Mijn hond is agressief wanneer hij eet - gedragsproblemen | Aniek Wendt
arrow_drop_up arrow_drop_down
19 juni 2017 

Mijn hond is agressief wanneer hij eet

Wanneer je hond agressief zijn eten probeert te verdedigen, kun je een serieus probleem hebben.

Je hond kan dit uiten naar andere honden en mensen die in het huis zijn en zelfs bijten over nog gevaarlijker gedrag vertonen. Tevens kan je hond ook nog eens bezitterig worden over alle andere spulletjes in huis. Wil je meer weten?

Herken jij dit?

  Is jouw hond agressief wanneer hij eet?
  Kan jij en/of je gezinsleden niet in de buurt van je hond komen?
  Schrokt je hond zijn brokken op, alsof hij nooit eten krijgt?
  Verstijft het lichaam van je hond tijdens het eten?
  Heeft de hond zijn kop laag bij de bank als hij eet?
  ‘Zweeft’ hij als ware over zijn bak tijdens het eten om het te ‘verdedigen’?

Als jij dit herkent in het gedrag van je hond als hij eet, is de kans groot dat je hond last heeft van baknijd.

Op zoek naar hulp voor jou en jouw hond?
Laten we samen aan de slag gaan!

 

Wat is baknijd?

Baknijd is een woord voor honden die agressief zijn ten opzichte van hun eten. Het is een vorm van bezitterigheid en een hond zal er alles aan doen om zijn eten te verdedigen. Hij probeert anderen uit de buurt van zijn bak te houden. Dit kan zich uiten naar andere dieren, mensen of allebei.

Er zijn drie niveaus die een hond kan hebben:

 • Laag: De hond gromt en laat zijn tanden zijn
 • Gemiddeld: De hond snauwt of valt uit wanneer hij benaderd wordt
 • Hoog: De hond bijt

Al snel wordt gedacht dat een hond dominant is wanneer hij dit gedrag vertoon, toch is dit niet altijd het geval.

Het verdedigen van voedsel

Dieren verdedigen hun voedsel, ik denk dat het niet zoveel uit maakt wat voor dier het is. Roofieren hebben dit instinctieve gegeven natuurlijk meer dan prooidieren. Simpelweg omdat een roofdier aanvalt, vecht voor zijn eten. Hij jaagt en doet er alles en om zijn maaltijd te krijgen. Een dier kan heel goed zijn eten verdedigen omdat ze van nature niet altijd weten wanneer ze eten krijgen, maar in onze maatschappij is dat natuurlijk heel anders. Ze krijgen het vaak op dezelfde tijden.

Oorzaken kunnen zijn

 • Je hond heeft als pup moet knokken voor zijn eten
 • Jouw hond is als pup niet goed begeleid door de fokkers en was van nature onzeker
 • Er zijn lichamelijke problemen
 • Je hond krijgt te weinig eten – hij heeft honger
 • Je hond is dominant ten opzichte van zijn eten
 • Je hond heeft nooit geleerd hoe hij ‘beleefd’ moet zijn tijdens het eten
 • Het voer is afgepakt
 • En ga zo maar door

Hoe herken je een hond die baknijd heeft?

 • Zijn lichaam zal verstijven
 • Zijn kop hangt laag over de bak heen
 • Hij ‘zweeft’ met zijn hele lichaam over de voerbak om zijn maaltijd te verdedigen
 • Hij laat het witte van zijn ogen zien
 • Zijn oren liggen in zijn nek
 • Zijn nekharen staan overeind
 • Zijn staart hangt laag en onbewogen

Laat jouw hond één of al deze signalen zien als hij aan het eten? En gaat hij zelfs over naar het aanvallen, grommen of bijten van alles wat bij hem in de buurt komt?

Dan is het tijd om een hulp in te schakelen!

 

Wat te doen bij een hond die agressief is als hij eet?

In eerste instantie is het handig om het gedrag van je hond te bestuderen. Is je hond alleen bezitterig over haar/zijn eten of claimt ze ook andere dingen, zoals favoriete speeltjes, mensen in de roedel, haar slaapplaats e.d.

Wees consequent
Als je hond agressief is vanuit angst, niet wetende wanneer hij zijn maaltijd weer krijgt. Zorg dan voor regelmaat en voer je hond elke dag op de zelfde tijd.

Je hond heeft snel door wanneer hij zijn maaltijd krijgt.

Laat je hond werken voor het eten
Voer je hond altijd na een (flinke) wandeling. Nooit daarvoor. Zo voldoe je aan haar instincten en behoeftes. Je bent instinctief bezig met je hond wanneer jij en je hond eerst samen gaan rond trekken en waarna jij haar eten aanbied.

Mijn hond heeft baknijd
 
Leer je hond beleefd zijn tijdens het eten

Je hoeft natuurlijk niet het voedsel af te pakken, integendeel, daar gaat het niet om. Maar je hond moet zich wel netjes gedragen wanneer hij eet. Leer hem daarom dat hij zijn eten krijgt wanneer hij zich rustig en beleefd op stelt. En geef hem dan het eten. Train dit ook, zodat je hond precies weet wat er van hem verwacht wordt. Het eten is dan de beloning!

