Wanneer je een probleem ervaart met je hond kan dat heel vervelend worden. Je gaat opzoek naar een persoon of een hulpmiddel die jou kan helpen om van dit probleem af te komen of om het probleem te verminderen. Vervolgens zie je zoveel verschillende oplossingen dat je niet meer weet wat het juiste is. Herken jij dit?
Zie jij door de bomen het bos niet meer?
- Ervaar jij een probleem met je hond?
- Wil jij heel graag hulp, maar weet je niet voor welke methode je moet kiezen?
- Heb je al meerdere mensen over de vloer gehad, maar heeft het niks geholpen?
- Vind je het moeilijk om te kiezen welke methode bij jou past?
- Ben je bang dat het geen effect heeft?
- Hoor je veel reacties over methodes, zowel positief als negatief, waardoor je niet weet wat verstandig is?
- Laat jij je keuze, voornamelijk, beïnvloeden door de buitenwereld?
- Vind jij het moeilijk om genuanceerd je keuze te maken?
Herken jij dit? Dan is dit artikel interessant voor jou. Simpelweg omdat veel onderwerpen nogal het discussiëren waard zijn maar er soms wel wat nuancering mist.
In een wereld vol tips en trucs om het probleem van je hond te begeleiden, is het ontzettend moeilijk om te bepalen welke methode werkt voor jou en jouw hond. Waar begin je die zoektocht en hoe kun je nu het beste dat probleem begeleiden?
Wat zijn methodes?
Andere woorden voor methodes zijn: handelswijze, benadering, tactiek, werkwijze, aanpak enzovoort. Een methode is een manier die iemand, een organisatie, een stichting of wie dan ook heeft om een bepaald doel te bereiken.
Binnen een bepaalde methode kun je te maken hebben met verschillende methodieken die maken dat je niet op één manier werkt maar kijkt wat er nodig is om het doel te bereiken en daar heb je dan verschillende technieken voor om die doelen te bereiken.
Methodes in de hondenwereld
Zoals eigenlijk heel vanzelf sprekend is heb je dus in de hondenwereld verschillende manieren om je doel te bereiken. Maar om je doel te bereiken heb je te maken met heel veel situaties die invloed kunnen hebben over het uiteindelijke resultaat.
Voorbeelden kunnen zijn of het aansluit bij jouw normen en waarden of het past bij de situatie en het probleem en ga zo maar door. Dus daar begint eigenlijk al de eerste vorm van nuancering die je teweeg moet brengen wanneer je op zoek bent naar iemand die jou gaat helpen om het probleem van je hond te begeleiden.
Waarom het één niet beter is dan het ander
Ik geloof niet per definitie dat de ene methode beter werkt dan de ander. En helaas heeft het woord methode al een flinke negatieve lading gekregen, omdat we dus die nuancering er uit gehaald hebben.
We hebben zwart of wit, maar volgens mij kun je, wanneer je werkt met levende wezens, niet zwart-wit denken want je zult al snel ontdekken dat je visie (misschien na een lange tijd) bijgeschaafd wordt omdat er iets of iemand is die het tegendeel bewijst.
Waar moet je op letten als je een methode kiest voor het gedragsprobleem van jouw hond?
Ik geloof dat er een aantal facetten zijn waar je rekening mee moet houden om je doel te bereiken zoals je of de:
- Eigen normen en waarden – Wat vind jij belangrijk?
- Overtuigingen en geloof – Stel, je gelooft niet dat jij invloed op je hond, maar je zoekt schakelt wel iemand in die dit als visie heeft. Dan sta je toch al 0-1 achter?
- Hond – Er is een basis waar vanuit ik werk met honden, maar iedere hond is verschillend, toch?
- Wensen – Wat heb je voor eigen? Wat is je doel? Wat zijn je wensen?
- Situatie – Elke situatie is anders, vergeet niet dat invloed heeft op het resultaat van de oefeningen
- Kwaliteit – Elke methode wordt door iemand anders uitgevoerd, dat betekent niet per direct dat de methode door Kareltje net zo goed wordt uitgevoerd als door Pietje.
- Match tussen jou en de persoon die je gaat helpen – als iemand jou wat wil leren gaat het veel gemakkelijker als je jezelf kunt zijn, door je veilig en op je gemak te voelen en als er een klik is.
