60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Mijn hond wil niet aangeraakt of geaaid worden: hoe ga je hier mee om?

Mijn hond wil niet aangeraakt worden
Picture of Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Wil jouw hond niet (graag) aangeraakt worden? Dat kan heel goed. Dat hoeft niet eens wat te zeggen over de socialiteit van je hond of het karakter. Integendeel. Gedrag heeft altijd een bepaalde reden.

Je hond wil niet aangeraakt worden, herken jij dat?

Misschien wil jouw hond niet door jou of anderen aangeraakt worden. Dat kunnen bekende en onbekende mensen zijn. We komen dan vaak met een diagnose zoals ‘mijn hond is agressief of niet sociaal’.

Vaker is er wat anders aan de hand. Het gaat er niet om dat je hond asociaal of agressief zou zijn bijvoorbeeld. Het gedrag heeft een onderliggende oorzaak. De kern van het probleem noemen we dat. Daar moeten we ons op focussen.

Mijn hond wil niet aangeraakt worden

Hoe kan dit gedrag er uitzien?

Je hond:

Herken jij dit?

 • Jij mag je hond wel aanraken, maar anderen absoluut niet
 • Je hond wil wel aangeraakt worden, maar je hond kan ‘ineens’ uitvallen
 • Je hond wil de ene keer wel en de andere keer niet aangeraakt worden
 • Je mag je hond op bepaalde plekken niet aanraken
 • Je hond wil niet aangeraakt worden met bepaalde prikkels er bij (honden bijvoorbeeld)

Waarom wil mijn hond niet aangeraakt worden?

 • Fysiek ongemak (oftewel pijn)
 • Je hond wil (nog) niet (zomaar en door iedereen) aangeraakt/geaaid worden
 • Stressemmertje van je hond zit vol
 • Negatieve associatie (met jou of anderen, nu of in het verleden). De hond heeft wantrouwen gekregen.
 • Je hond heeft er genoeg van (even aaien prima, maar nu stoppen!)
 • Er heeft te vaak grensoverschrijdend gedrag plaatsgevonden
Mijn hond wil niet aangeraakt worden

Fysiek ongemak bij honden

Dit is een heel belangrijk punt. Veel honden geven hun grenzen aan omdat er fysiek (veel) ongemak is. Dat kan werkelijk van alles zijn. Van het hebben van teveel spanning in het lichaam tot dingen die echt niet meer recht staan. Om even twee uitersten als voorbeeld te nemen. Je hond is op dat moment niet asociaal.

Je hond geeft aan dat hij dit niet prettig vindt. In feite zegt de hond ‘zou je willen stoppen, ik vind dit niet fijn’.

Dit fysieke ongemak kan voorkomen bij:

 • Oudere honden (lichamelijk meer ongemak)
 • Jonge honden (door te veel belasting op het nog jonge lichaam, groeipijn of andere oorzaken)
 • Honden die ergens ‘last’ van hebben (huidklachten, artrose, hernia, groeipijn, oorproblemen en ga zo maar door)
 • Honden met (veel en/of chronische) stress. Het lichaam staat stijf van de spanning.

Fysiek ongemak/pijn bij je hond uitsluiten

In dit artikel vind je alle stresssignalen van een hond op een rij. Een hond laat veel signalen zien. Wanneer jouw hond veel signalen laat zien is het goed om pijn/fysiek ongemak uit te sluiten. Je kunt dat op verschillende manieren doen. Laat er in ieder geval één of meerdere deskundigen naar kijken.

 • De dierenarts (vraag eventueel ook om een röntgenfoto, zodat je ziet hoe het van binnen is)
 • Holistische dierenarts (Den Hoek)
 • Osteopaat
 • Fysiotherapeut
 • Chiropractor
 • Orthomanuele therapie (bijv. kreupeldier)
Mijn hond wil niet aangeraakt worden

Opbouw in de agressieladder van je hond.

We herkennen vaak een aantal signalen duidelijk. Dit zijn vaak de ‘grove’ signalen. Een hond die zijn lip optrekt, gromt, blaft of ander gedrag vertoont is herkenbaar, toch?

Nog even los van de verschillende interpretaties en mogelijke oorzaken die er zijn over dit gedrag. Dit gedrag is duidelijk zichtbaar. Dit gedrag is waarneembaar.

Er zijn meer signalen die je hond laat zien

Wat we vaak niet zien is de opbouw in signalen. Er is een (groot!) gebrek aan kennis van alle deze signalen. Cruciale signalen. Een hond toont eerst diverse signalen voordat dit overgaat in aanvallen/bijten bijvoorbeeld. Het start vaak met signalen die ongemak duidelijk weergeven (dit noemen we stress/kalmerende signalen). Kijk maar eens naar dit filmpje.

Vervolgens is er een opbouw in deze signalen. Denk aan verstijven, grommen, en/of blaffen bijvoorbeeld.

Stress signalen/kalmerende signalen

Als deze signalen genegeerd worden dan kan de hond ook nog eens overgaan op aanvallen/bijten.
Dit filmpje geeft het duidelijk weer.