Laat je hond wachten
Het beste is om te wachten tot je hond rustig is, soms kan dat even duren, maar neem de tijd, je hond zal dit snel door hebben.

Dieren, in de natuur, weten niet beter dan dat ze moeten wachten. Ze moeten wachten tot er een prooi in beeld is, ze moeten wachten voor ze kunnen aanvallen, ze moeten wachten tot ze kunnen eten. Instinctief zit dit in je hond, alleen bij ons in de wereld staat hun eten altijd klaar.

Wanneer jij je hond eten wilt geven, geef haar dan het commando zit of lig, bij voorkeur buiten of in de ruimte waar je haar in voert. Train haar dat ze moet blijven liggen totdat de bak op de grond staat. Wanneer jij het commando ‘vrij’ hebt gegeven mag je hond pas gaan eten.

Hoe voorkom je voernijd?

Wanneer je net een nieuwe hond hebt kun je voernijd voorkomen door:

 • Het opleggen van regels: hoe moet jouw hond zich gedragen als hij eet?
 • Bij je hond te gaan zitten en van alles doen met de bak voer: weg halen, je hand er in steken, een lekker traktatie er in gooien als beloning, je hond aaien etc. zodat hij weet dat jij zijn eten niet afpakt.
 • Hem te laten wachten: Laat je hond rustig worden voordat hij überhaupt mag eten, geef hem het commando zit/af en wacht totdat hij rustig is. Geef hem dan het commando ‘vrij’ en laat hem vervolgens rustig op zijn eten afgaan en eten.

3 tips om baknijd te verhelpen

Tip 1. Voer uit je hand: Begin met het voeren van je hond uit de hand en gebruik je handen om het eten in de bak te doen, zodat jij je geur achterlaat. Het uiteindelijke doel is om je hond te laten eten wanneer jouw honden in zijn bak zitten en geen agressieve reactie meer geef.

Tip 2. Gooi wat lekkers, als traktatie, in de voerbak: Wanneer je iets lekkers in de bak van je hond gooit wanneer ze al aan het eten is, zal ze leren dat jij geen bedreiging vormt maar voor lekkere hapjes zorg.

Tip 3. Leid je hond af Wanneer je hond zijn ‘dagelijkse’ brokken op eet, verleid hem dan eens met wat lekkers, zoals vers vlees of een speciale traktatie. Het doel hiervan is dat jouw hond stopt met eten en naar jou toe zal trekken. Dit leert je hond onder andere dat niemand zijn eten zal stelen en dat wanneer hij niet op zijn eten gefocust is wanneer er mensen in de buurt zijn dat leidt tot een beloning.

Wil je meer weten?

Wil je meer weten? Heb je nog vragen? Neem gerust contact met mij op, ik help je graag!

Ik help je graag! Dus mail of bel gerust.

Over de schrijver
Hi! Ik ben Aniek Wendt. Ik ben coach voor hond en mens. Dat wil zeggen dat ik die combinatie in mijn werk heel belangrijk vind. Als coach neem ik alle factoren mee simpelweg omdat, mijn inziens, er maar weinig dingen zwart-wit zijn in het leven. Jouw hond heeft een verhaal, dat verhaal kan ik vertalen, wanneer ik dat combineer met jouw verhaal, jouw samenwerking komen we tot de diepere kern. Werken vanuit een helend vermogen zodat we vanuit die diepgang aan de slag kunnen gaan! Dan ga je hele mooie dingen in beweging zetten en jezelf en je hond heel erg helpen.
Carolina

Door

Carolina

op 26 February 2018

Wij hebben een herplaatser van bijna 2 jaar, een reu. Een boomer met -denken we- vooral veel Shih Tzu. Hiervoor een Shih Tzu gehad: zó'n makkelijke hond, tuurlijk ook zijn eigen karaktertrekjes, maar je kon eigenlijk alles met hem doen. Ook hij was een herplaatser, maar binnen een maand volledig 'mijn' hond, en nooit grommen o.id. Cooper gromt al als je in de buurt van zijn voer of kluif/speeltjes komt en hapt dan ook. Heeft me zelfs in mn hand gebeten, en heel eerlijk: hoe klein hij ook mag zijn (8kg), ik ben bang voor hem geworden. Heb altijd honden gehad, dit nooit meegemaakt, zelfs niet bij mijn 1e hond, een Jack Russel. Ik wil zo graag, maar vertrouw hem niet meer, en daardoor verdwijnt ook mijn gevoel voor hem. Vind het vreselijk om het zo te zeggen, maar het is de waarheid. Durf niet veel met hem. Is met andere dingen een makkelijke hond, maar heel alert, en als je maar in de buurt van 'zijn spullen' komt... En omdat hier altijd wel andere hondjes over de vloer komen ben ik ook bang dat een keer écht misgaat.

Reactie plaatsen

Koekje erbij?