Geen tijd of geen prioriteit? Tijdens het begeleiden van gedragsproblemen willen mensen vooral dat het probleem weggenomen wordt zonder dat het al te veel moeite kost. We willen maar al te graag dat de hond maar gewoon eens stopt met dat gedrag, want wij hebben er last van. We hebben vooral gemak van de lieve kwispel als we terug komen van ons werk, een lik over ons gezicht en alle andere vormen van affectie. Maar wanneer de hond een gedragsprobleem vertoont zou het fijn zijn als dit begeleid kon worden zonder daar al te veel tijd in te steken.
Geen tijd of geen prioriteit?
We hebben het allemaal druk. Druk, druk druk! Soms geen tijd meer om dat te doen met de hond wat hij nou juist het meeste nodig heeft. We gaan daardoor vaak volledig voorbij aan de kern van het verhaal. We willen wel dat de hond niet meer sloopt in huis, maar bijvoorbeeld geen langere wandeling maken omdat de hond teveel energie heeft. De vraag is dan altijd, heb je daar daadwerkelijk geen tijd voor of stel je het niet als prioriteit?!
We hebben allemaal 24 uur, 1440 minuten of 864000 seconden per dag! Hoe kan het dan dat de een dit wel voor elkaar krijgt en de ander niet? En waarom hebben we überhaupt excuses voor het gedrag van onze hond?
Je hond vraagt om tijd!
Hoe je het ook wendt of keert, je hond vraagt om tijd. Zonder tijd kun je op geen enkele manier de behoeftes van je hond vervullen. Je hond vraagt om tijd, wat de invulling van die tijd dan ook zou moeten zijn. Die invulling gaat verder dan alleen het gemak en plezier dat wij ervaren van de hond.
Aanschaf van een hond
Al bij het aanschaffen van de hond weet je dat tijd zult moeten investeren. Veel mensen kopen toch nog vaak een hond zonder te bedenken of ze kunnen geven wat deze hond nodig heeft!
Van daaruit ontstaan er onvervulde behoeftes die zich kunnen uiten tot (hevige) gedragsproblemen. Wanneer je een hond aanschaft zul je daar in welke vorm dan ook in moeten investeren. Het kost tijd en geld!
Praktijkvoorbeeld
Julia en Mikael hebben een herdershond, genaamd Laika, aangeschaft, een prachtige hond en nog maar 1,5 jaar oud. Ze lopen tegen wat problemen aan, waaronder dat Laika in de tuin graaft en veel kapot maakt! Laika is een hele energieke en krachtige hond die niet blij wordt van de manier en hoeveelheid beweging die ze nu krijgt. Ze wil graag meer en anders! Wanneer ze niet meer krijgt, gaat ze dit vervullen in de tuin zodat ze alsnog haar opgekropte frustratie kwijt kan.
Veel van de gedragsproblemen waren gerelateerd aan gebrek aan beweging, gewoon een hond die te weinig behoeftevervulling op dit gebied kreeg (dit advies is altijd op maat!). Wanneer er gevraagd werd waarom er niet meer gewandeld kon worden kwam al snel naar voren dat daar niet de prioriteit lag, maar dat het wel fijn zou zijn dat dit gedragsprobleem begeleid zou worden.
Echter is dat niet eerlijk ten opzichte van je hond, je kunt wellicht van alles doen, met hulpmiddelen voor je hond om dit af te leren. In dit geval is zelfs boos worden omdat je hond de tuin kapot maakt al ten onrechte, omdat je niet luistert naar zijn of haar verhaal! Gelukkig konden Julia en Mikael gebruik maken van een hondenuitlaatservice, een externe factor, maar wel eentje die nuttig was om Laika’s behoeften te vervullen. Je begrijpt zeker al wat er gebeurde met de tuin? Die was plots niet zo interessant meer voor Laika!
(dit voorbeeld en de aanpak is op maat gemaakt voor Laika, wanneer jouw hond dit probleem vertoont kunnen er genoegen andere redenen zijn! Geen hond is hetzelfde!)
Gebrek aan tijd
Eigenlijk kun je geen gebrek aan tijd hebben, want de dagen die wij hebben op gedeeld in 24 uur zijn niet te veranderen. 24 uur is 24 uur. Hoe je het ook wendt of keert. Gebrek wordt gedefinieerd als tekort, afwezigheid, schaarsheid. Eigenlijk zou dat niet kunnen als iedereen, en dan dus ook iedereen, 24 uur per dag heeft om in te vullen.
Dus in feite is er geen gebrek aan tijd, hooguit een verschil in prioriteit. Precies daar liggen veel kansen, want prioriteiten kun je stellen, tijd kun je niet veranderen! De invulling er van wel! Gebruik je tijd nuttig, zowel voor jezelf als voor de mensen en dieren om je heen.
Gedragsproblemen vs. gebrek aan tijd
Tijdens het begeleiden van gedragsproblemen is er hoe dan ook tijd nodig. Sommige gedragsproblemen kunnen heel snel begeleid worden, maar nooit zonder invulling van tijd. Er gaat altijd tijd over heen. Dan is het zeker zo dat je tijd zult moeten blijven investeren in dat gedragsprobleem om je hond en jezelf de tijd te geven om een omslag te maken. Daar gaat altijd tijd overheen. Hoe lang die tijd is hangt af van bijvoorbeeld:
- De heftigheid van het probleem
- Hoeveel tijd je hond nodig heeft
- Trauma’s
- Blokkades door emoties of andere oorzaken
- Lichamelijke klachten
- Heftigheid van de emoties bij jou en/of je hond
- En ga zo maar door
Tijd heb je altijd!
