60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Tibetaanse Terriër

Hondenrassen Tibetaanse Terriër
deel:

Wil jij ook zo graag een hond? En weet je nog niet zo goed welke? Een Tibetaanse Terriër is een ideale hond. In dit artikel vertellen we je alles wat je wil weten over een Tibetaanse Terriër.

Oorsprong Tibetaanse Terriër

De Tibetaanse Terriër komt oorspronkelijk uit Tibet. Hij was hier een gezelschapshond van de monniken. Het was tevens een heilig geluksdier voor de monniken.  Naast het dienen van gezelschap, moest hij vaak de omgeving in de gaten houden. Later ging het ras ook naar Engeland, waar hij erg populair werd. Inmiddels is het ras ook in Nederland, maar het ras is nog erg zeldzaam in Nederland.

Uiterlijk van de Tibetaanse Terriër

Een Tibetaanse Terriër is een middelgrote hond, tussen de 35-40 cm.  Hij heeft een boven en een ondervacht.  De ondervacht is wollig en houdt de hond goed warm. De bovenvacht is lang, deze is vaak gegolfd of recht. De vacht is in verschillende kleuren mogelijk. Zo kan een Tibetaanse terriër volledig zwart of wit zijn, zwart-wit, goudkleurig, crème achtig, grijs, of een drie kleuren combinatie. Daarnaast heeft hij lange oren die langs zijn kop hangen. De staart van de Tibetaanse Terriër is hoog aangezet en wordt met een krul over de rug gedragen. Deze hond heeft vaak donkerbruine ogen. Een Tibetaanse terriër wordt gemiddeld 9 tot 12 kilo.  

Tibetaanse Terriër

Gedrag

Een Tibetaanse Terriër is gezellig, lief en onwijs vrolijk. Hij is graag in de buurt van mensen, de omgang met kinderen is daarom ook geen probleem. Alles staat met een juiste opvoeding en begeleiding. Laat honden en kinderen nooit alleen samen.

Het is daarnaast een behoorlijke waakse hond die jouw gezin graag wil beschermen. Tenslotte is hij erg speels, hij beweegt graag en speelt graag spelletjes. Desondanks kan een Tibetaanse Terriër gerust een middagje alleen thuisblijven. Aan nieuwe mensen of dieren moet de Tibetaanse Terriër altijd even aan wennen.

Gedragsproblemen Tibetaanse Terriër

Zoals iedere hond kan je ook bij een Tibetaanse Terriër tegen hulpvragen aan gaan lopen. Ongeacht wat. Dat heeft te maken met de mentale, emotionele en fysieke omstandigheden van de hond. Het heeft te maken met de signalen die een hond laat zien. Daarmee laat hij zien wat hij van situaties vindt bijvoorbeeld.

Tibetaanse Terriërs hebben standaard kenmerken maar je komt altijd bij de individu uit. Die “standaard” kenmerken kunnen je aanspreken of niet. Om gedragsproblemen te voorkomen spelen de lichamelijke gesteldheid, de emotie richting prikkels, de signalen van je hond goed kunnen lezen en de mentale gesteldheid een belangrijke rol.

Hondenrassen Tibetaanse Terriër

Tibetaanse monniken en de Tibetaanse Terriër

De Tibetaanse Terriër is een oud hondenras. De Tibetaanse Terriër werd gehouden door de Monniken in het klooster. De hond werd ook wel gezien als de heilige hond van Tibet. De hond werd gehouden voor gezelschap en bewaking.

Verzorging 

Door de dikke vacht van de Tibetaanse Terriër is er wel wat verzorging vereist. Meerdere keren per week moet je goed borstelen om de klitten en het vuil te verwijderen. Het is ook mogelijk om de hond te wassen. Een groot voordeel is dat deze hond weinig haaruitval heeft, de grond ligt dus niet bezaaid met haren. Op latere leeftijd krijgt dit ras vaak last van heupslijtage, ook het losraken van de knieschijf komt soms voor.

Hondenrassen Tibetaanse Terriër

Conclusie 

Wil jij graag een hond die jou gezelschap biedt?  Of een hond die goed samengaat met kinderen? Dan is een Tibetaanse terriër de perfecte oplossing.  Niet alleen zijn vacht is zacht en vol, ook zijn karakter is zacht en lief. Een Tibetaanse Terriër is een gezellige hond die van spelen en beweging houdt. Desalniettemin kan hij prima middagje alleen thuis zijn. De Tibetaanse Terriër kan met andere honden. Mits de ontmoetingen, socialisatie en zijn signalen aangeven dat hij het als positief ervaart. Daarom is het belangrijk dat je zijn signalen goed kan lezen.  Bijna alle kleurencombinaties zijn mogelijk, en als groot voordeel: hij verhaart bijna niet!

Rasgroep 9 – gezelschapshonden

Deze hond valt onder rasgroep 9, de gezelschapshonden.

> Klik hier voor meer informatie over de gezelschapshonden in het algemeen.

Wil jij een hond die bij je past?

Een hond uitzoeken die bij je past is van groot belang. Het gaat er niet om dat je alleen maar een hond uitzoekt die je leuk vindt. Ook de match tussen jullie karakter speelt een belangrijke rol. Daarnaast is het belangrijk om niet enkel een hond op basis van wat je hart ingeeft te kopen. Denk goed na voor je een hond koopt en overweeg of je echt alle tijd hebt om de hond een goed plekje te geven.


Ik help je graag bij de juiste match tussen jou en je hond en de opvoeding.

Heb je deze hondenrassen al bekeken?

Is je hond overprikkeld? Doe de test!
Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is.

Is je hond overprikkeld? Doe de test!

Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is
Volg jij mij al op Instagram?