Welke methode moet ik kiezen voor mijn hond?
8 min. leestijd

Welke methode moet ik kiezen voor mijn hond?

Wanneer je een probleem ervaart met je hond kan dat heel vervelend worden. Je gaat opzoek naar een persoon of een hulpmiddel die jou kan helpen om van dit probleem af te komen of om het probleem te verminderen. Vervolgens zie je zoveel verschillende oplossingen dat je niet meer weet wat het juiste is. Herken jij dit?

Ervaar jij een probleem met je hond?
Wil jij heel graag hulp, maar weet je niet voor welke methode je moet kiezen?
Heb je al meerdere mensen over de vloer gehad maar heeft het niks geholpen?
Vind je het moeilijk om te kiezen welke methode bij jou past?
Ben je bang dat het geen effect heeft?
Hoor je veel reacties over methodes, zowel positief als negatief, waardoor je niet weet wat verstandig is?
Laat jij je keuze, voornamelijk, beïnvloeden door de buitenwereld?
Vind jij het moeilijk om genuanceerd je keuze te maken?

Herken jij dit? Dan is dit artikel interessant voor jou. Simpelweg omdat veel onderwerpen nogal het discussieren waard zijn maar er soms wel wat nuancering mist.

Hondengedragsdeskundige Amersfoort

In een wereld vol tips en trucs om het probleem van je hond te begeleiden, is het ontzettend moeilijk om te bepalen welke methode werkt voor jou en jouw hond. Waar begin je die zoektocht en hoe kun je nu het beste dat probleem begeleiden?

Andere woorden voor methodes zijn: handelswijze, benadering, tactiek, werkwijze, aanpak enzovoort. Een methode is een manier die iemand, een organisatie, een stichting of wie dan ook heeft om een bepaald doel te bereiken. Binnen een bepaalde methode kun je te maken hebben met verschillende methodieken die maken dat je niet op één manier werkt maar kijkt wat er nodig is om het doel te bereiken en daar heb je dan verschillende technieken voor om die doelen te bereiken.

Zoals eigenlijk heel vanzelf sprekend is heb je dus in de hondenwereld verschillende manieren om je doel te bereiken. Maar om je doel te bereiken heb je te maken met heel veel situaties die invloed kunnen hebben over het uiteindelijke resultaat. Voorbeelden kunnen zijn of het aansluit bij jouw normen en waarden of het past bij de situatie en het probleem en ga zo maar door. Dus daar begint eigenlijk al de eerste vorm van nuancering die je teweeg moet brengen wanneer je op zoek bent naar iemand die jou gaat helpen om het probleem van je hond te begeleiden.

Ebook hondengedrag

Ik geloof niet per definitie dat de ene methode beter werkt dan de ander. En helaas heeft het woord methode al een flinke negatieve lading gekregen, omdat we dus die nuancering er uit gehaald hebben. We hebben zwart of wit, maar volgens mij kun je, wanneer je werkt met levende wezens, niet zwart-wit denken want je zult al snel ontdekken dat je visie (misschien na een lange tijd) bijgeschaafd wordt omdat er iets of iemand is die het tegendeel bewijst.

Hondengedragsdeskundige Amersfoort, Utrecht, Hilversum, Baarn, Maarssen

Ik geloof dat er een aantal facetten zijn waar je rekening mee moet houden om je doel te bereiken zoals je of de:

 • Eigen normen en waarden – Wat vind jij belangrijk?
 • Overtuigingen en geloof – Stel, je gelooft niet dat jij invloed op je hond, maar je zoekt schakelt wel iemand in die dit als visie heeft. Dan sta je toch al 0-1 achter?
 • Hond – Er is een basis waar vanuit ik werk met honden, maar iedere hond is verschillend, toch? 
 • Wensen – Wat heb je voor eigen? Wat is je doel? Wat zijn je wensen?
 • Situatie – Elke situatie is anders, vergeet niet dat invloed heeft op het resultaat van de oefeningen
 • Kwaliteit – Elke methode wordt door iemand anders uitgevoerd, dat betekent niet per direct dat de methode door Kareltje net zo goed wordt uitgevoerd als door Pietje. 
 • Match tussen jou en de persoon die je gaat helpen – als iemand jou wat wil leren gaat het veel gemakkelijker als je jezelf kunt zijn, door je veilig en op je gemak te voelen en als er een klik is. 
 • En zo zijn er nog veel meer factoren die invloed hebben

Ik neem mijzelf even als voorbeeld. Ik vind het leuk om mijzelf te ontwikkelen en ga dan ook met regelmaat naar iemand toe die van buitenaf mee kijkt en mij kan helpen met de worstelingen die ik soms heb. Ik ben ooit eens bij een psycholoog geweest, maar dat was niet zo best! Niet om die psycholoog maar omdat mijn overtuigingen en geloof niet smoorde met deze methode. Ik wilde graag iets anders. Daarnaast is het zo dat er geen match was tussen mij en die beste psycholoog. Betekend dit dat van nu af aan alle psychologen slecht zijn? Nee! Integendeel, maar bij mij werkt het niet.

