arrow_drop_up arrow_drop_down
19 juni 2017 

Wanneer is een hond dominant?

Wil jij graag weten of je een dominante hond hebt? En zou je willen weten hoe je moet omgaan met een dominante hond?

Weet je niet zeker of jouw hond dominant is?
Wil je graag weten wat dominantie inhoud?
Is jouw hond dominant tegenover andere honden?
Reageert jouw hond dominant op mensen?
Vind jouw hond ‘dominante’ honden eng?
Heeft jouw hond al snel zijn haren, staart en oren overeind staan?

Zou je graag meer willen weten over de lichaamstaal van jouw hond? Of wil je graag hulp voor jouw ‘dominante’ hond? Neem dan snel contact op.

Wat is dominantie?

Dominant kun je uitleggen als iets overheersend. Een manier die iets of iemand meer invloed of macht geeft dan de ander. Een dominante hond wordt vaak getypeerd als een hond die zich groot zal maken, hierbij staan de haren overeind, de staat vier overeind (let wel dat sommige honden van nature een hoge staartdracht hebben), de oren staan naar voren gericht, allemaal signalen die imponerend zijn tegenover anderen.

Dominant is helaas een woord met veel negatieve lading. Bij dominant denken wij al snel aan: Ik domineer jou! Ik ben de baas! Jij hebt niks te zeggen! Een dominante hond kan ook betekenen dat jouw hond zelfverzekerd is. Alleen het kan ook leiden tot gedragsproblemen.

Veel honden zijn niet echt dominant

Honden krijgen al snel het etiket dominant opgeplakt. Er kunnen honden zijn die dominant lijken, maar dat niet zijn. We denken nog maar al te vaak dat een hond die, alleen al, zijn staart omhoog draagt een dominante hond is. Ook honden die uitvallen of ander gedrag vertonen zien wij als dominante honden. Maar toch is het tegendeel ook heel vaak waar. Namelijk omdat veel gedragingen ontstaan vanuit andere motivaties, zoals:

 • Angst
 • Stress
 • Hyperactiviteit
 • Seksualiteit
 • Spanning
 • Onzekerheid
 • Frustraties
 • Overprikkeling – door bijv. gebrek aan rust
 • En dergelijk.

Dominant is voornamelijk een uiting. Het is een gedraging die niet direct betekent dat de hond van nature ook daadwerkelijk dominant is. Integendeel! Wanneer je niet de kern van het probleem aan pakt, kun jij je hond niet op een ‘dieper’ niveau helpen.

Lees ook: ‘Het verschil tussen leiderschap en dominantie

Wist je dat een hond die zich dominant uit of toont dat niet daadwerkelijk hoeft te zijn?

Dominantie vs. status

We denken vaak dat honden vechten om de status onderling. In de meeste gevallen is het tegendeel waar. Zeker bij onze huis-tuin-keuken honden. Wel is het zo dat honden van nature een positie hebben in de roedel. Maar dat is niet omdat er één de baas moet zijn, maar omdat iedereen zijn functie heeft om de groep te laten functioneren. Wanneer er gedacht wordt dat honden werken aan status, is dat een vermenselijkte gedachte op de hond geplakt. Het zijn niet de honden die werken aan status, maar wij als mensen. Honden doen dat niet op die manier.

De nadruk ligt hier wel op honden die samen met ons leven. Zeker hondenrassen die erg gedomesticeerd zijn en al generaties lang leven in onze huizen. Dat betekent niet dat dit instinctieve gegeven verdwenen is, maar wel op een andere manier aanwezig is. De vergelijking met de natuur is wel belangrijk om te maken, simpelweg omdat dieren, dieren zijn. Maar vergis je niet in dat dominante uitingen vaak een teken zijn van een dieper liggend probleem.

mijn-hond-is-dominant

Leiderschap vs. dominantie

We denken vaak dat we leiderschap moeten tonen om dominantie de baas te zijn. Echter betekent leiderschap niets meer dan de verantwoordelijkheid pakken voor je hond, voor jou en het gedrag van de hond. Leiderschap kun je op verschillende manier uiten. Je opstellen als leider heeft dus niks te maken met je opstellen als een dictator, tiran of baas die alles beslist voor de hond. Er zijn verschillende leiderschapsstijlen en kwaliteiten die je kunt toepassen om je hond te begeleiden. Want in feite is dat wat leiderschap betekent. Soms zul je leiderschap moeten toevoegen simpelweg omdat de situatie even niet anders is. Hoe die vorm en begeleiding er uit ziet verschil per hond, situatie en mens.

