60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Schipperke

Hondenrassen: Schipperke
deel:

Ben jij opzoek naar de eigenschappen van een Schipperke? Ben je opzoek naar een hond? Misschien wil je wel weten of dit ras past bij jou. In dit artikel vertellen we je alles wat je wil weten over een Schipperke.

De Schipperke

De bakermat van het Schipperke ligt waarschijnlijk in de Vlaamse provincies Antwerpen en Belgisch Brabant. Al in de 15de eeuw werd dit ras door de Brusselse monnik Wenseslaus beschreven als huishond van de ambachtslieden. Vooral onder schoenmakers en beenhouwers was dit zwarte hondje zeer geliefd.

Door de Belgische binnenschippers werd deze kleine zwarte keeshond uiteindelijk bekend. Hij was een uitstekende rattenvanger aan boord van de schepen.

De kleinste herdershond van de wereld.

Het Schipperke is met een schouderhoogte tussen de 25 en 30 cm inderdaad de kleinste herdershond. Hij weegt gemiddeld 3 tot 8 kg. Zijn rechte rug, brede borst en vrij kort lichaam geven hem een imposant uiterlijk.

De kleur van de ogen is donkerbruin en de rechtopstaande, vrij grote oren hebben een driehoekige vorm. Rond de nek en achterhand heeft hij manen met lang haar. Over de rest van het lichaam zijn de haren zeer kort. Zijn staart heeft een fraaie pluim en staat in een krul over zijn rug.

Hondenrassen: Schipperke

Het vacht van het Schipperke

Het meestal zwarte haar van deze hond is recht, zeer veerkrachtig en het voelt stug  aan. De beharing op het lichaam is heel dicht. Eenmaal in de week een goede borstelbeurt houdt het vacht in goede conditie. Tijdens de verharing zijn de oude losse haren makkelijk uit te kammen.

Hondenrassen: Schipperke

Een kleine, maar pittige hond

Het Schipperke is een slimme, intelligente hond die graag iets nieuws leert. Het is een bewegelijk en zeer oplettend dier. Dit ras past zich makkelijk aan nieuwe situaties aan. Zijn gedrag tegenover kinderen is lief en beschermend. Vreemde bezoekers worden eerst voorzichtig bekeken.

De omgang met katten en kleine huisdieren kan het vanaf het begin goed aangeleerd worden. Ontmoetingen met andere honden leiden zelden tot problemen. Alles staat en valt met een goede opvoeding, begeleiding, kennis van hondengedrag en socialisatie.

Hondenrassen: Schipperke

Een echt hondenmaatje

Het Schipperke is een zeer gezond ras. Er zijn geen erfelijke ziekten bekend en deze keeshondjes kunnen dan ook een hoge leeftijd bereiken. Een leeftijd van 13 tot 15 jaar is normaal maar 16 tot 18 jaar is zeker geen uitzondering.

Woon je op een flat of bezit je een grote boerderij, het Schipperke vindt alles goed. Hij wil samen met jouw op pad om avonturen te beleven maar ligt ook graag samen met je op de bank.

Rasgroep 1 – Herdershonden en veedrijvers

Deze hond valt onder rasgroep 1,  herdershonden en veedrijvers.

> Klik hier voor meer informatie over de herdershonden en veedrijvers in het algemeen.

Wil jij een hond die bij je past?

Een hond uitzoeken die bij je past is van groot belang. Het gaat er niet om dat je alleen maar een hond uitzoekt die je leuk vindt. Ook de match tussen jullie karakter speelt een belangrijke rol. Daarnaast is het belangrijk om niet enkel een hond op basis van wat je hart ingeeft te kopen. Denk goed na voor je een hond koopt en overweeg of je echt alle tijd hebt om de hond een goed plekje te geven.

Ik help je graag bij de juiste match tussen jou en je hond en de opvoeding.

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?