60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Wat is een schokdemper?

Wat is een schokdemper voor honden?
deel:

Welzijn en comfort zijn ook voor je trouwe viervoeter van groot belang. De wandelingen zijn één van de hoogtepunten, maar de schokken die een hond fysiek gezien zou kunnen opvangen tijdens het wandelen kan ongemak veroorzaken. Een schokdemper komt hier om de hoek kijken als een innovatieve oplossing voor dit probleem.

Wat is een schokdemper voor honden?

De schokdemper is een hulpmiddel speciaal ontworpen voor honden om aan de riem te bevestigen. Met als doel om schokken en spanningen te verminderen die tijdens de wandelingen ontstaan. Denk bijvoorbeeld ook aan (onbewuste) correcties. Als jij intentioneel je hond corrigeert om dat hij fout gedrag vertoont dan zou ik persoonlijk adviseren om ook verder te kijken naar zijn gedrag.

Het gedrag van je hond is een hulpvraag die een diepere laagt kent. Dat gaat niet over goed of fout.

Een demper is meestal gemaakt van materialen zoals neopreen of elastiek en ze zijn ontwerpen om schokken op te vakken die anders rechtstreeks naar de rug en hals van je hond zouden worden overgedragen.

Wat is een schokdemper voor honden?

Voor welke hond is een schokdemper geschikt?

Wat mij betreft voor iedere hond. Het werkt hoe dan ook welzijnsverhogen en je voorkomt hoe dan ook klappen op de hals en rug die je hond anders zou moeten opvangen. Dus in principe is het een kleine moeite om er een schokdemper tussen te plaatsen.

Ideaal voor de puppy, de oudere hond, de hond met gewrichtsklachten (of ander fysiek ongemak), de trekkende hond, de reactieve hond of de hond die lekker wandelt maar af en toe wel heel graag naar dat ene lekkere ruikende plekje toe wil.

Geschikt voor iedereen dus.

Wat is een schokdemper voor honden?

Wat zijn de voordelen van een schokdemper voor honden?

  1. Welzijnsverhogend: Het verhoogt het comfort en welzijn. Je absorbeert schokken die van abrupte bewegingen of het trekken aan de lijn ontstaan bijvoorbeeld. Dit kan helpen om zowel de stress als spanning op de gewrichten en spieren van je hond te verminderen.
  2. Ideaal voor oudere honden, honden met gewrichtsklachten en gevoelige rassen
  3. Veiligheid: Het kan de de kans op letsel bij zowel jou als je hond verminderen. Het plotseling trekken aan de lijn bijvoorbeeld kan (door de schokken) leiden tot rugklachten en nekletsel. De schokdemper verdeelt de kracht gelijkmatiger en de kans op blessures verkleint.
  4. Meer grip: omdat de schokken geabsorbeerd worden zorgt het vaak ook voor meer grip. De “klap” wordt minder groot. Hoewel je natuurlijk wat wilt doen aan de “waarom” vraag van je hond, is dit wel een bijkomend voordeel.
  5. In combinatie met de flexilijn: er zijn voors- en tegen als je het hebt over de flexilijn. Mocht jij de voors ervaren bij het gebruik van een flexilijn dan kan een schokdemper helpen om die continu druk (van het in- en uitgaan van deze lijn) wat te verzachten.
  6. Duurzame investering: de schokdempers zijn duurzaam en gaan lang mee. Ze kunnen wat slijtage aan die ontstaan door de dagelijkse wandeling. Het is een kosteneffectieve investering in de gezondheid en het comfort van je hond.
Schokdemper voor honden

Hoe kies je de juiste schokdemper voor je Hond?

Het is belangrijk om rekening te houden met de grootte, kracht en behoefte van je hond. De demper is stevig en moet gemaakt zijn hoogwaardige materialen. Je kan eventueel overleggen met een professionele trainer of de partij die deze schokdempers verkoopt voor het maken van de juiste keuze.

Er zijn verschillende maten die behoren bij de kracht en behoefte van je hond. Soms kan je er wel voor kiezen om toch net een maatje kleiner te nemen zodat het een iets minder kolosaal voorwerp aan de riem van je hond is. Sommige eigenaren ervaren dit zo.

Mijns inziens is het dan alsnog altijd beter dan niks en vangt het altijd een klap op.

Dit is overduidelijk een gevalletje “waarom eigenlijk niet?”. Het werkt welzijns verhogend voor alle partijen en het is heel gemakkelijk om toe te passen.

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.