60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Sheltie

Sheltie shetland sheepdog hondenras
deel:

Wil je meer weten over een Sheltie? Lees dan zeker verder en ontdek wat dit hondenras uniek maakt.

De Sheltie: een actieve en slimme hond

Sheltie is een afkorting van Shetland Sheepdog. Een toepasselijke benaming voor een hondenras dat zijn oorsprong vindt op de Shetland eilanden en daar gebruikt werd voor het hoeden van schapen. Wil jij een Sheltie aanschaffen. De Sheltie is een vrolijke, intelligente hond met een gezonde dosis aan energie!

Het uiterlijk: klein maar fijn

Rond het jaar 1900 werd dit hondenras ook buiten de Shetland eilanden populair. Er werd gekruist met Schotse Collies, waardoor de tegenwoordige Shelties een beetje lijken op een miniversie van dit hondenras. De Shetland Sheepdog is namelijk niet erg groot: reutjes hebben een schouderhoogte van circa 37 centimeter en teefjes rond de 35,5 centimeter.

Deze honden hebben een dichte ondervacht met zachte, korte haren, terwijl de bovenvacht bestaat uit lange, rechte haren. De vacht vraagt niet veel verzorging. Eenmaal per week een flinke borstelbeurt, dagelijks het haar achter de oren en regelmatig ‘de broek’ en oksels kammen is voldoende. Shelties kunnen wel flink ruien en dan moet je minimaal om de dag borstelen.

Kleuren Sheltie/Shetland sheepdog

  • Sable: mahoniekleurig tot lichtgoud, soms met zwarte haarpunten
  • Zwart-wit
  • Zwart-bruin
  • Blue merle
  • Driekleur

Bij de kleur blue merle kunnen de ogen (gedeeltelijk) blauw zijn, bij de rest van de kleuren zijn de ogen altijd bruin.

Shetland sheepdog sheltie

Het karakter: een aanhankelijke en vrolijke hond

Shelties zijn gevoelige honden en hebben daarom een positieve aanpak nodig. Een Shetland Sheepdog streng toespreken is niet verstandig, hier wordt de hond onzeker en angstig van. Normaal gesproken zijn het vrolijke hondjes die graag hun baasje gehoorzamen, maar ze kunnen af en toe ook een beetje eigenwijs zijn.

Shelties zijn slim en leren graag nieuwe dingen. Daarnaast hebben ze best wat beweging nodig. Wist je dat activiteiten zoals doggy dance, flyball of behendigheid perfect kunnen zijn voor deze honden? Het zijn waakse honden die regelmatig kunnen blaffen. Het is belangrijk om de hond al op jonge leeftijd te trainen op dit gebied.

Sheltie shetland sheepdog hondenras

Hoe oud worden Shelties?

Shetland Sheepdogs worden gemiddeld 13 jaar oud.

Is een Sheltie iets voor jou?

Ben je op zoek naar een opgewekte en actieve gezinshond en vind je het leuk om sportieve activiteiten te ondernemen met je huisdier? Dan kan een Sheltie de perfecte hond voor jou zijn. Houd wel rekening met het onderhoud van de vacht, zijn gevoelige aard en het blaffen. Blaffen (overmatig) heeft echter altijd een reden. Deze honden kunnen wel sneller gaan blaffen dan andere rassen bijvoorbeeld.

Sheltie shetland sheepdog hondenras

Wil jij een hond die bij je past?

Een hond uitzoeken die bij je past is van groot belang. Het gaat er niet om dat je alleen maar een hond uitzoekt die je leuk vindt. Ook de match tussen jullie karakter speelt een belangrijke rol. Daarnaast is het belangrijk om niet enkel een hond op basis van wat je hart ingeeft te kopen. Denk goed na voor je een hond koopt en overweeg of je echt alle tijd hebt om de hond een goed plekje te geven.

Ik help je graag bij de juiste match tussen jou en je hond en de opvoeding.

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?