij is.

Wat kun je hier aan doen?

Om wat aan dit gedrag te doen, zul je moeten ontdekken waar het vandaan komt. Wat maakt dat een hond dit gedrag vertoont? Verveelt hij zich? Is hij gefrustreerd? Overenthousiast? Angstig? Wat is de diepere kern van het probleem? Wanneer we deze diepere kern van het probleem niet herkennen en erkennen, kun je wel een goed getrainde hond hebben, maar als hij angstig is, overtollige energie heeft, gefrustreerd is, enzovoort, erken je niet het daadwerkelijke probleem van zijn gedrag en dan is zijn gedrag slechts een uiting/symptoom van het probleem.

Wat is jouw invloed?

Een grote factor die invloed heeft op het gedrag van de hond zijn de mensen om hem heen met hun energie. Onze energie/uitstraling/emoties beïnvloeden onze honden. Honden zijn onze eigen spiegels. Ze reflecteren de energie die wij ze geven.

Download nu mijn gratis ebook.

Als je graag alle ins & outs wilt weten over hondenpsychologie, dan raad ik je aan mijn e-book te downloaden. download hem hier!

Wil jij je hond leren begrijpen of het probleem aanpakken?

Door de psychologie van de hond te begrijpen, erken je hem en waardeer je hem als hond. Niet als klein miniatuurmens. Het gevaar is dan dat wij onze honden gaan vermenselijken.

Kun jij wel wat hulp gebruiken?

Door mij in te schakelen -leer je alles over de psychologie van jouw hond Iedere hond is anders - daarom zorg ik voor begeleiding op maat. Begeleiding die past bij jou en jouw hond. Ik zit snel bij de kern van het probleem - ik leer jou hoe je dit kunt zelf gaan toepassen en inzien. Vooral jij gaat aan de slag zodat je zelfvertrouwen krijgt en voelt hoe het moet. Ik leer je spreken in dezelfde taal als je hond - om miscommunicatie te voorkomen. Ik vertaal de weerspiegeling van de hond aan jou   Wat is hondenpsychologie?
Sem
Door

Sem

op 11 Jun 2019

Is dit jouw werk wand als dat zo is.... Dan wil ik dat heel graag ook doen. Ik kijk ook heel vaak naar cesar millan.... En ik ben helemaal fan van honden

Reactie plaatsen
Koekje erbij?