Wil je meer weten over de Groenendaeler? Over het uiterlijk, de levensverwachting, het karakter en of dit een geschikt hondenras is dat bij jou past? Lees dan gauw verder.
De Groenendaeler
De Groenendaeler. Ook wel de Black Beauty onder de herdershonden. Wist je dat dit 1 van de 4 belgische herdershonden is?
Hieronder vind je de andere drie herders:
De geschiedenis van de Groenendaeler
De Groenendaeler is ontstaan uit een kruising van een langharige zwarte herderteef die in het bezit was van de eigenaar van hotel Chateau de Groenendael. Deze hondenliefhebber behaalde in 1892 met deze teef op een tentoonstelling de eerste plaats.
Ze werd gekruist met een prachtige zwarte reu van een schaapherder uit Ukkel. Zo ontstonden pracht herdershonden met een grote werklust en een lange zwarte vacht. De Groenendaelers werden tijdens de eerste wereldoorlog als boodschappers en waakhonden ingezet.
Behalve de opvallende grote kop is ook de houding van de kop opvallend te noemen. In bijna alle omstandigheden wijst de kop van de Groenendaeler naar boven, wat de hond een trotse uitstraling geeft. De oren staan dicht bij elkaar, zijn driehoekig en niet zo groot maar vallen doordat ze meestal naar boven toe gericht staan goed op. De donkere ogen zijn amandelvormig.
Typerend voor dit ras is de donkerzwarte, langharige vacht, die op sommige delen van de hond zelfs bovengemiddeld lang is. Dat is bij veel reuen het geval. Die hebben een weelderige kraag rondom de nek. Ook de staart heeft vele lange haren en wordt meestal afhangend gedragen.
Wat is het karakter van een Groenendaeler?
Een Groenendaeler is een aanhankelijke en intelligente hond met een sterk beschermend instinct. Ze zijn slim, alert, leergierig en attent. Met een goede opvoeding en socialisatie kan deze hond goed samenleven met andere mensen, honden, dieren en kinderen. Het ras kan afwachtend zijn in eerste instantie t.o.v. andere (vreemde) mensen.
Het is een hond die graag bij zijn familie is. Het ras kan een nerveuze aanleg hebben. Dat geldt ook zeker voor de andere Belgische Herders. Zeker de Tervuerense herder en Mechelaar zijn hier niet onbekend mee.
Geef deze hond een uitlaatklep
Een Groenendaeler beschikt ook over een hoop energie en moeten een echte uitlaatklep hebben (fysiek en mentaal). Omdat hier anders ‘probleem’ gedrag uit kan ontstaan. Voldoende rust, naast deze mentale en fysieke uitdaging is ook een echte must voor deze gevoelig hond. Zodat alle prikkels goed verwerkt kunnen worden! Dit geldt voor iedere hond.
Met kinderen en andere dieren kunnen ze goed overweg. Mits een goede opvoeding en socialisatie.
Wat is de levensverwachting van Een Groenendaeler?
Een Groenendaeler wordt gemiddeld 12 tot 13 jaar oud.
Past een Groenendaeler bij jou?
Ben je op zoek naar een Groenendaeler? Wil je een aanhankelijke en intelligente hond? Haal dan een Groenendaeler in huis. De opvoeding van een Groenendaeler is niet moeilijk. Wel moet je de hond voldoende uitdagen, zodat hij zijn energie goed kwijt kan.
Schaf een Groenendaeler alleen via een erkende fokker aan.
>> Waar moet ik opletten als ik een puppy wil aanschaffen?
Rasgroep 1 – Herdershonden en veedrijvers
Deze hond valt onder rasgroep 1, herdershonden en veedrijvers.
> Klik hier voor meer informatie over de herdershonden en veedrijvers in het algemeen.
Wil jij een hond die bij je past?
Een hond uitzoeken die bij je past is van groot belang. Het gaat er niet om dat je alleen maar een hond uitzoekt die je leuk vindt. Ook de match tussen jullie karakter speelt een belangrijke rol. Daarnaast is het belangrijk om niet enkel een hond op basis van wat je hart ingeeft te kopen. Denk goed na voor je een hond koopt en overweeg of je echt alle tijd hebt om de hond een goed plekje te geven.
Ik help je graag bij de juiste match tussen jou en je hond en de opvoeding.