Nog een voorbeeld:
Je gaat naar de grote bouwmarkt om het één en ander te kopen voor de verbouwing. Je bent op zoek naar materiaal en om informatie te krijgen vraag je één van de medewerkers. Maar deze medewerker kan eigenlijk niet echt ingaan op jouw vragen of hij geeft niet de juiste informatie die het beste is voor wat jij zoekt. Betekend dit dat de bouwmarkt niet functioneert of dat de visie van de bouwmarkt niet meer klopt? Nee, alleen het kan zijn dat de kwaliteit van de medewerker op dat moment onvoldoende was. Dat hij de situatie niet de juiste was, want dat is en blijft lastig inschatten en altijd veranderen.

Ongetwijfeld lopen er mensen rond die minder bekwaam zijn in hun vak. Maar ook daar zit een nuancering in. Als je recensie gaat lezen van een restaurant lees je ook altijd positieve en negatieve recensies. Hoe kan dat? Denk aan de bovenstaande punten. Kwaliteit zit hem in hoe bekwaam iemand is in het vak dat hij uitvoert. Dat zit hem niet in alleen in het papiertje, maar juist ook in de bekwaamheid, de eigenschappen en dergelijke die iemand heeft om voor elkaar te krijgen wat nodig is.

Iedere methode heeft wel iets waar over gediscussieerd kan worden in welke branche je dan ook zoekt. De één spreekt nog meer de waarheid dan de ander. Maar ik ga er altijd vanuit dat als er een methode ontwikkeld is, waar mensen op af gaan, dat de methode wel zal werken, maar dat betekent niet dat die methode ook per direct voor jou werkt. Doordat al die methodes bestaan, zal de waarheid wel ergens in het midden liggen en dus is dat ook meteen de nuance.

Samenwerken

Zou het niet veel mooier zijn als we de koppen bij elkaar zouden steken zodat we gewoon samen konden werken? Dat is misschien het ideaal plaatje, maar in de meeste methodes zit wel wat, wanneer iemand zich maar bekommerd over het recht van dieren en geen onnodig leed veroorzaakt. Verdiep je dus goed in de persoon achter de methode, in de methodiek en oordeel niet voor dat je überhaupt weet hoe iemand is of te werk gaat.

 • Bedenk waar jij voor staat – wat zijn jouw overtuigingen en waar geloof jij in?
 • Denk na over wat je wilt bereiken? – wat wil je uiteindelijk bereiken, wat is je doel?
 • Laat anderen met je mee denken – op die manier kun je aan meer informatie komen.
 • Vraag je af of er een match is – heb je het idee dat je een klik heb met de persoon die je op het oog hebt?
 • Zoek contact – door contact te zoeken met de coach die je wilt gaan inschakelen krijg je een idee of het werkt
 • Ga je verdiepen – neem niet klakkeloos aan wat er staat, maar gebruik je gezonde verstand, nuances en relativeringsvermogen voordat je kiest.

Als hondencoach ben ik breed inzetbaar en help ik jou graag met het probleem van je hond, je hebt nu gelezen welke normen en waarden ik heb voor het uitzoeken van de juiste coach die jou en je hond gaat begeleiden. Mijn ervaring is dat wanneer er geen match is of welke andere overeenkomst ook, dat het resultaat vaak teleurstellend is. En om die misverstanden te voorkomen kun je het beste contact met mij opnemen. Dan weet je direct met wie je te maken hebt.

Ik leer jou hoe je op de juiste manier je hond kunt begeleiden
Bij mij leer je werken vanuit rust, samenwerking, vertrouwen en respect
En leer werken vanuit lichaamshouding en energie
Je werkt op basis van je eigen gedrag – omdat jij ook invloed hebt je hond
Zodat je kunt communiceren in dezelfde taal als je hond
En zo leer je nog veel meer over het gedrag van jouw hond.

Over de schrijver
Als hondencoach richt ik mij op jou en je hond. Ik werk vanuit verbinding en samenwerking met je hond. Wanneer je je hond beter gaat begrijpen in zijn behoeften gaat voorzien, zul je al snel zien dat de hulpvragen die je hebt een andere lading en wending krijgen. Bewustwording is dan ook de eerste stap. Begrijpen waarom. Je leert bij mij geen trucjes, maar we gaan direct de diepte in om je hond te helpen. Neem gerust contact met me op 😌.
karin van Hoorn
Door

karin van Hoorn

op 02 Jul 2018

Hallo Aniek,Ik zou graag een afspraak met je willen maken voor een intakegesprek voor onze hond Faya. We hebben haar 2 weken geleden gekregen. Ze komt uit Roemenie. Het is een hele lieve, zachtaardige hond... maar ook heel bang. We weten niet goed hoe we haar het beste kunnen begeleiden. Ze is buiten vaak angstig en binnenshuis trekt ze zich terug in een hoekje.We willen leren hoe we haar kunnen helpen over haar angst heen te komen en ons te vertrouwen, zodat ze echt onderdeel van ons gezin kan worden.Ik hoor graag van je.Groetjes, Karin van Hoorn

Reactie plaatsen