De hond laat signalen van ongemak zien (stress/kalmerende signalen). Vervolgens gaan we WEL door met aaien (terwijl afstand nemen/stoppen/ruimte geven beter is in dit geval) en gaat de hond snappen (in de lucht happen). Daar ontstaat vaak de hulpvraag, namelijk: ‘mijn hond snapt/hapt’. Dat is niet helemaal waar, we zien het vaak te laat.

Vind hier alle stresssignalen op een rij.

De hulpvraag is het probleem niet

De hulpvraag is je hulpvraag niet (volg je me nog?). De hulpvraag begint bij die signalen. Op de eerste plaats vooral door kennis en bewustwording. Wat laat de hond allemaal zien? Vervolgens moet je leren wat je hond dan nodig heeft (is weer een ander onderwerp). Daarnaast is er maar één ding belangrijk.

Niet de hulpvraag bestrijden, maar de motivatie onderzoeken. Dat kunnen zelfs verschillende redenen tegelijk zijn. Het gaat niet om de hulpvraag, dat is slechts de uiting. De vraag is: wat is de kern van het probleem? Wat is de motivatie? Gedragsproblemen zijn er niet ‘ineens’. We zagen het alleen niet. Ze zijn vaak al even aanwezig. De hond gaf al langere tijd signalen aan, alleen op een gegeven moment zit de emmer echt vol. 

Mijn hond wil niet geaaid worden

Wanneer wil een hond niet meer aangeraakt/geaaid worden?

Als je begrijpt dat een hond opbouwt in zijn signalen dan kun je ook herkennen wanneer je afstand moet geven en ruimte moet geven.

Luisteren naar deze grenzen van je hond is essentieel. Als deze signalen te vaak niet herkend of genegeerd zijn dan kan het zijn dat de hond gaat happen/bijten.

Niet alle honden willen (altijd/zomaar) geaaid worden.

Het is heel simpel. Wij denken vaak dat honden altijd maar geaaid worden willen worden. In het filmpje hierboven zie je al duidelijk dat honden veel signalen laten zien. Signalen die kunnen aanduiden dat de hond daar helemaal niet zo van gecharmeerd is.

Wij denken vaak dat een hond altijd geaaid wil worden, maar het zegt vaker wat over onze behoeftes. Bij iedere hond die we zien hebben we (vaak) de neiging om er wat mee te doen. De vraag is alleen, wil de hond dat ook? Wil de hond echt geaaid worden en deze vorm van affectie krijgen?

Het kan zelfs zijn dat je hond wel even geaaid wil worden, maar dat het op een gegeven moment moet stoppen.

Kijk maar eens mee in dit filmpje:

Mijn hond komt wel snuffelen bij mij of anderen

We denken vaak dat een hond die naar ons toekomt ook aangehaald wil worden. Alleen is dat heel vaak ook anders. De hond komt snuffelen om informatie te verzamelen. Dat zegt verder nog niks over de interactie die hond vervolgen wil.

Het prikkelemmertje van je hond zit vol

Het kan zijn dat je hond in het algemeen veel spanning ervaart. Dat je hond gespannen is, nerveus, zenuwachtig. Dat je hond ook op andere momenten wel degelijk hulpvragen laat zien. Het kan dus ook zijn dat aanraken de ‘druppel is’. Je hond kan het niet aan om op dat moment aangeraakt te worden.

In dit geval is het ‘niet aangeraakt’ worden wederom niet het probleem, maar een gevolg. Je zult aan de slag moeten met het prikkelemmertje van je hond.

Mijn hond wil niet aangeraakt worden

Je hond wil niet aangeraakt worden met bepaalde prikkels in de buurt

Het kan ook zijn dat bepaalde prikkels je hond teveel spanning opleveren. Op het moment dat deze prikkel aanwezig is kan je hond het aanraken niet verdragen. Denk bijvoorbeeld aan andere honden die bij jullie in de buurt komen. Dit levert je hond veel spanning op, waardoor hij op dat moment het aanraken niet tolereert/waardeert.

Negatieve associaties

Het kan zijn dat je hond vanuit wantrouwen niet aangeraakt wil worden. Dat kan bij jou zijn of bij andere mensen. Een concreet voorbeeld is de dierenarts. Je hond vertoont nooit dit gedrag, behalve bij de dierenarts.

Het kan zijn dat de hond hier een (enorm) negatieve associatie heeft. Je hond heeft een vervelende ervaring gehad bij de dierenarts. Misschien omdat hijzelf pijn had, de behandeling niet fijn was of de dierenarts over zijn grenzen heen ging. Dit zijn enkele voorbeelden.

Mijn hond wil niet aangeraakt worden

Neem het serieus

Als jij je hond herkent in dit artikel, neem het dan serieus. Een hond die gromt bijvoorbeeld heeft wat te vertellen.

Wat kan ik voor jou betekenen?

Als coach voor mens en hond werk ik altijd vanuit de motivatie. Gedragsproblemen zijn er niet zomaar. Door te kijken naar wat de hond je duidelijk wil maken. Door te kijken naar het onderliggende probleem kun je je hond pas echt helpen. Daarnaast zorg ik voor dat jij en je hond nog beter kunnen samenwerken. Wil je meer weten? Of heb je vragen? Neem gerust contact met mij op.

Lees je mee?

Op deze site vind je een kennisbank vol met blogs over het gedrag van je hond. Heb je deze blogs al gelezen:

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?