Wat doe je als je hond wel dominant is?

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Dat is logisch! Het is niet zo dat dominantie niet bestaat, alleen veel gedragingen worden gekoppeld aan dominantie. Door de term dominantie er op te plakken leg je nog al wat lading op je hond en zijn gedrag. Wanneer je hond dominant is kun je het beste hulp inschakelen. Ik help je daar graag bij!

Dominant gedrag bij hond afleren

Om het gedrag van een dominante hond ‘af te leren’, zul je eerst moeten ontdekken of het daadwerkelijk dominantie is. Want ook al lijkt het misschien dominant, vaak is er wat anders aan de hand. Als je je hond wilt begeleiden en goed wil begrijpen zul je vanuit de kern van het probleem moeten werken. Je hond begeleiden is heel belangrijk. Op welke manier die begeleiding gegeven wordt, hangt vooral af van de hond, situatie, omgeving en jij als mens.

Hond is dominant naar andere honden

Wanneer je hond uitvalt naar andere honden kan dat heel vervelend zijn. Dit kan ook dominant zijn. Het is een feit dat het er dominant uitziet, want op dat moment is het waarschijnlijk jouw hond die overheersend is. Echter is dat een uiting, als je gaat ontdekken wat er achter dit gedrag zit, zul je al snel dat je hond andere motivaties heeft om zich zo te gedragen.

Dominante hond aanpakken en corrigeren

Nog maar al te vaak wordt er gedacht dat een dominante hond baat heeft bij een hardhandige opvoeding. We gaan de strijd aan met onze hond door ‘de baas’ te zijn. We denken dat dit de enige manier is. Wanneer een hond zich dominant uit betekent dat nog niet dat je dan maar dezelfde gedragingen als je hond moet vertonen, zoals hardheid, agressiviteit en nog meer van die gedragingen. Als je wilt werken aan de dominantie van je hond, zul je moeten werken aan de diepe kern van het probleem. Oppervlakkig dit probleem aan pakken gaat je niet helpen. Je hond aanpakken en onnodig, hardhandig corrigeren is dus niet nodig. Dominantie is feite een communicatie middel voor je hond. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen, maar dat is minimaal.

Waarom kiezen voor Aniek Wendt?

 • Ik help je om te ontdekken wat de diepere kern van het probleem is
 • Je leert bij mij werken vanuit de instinctieve behoeftes van de hond
 • We gaan werken op maat – wat hebben jij, jouw hond en de situatie nodig?
 • Je leert ontdekken waarom je hond doet wat je hond
 • Je gaat al snel ontdekken en leren hoe jij zelf dit gedrag kunt begeleiden
 • En nog zoveel meer

Wil je meer weten?

Wil je meer weten? Heb je nog vragen? Neem gerust contact met mij op, ik help je graag!

Mijn diensten

Als hondencoach help ik mens en hond om weer in balans te komen. Als hondencoach streef ik er naar om al mijn diensten op maat te maken. Met honden werken is niet zo zwart-wit als vaak naar buiten gebracht wordt. Niet elke hond heeft hetzelfde nodig. Kun jij wel wat hulp gebruiken? Dan kan ik je helpen met behulp van een:

Gerelateerde informatie

Over de schrijver
Hi! Ik ben Aniek Wendt. Ik ben coach voor hond en mens. Dat wil zeggen dat ik die combinatie in mijn werk heel belangrijk vind. Als coach neem ik alle factoren mee simpelweg omdat, mijn inziens, er maar weinig dingen zwart-wit zijn in het leven. Jouw hond heeft een verhaal, dat verhaal kan ik vertalen, wanneer ik dat combineer met jouw verhaal, jouw samenwerking komen we tot de diepere kern. Werken vanuit een helend vermogen zodat we vanuit die diepgang aan de slag kunnen gaan! Dan ga je hele mooie dingen in beweging zetten en jezelf en je hond heel erg helpen.
Reactie plaatsen

Koekje erbij?