Page content

Wat is hondentraining?

Wat is hondentraining?

Trainen met je hond is heel belangrijk zodat je bepaald gedrag kunt voorkomen en je bepaalde dingen kunt verwachten van je hond.

Waarom met je hond gaan trainen?

Heb jij een puppy en wil je graag samen gaan trainen?
Krijg jij binnenkort een puppy en wil je graag alles weten over hondentraining?
Heb jij een hond uit het asiel of buitenland en wil je weten hoe jij je hond kunt gaan trainen?
Wil jij weten wat het verschil is tussen hondentraining en hondenpsychologie?

Hondentraining is belangrijk, maar alleen zinvol als we een balans vinden tussen de psychologie van een hond en het trainen van een hond.

Wat is hondentraining?

Training is bedoeld om honden te leren een taak uit te voeren bij het geven van een prikkel (speeltje, knuffel, bal of koekje). Het heeft te maken met associaties, waarbij een bepaald woord aan bepaald gedrag wordt gekoppeld.

De meest gebruikte manier van trainen is positiviteitstraining. Als de hond iets goed doet wordt hij beloond door middel van één van de bovengenoemde prikkels.

Heel veel (basis)trainingen spelen in op wat een hond in principe al kan. Daarmee bedoel ik dat als jij van je hond verwacht dat hij moet gaan zitten, dan speel je in op iets wat je hond al kan en dat is zitten. Dit geldt ook voor liggen, bij je komen, stil zitten enzovoort. Wat je in feite doet is een commando verbinden aan bepaald ‘gedrag’ dat je van je hond verwacht. Zo kan je hond de associatie leggen.

Op deze manier bereik je dat van je hond kunt verwachten dat hij gaat zitten als jij dit van hem vraagt. Uiteraard kun je al deze commando’s gebruiken: zit, af, kom, stil, blijf, wachten enzovoort.

Positiviteitstraining

Gelukkig zijn veel trainingen gericht op positiviteitstrainingen. Met positiviteit bereik je het meeste. Niet alleen bij honden maar eigenlijk met alles. Positief in het leven staan houd je op de been. Je hebt zin om aan de slag te gaan, je voelt je vrolijk en krachtig.

Positiviteit werkt ook bij honden: je krijgt veel voor elkaar wanneer je werkt met beloningen en je positief bent en dit ook uitstraalt. Straffen, slaan, schreeuwen en dergelijke heeft niet zoveel zin. In tegendeel: je hond raakt zelfs in de war.

Met een positieve manier motiveer je je hond en bereik je het meeste. Bij elke beloning raakt je hond gemotiveerd om verder te gaan. Ook zul je zien dat de meeste honden dit heel snel oppakken.

Wanneer beloon je?

Timing is heel belangrijk wanneer je werkt met honden. Op deze manier kan je hond goed begrijpen wat er van hem verwacht wordt. Je zult zien dat je het beste resultaat krijgt wanneer jij je hond beloont direct na het zien van het gewenste gedrag. De eerste keren kan dit minimaal zijn, maar hoe meer je dit beloont, hoe sneller je hond dit begrijpt. Begin met kleine stapjes en breid dit (langzaam) uit.

Wat is een goede beloning?

Ik noem vier basisvormen van beloning:

– Speeltjes (bal/trektouw enzovoort)
– Je hond knuffelen of aaien
– Iets lekkers geven
– Een enthousiast en positief stemgeluid gebruiken

Waar moet je op letten?

Een goede timing is belangrijk wanneer je met je hond traint. Maar dat niet alleen. Het is ook belangrijk om te letten op de gemoedstoestand van je hond.

Wat bedoel ik daarmee?

In eerste instantie kan het je heel goed op weg helpen om je hond/puppy dingen aan te leren met behulp van een koekje. Als jij zegt dat hij moet gaan liggen door middel van het commando ‘af’, dan gaat je hond liggen en geef je hem een koekje.

Maar na een tijdje weet een hond dit wel. Heel veel honden, mits je op de juiste manier traint, onthouden dit.

Heel veel honden raken erg opgewonden bij het zien of ruiken van een beloning. Dat maakt dat je, op het moment van het geven van het koekje, je de gemoedstoestand van je hond traint en dat is dan over het algemeen opgewonden.

Wel of niet positief belonen?

Natuurlijk: positief belonen werkt heel goed en je kunt op die manier stap voor stap steeds meer van je hond verwachten. Maar heel vaak vergeten we te kijken op welk moment de hond een koekje krijgt. Is dat wanneer hij rustig is? Of als hij opgewonden is? Vaak is het het eerste…

Als je hond heel erg druk is en je geeft hem dan een beloning, dan beloon je zijn drukke gemoedstoestand ook. Wanneer je wacht tot je hond ontspannen en relaxed is dan beloon je juist die gemoedstoestand.

Beloningsgerichte hondentraining

Waarom is de gemoedstoestand van je hond zo belangrijk?

De gemoedstoestand van je hond is zo belangrijk omdat je hond dan meer in balans is. Een hond die opgewonden en hyperactief rondrent is minder in balans dan een hond die rustig reageert op de prikkels om hem heen.

Tips om je hond te trainen

Blijf positief! Dit motiveert je hond het meest om wat te doen.
Begin met kleine stapjes en ga steeds een stapje verder: let hierbij op het niveau van je hond.
Let op de gemoedstoestand van je hond. Het werkt veel beter als je wacht totdat je hond rustig en kalm (volledig ontspannen) is en je dan hem/haar het koekje geeft. Zo leer je hem ook dat dit een fijne gemoedstoestand is.
Vind een balans: hondentraining is goed, maar vergeet niet dat alleen trainen een hond niet in balans brengt. Dit gaat gepaard met hondenpsychologie en het spreken in dezelfde taal als je hond.
Let op je timing. Timing is heel belangrijk. Beloon je hond wanneer hij het gewenste gedrag vertoont en zijn gemoedstoestand ontspannen is.

Kun jij wel wat hulp gebruiken?

Ik geef 1-op-1 begeleiding wanneer jij een puppy krijgt of hebt.
Ik zit snel bij de kern van het probleem waar je tegen aanloopt, zodat je weer snel verder kunt trainen met je hond.
Een hond uit het buitenland of asiel kan uit balans zijn door verschillende factoren. Ik help je het balans weer te vinden, zodat je samen aan de slag kan gaan.
Ik leer je spreken in dezelfde taal als je hond.
Timing is heel belangrijk bij het trainen van je hond. Ik leer je dit ervaren en zien.
Ik laat je herkennen wat het verschil in een drukke/opgewonden en relaxte/ontspannen gemoedstoestand is.

 

    Comment Section

    0 reacties op “Wat is hondentraining?

    Plaats een reactie


    *