- En zo zijn er nog veel meer factoren die invloed hebben
Waarom hebben die facetten invloed?
Ik neem mijzelf even als voorbeeld. Ik vind het leuk om mijzelf te ontwikkelen en ga dan ook met regelmaat naar iemand toe die van buitenaf mee kijkt en mij kan helpen met de worstelingen die ik soms heb. Ik ben ooit eens bij een psycholoog geweest, maar dat was niet zo best!
Niet om die psycholoog maar omdat mijn overtuigingen en geloof niet smoorde met deze methode. Ik wilde graag iets anders. Daarnaast is het zo dat er geen match was tussen mij en die beste psycholoog. Betekend dit dat van nu af aan alle psychologen slecht zijn? Nee! Integendeel, maar bij mij werkt het niet.
Nog een voorbeeld:
Je gaat naar de grote bouwmarkt om het één en ander te kopen voor de verbouwing. Je bent op zoek naar materiaal en om informatie te krijgen vraag je één van de medewerkers. Maar deze medewerker kan eigenlijk niet echt ingaan op jouw vragen of hij geeft niet de juiste informatie die het beste is voor wat jij zoekt. Betekend dit dat de bouwmarkt niet functioneert of dat de visie van de bouwmarkt niet meer klopt? Nee, alleen het kan zijn dat de kwaliteit van de medewerker op dat moment onvoldoende was. Dat hij de situatie niet de juiste was, want dat is en blijft lastig inschatten en altijd veranderen.
Kwaliteit vs. kwantiteit
Ongetwijfeld lopen er mensen rond die minder bekwaam zijn in hun vak. Maar ook daar zit een nuancering in. Als je recensie gaat lezen van een restaurant lees je ook altijd positieve en negatieve recensies. Hoe kan dat? Denk aan de bovenstaande punten.
Kwaliteit zit hem in hoe bekwaam iemand is in het vak dat hij uitvoert. Dat zit hem niet in alleen in het papiertje, maar juist ook in de bekwaamheid, de eigenschappen en dergelijke die iemand heeft om voor elkaar te krijgen wat nodig is.
Methodes die slecht zijn voor je hond
Iedere methode heeft wel iets waar over gediscussieerd kan worden in welke branche je dan ook zoekt. De één spreekt nog meer de waarheid dan de ander. Maar ik ga er altijd vanuit dat als er een methode ontwikkeld is, waar mensen op af gaan, dat de methode wel zal werken, maar dat betekent niet dat die methode ook per direct voor jou werkt.
Doordat al die methodes bestaan, zal de waarheid wel ergens in het midden liggen en dus is dat ook meteen de nuance.
Samenwerken
Zou het niet veel mooier zijn als we de koppen bij elkaar zouden steken zodat we gewoon samen konden werken? Dat is misschien het ideaal plaatje, maar in de meeste methodes zit wel wat, wanneer iemand zich maar bekommerd over het recht van dieren en geen onnodig leed veroorzaakt.
Verdiep je dus goed in de persoon achter de methode, in de methodiek en oordeel niet voor dat je überhaupt weet hoe iemand is of te werk gaat.
Tips om een methode te kiezen die bij jou past
- Bedenk waar jij voor staat – wat zijn jouw overtuigingen en waar geloof jij in?
- Denk na over wat je wilt bereiken? – wat wil je uiteindelijk bereiken, wat is je doel?
- Laat anderen met je mee denken – op die manier kun je aan meer informatie komen.
- Vraag je af of er een match is – heb je het idee dat je een klik heb met de persoon die je op het oog hebt?
- Zoek contact – door contact te zoeken met de coach die je wilt gaan inschakelen krijg je een idee of het werkt
- Ga je verdiepen – neem niet klakkeloos aan wat er staat, maar gebruik je gezonde verstand, nuances en relativeringsvermogen voordat je kiest.
Wat kan ik voor jou betekenen?
Als hondencoach ben ik breed inzetbaar en help ik jou graag met het probleem van je hond, je hebt nu gelezen welke normen en waarden ik heb voor het uitzoeken van de juiste coach die jou en je hond gaat begeleiden. Mijn ervaring is dat wanneer er geen match is of welke andere overeenkomst ook, dat het resultaat vaak teleurstellend is. En om die misverstanden te voorkomen kun je het beste contact met mij opnemen. Dan weet je direct met wie je te maken hebt.