Natuurlijk zijn er dagen dat je er echt even niet aan toe komt, dat is prima. Maar als je bedenkt dat je 7 dagen hebt in 1 week, dan heb je vast wel ergens een keer tijd? Toch? De vraag is waar maak je tijd voor vrij? Er zijn nogal wat dingen die tegenwoordig een grote prioriteit hebben waardoor we (zogenaamd) geen tijd meer hebben voor andere dingen. Alles lijkt haast te hebben en de dingen moeten het liefst gisteren nog af zijn.
Wist je dat…
We gemiddeld 2-3 uur per dag (!) op de telefoon zitten? Dan is de televisie (series, films, YouTube) nog niet eens meegerekend. Je zou zeggen dat we dus heel veel tijd om met onze honden te wandelen, snuffelen en te laten werken. De vraag is: waar lig je prioriteit?
De noodzaak van gedragsproblemen en tijd!
We ervaren gedragsproblemen vaak wel als iets belastend:
- het kan je plezier afnemen
- het kan hinderlijk zijn
- het kan de motivatie van waarom je hond hebt aangeschaft wegnemen
- het kan je vertrouwen beschadigen
- enzovoort
De noodzaak om het gedragsprobleem op te lossen is er vaak wel, maar de tijd die we er in willen investeren niet!
Praktijkvoorbeeld
Irene heeft samen met Otis (hond, schnauzer) een coachingstraject gevolgd! Otis blafte als de bel ging, kwam niet als je hem riep buiten of in de tuin en reageerde praktisch gezien op alle geluiden binnen. Otis is een gevoelig hondje en leeft in een druk en ambitieus gezin. Een gezin waar zowel Irene als haar man veel werkte.
De problemen die Otis vertoonde moesten vooral opgelost worden. Al vrij snel bleek dat het mee gegeven huiswerk niet echt werd uitgevoerd. Soms hebben we geen tijd natuurlijk, maar dat is niet het doel van het coachingstraject en dan is het logisch dat er geen tot nauwelijks resultaat wordt geboekt!
Otis wilde heel graag gehoord en geholpen worden want hij ervaart veel stress. De baasjes wilde echter dat het probleem vooral opgelost werd. Na de tweede les werd al snel duidelijk dat we op deze manier elkaar niet gingen helpen. Een gesprek over tijd en/of prioriteit is dan altijd erg belangrijk, want anders stel je jezelf en de hond teleur. Daarnaast stelt een coachingstraject dan ook teleur!
Na deze ‘confrontatie’ bleek dat Otis met behulp van wat simpele aanpassingen prima en snel ander gedrag kon vertonen, mits er tijd in geïnvesteerd werd. Sinds we de prioriteit verlegt hebben en vooral gedacht hebben aan het welzijn van Otis en niet onze eigen belangen, bleek dat Otis al snel wel wilde ‘luisteren’.
Wanneer er gedragsproblemen zijn (groot of klein) zul je tijd moeten investeren. Toverstafjes bestaan niet, jij zult het verschil moeten gaan maken!
Symptoom bestrijding
Juist daardoor doen we vaak aan symptoom bestrijding:
- We kopen medicatie om de hond rustig te krijgen
- Speciale halsbanden, tuigen, riemen of wat dan ook om de hond in het gareel te houden
- Een anti-blafband (zodat de hond niet of minder blaft)
- Een nieuwe deurbel in de hoop dat het probleem dan opgelost is
- Medicatie bij verlatingsangst
- Muilkorf om als de hond de boel sloopt als je weg bent
- Oppervlakkige diagnoses die enkel en alleen het zichtbare gedrag vertalen, maar niet verder gaan dan dat
- Een nieuwe stofzuiger zodat de hond daar aan kan wennen en ga zo maar door!
Zijn die hulpmiddelen dan erg of onhandig? Nee, natuurlijk niet! Maar het woord zegt het al, het is een hulpmiddel. Een middel dat je inzet ter hulp van… ter ondersteuning. Het is belangrijk om je te realiseren wat het verhaal achter het zichtbare gedrag van je hond is. Pas dan kun je kijken of er een hulpmiddel is die daar eventuele een nuttige ondersteuning bij zou zijn en niet andersom!
Vaak doen we de hond tekort en dus uiteindelijk jezelf ook omdat we een te oppervlakkige diagnose van het gedrag vast stellen en daardoor ook de verkeerde hulpmiddelen gebruiken. We gaan voorbij aan de content van elk verhaal.
Stel prioriteit, gedragsproblemen zijn er niet zomaar!
Wist je dat ‘gebrek aan tijd’ een grote invloed heeft op het voorkomen en verhelpen van gedragsproblemen? Juist door gebrek aan tijd zijn er onvervulde behoefte en investeren we te weinig tijd om de hond en jezelf de kans te geven om het anders te doen.
Honden maken zich niet druk om tijd, mits ze worden vervuld in hun behoeften. Gedragsproblemen zijn er niet om jou te storen, omdat je hond slecht is, omdat je hond jou graag pest en een lastpak is. Nee! Gedragsproblemen zijn er omdat je hond een verhaal heeft die niet gehoord heeft. Dus het is wel degelijk tijd en het heeft een grote prioriteit om daar in te investeren. Want pas dan kun je je hond het welzijn geven wat hij verdiend. En dat is wat we allemaal willen toch? Bijdragen aan het hondenwelzijn?