Mijn hond reageert (valt uit) op katten
4 min. leestijd

Mijn hond reageert (valt uit) op katten

Wanneer je hond achter katten aan jaagt of niet meer te houden is wanneer jij met hem wandelt, kan dat heel vervelend zijn. En in sommige gevallen zelfs heel gevaarlijk. Want wat als jij je hond net hebt los gelaten? Wil je weten waar dat gedrag vandaan komt? Ik kan je verder helpen.

Herken jij dit ook?

  Valt jouw hond uit bij het ruiken/zien van een kat?
  Reageert jouw hond ‘agressief’ op katten?
  Is jouw hond, ondanks dat jij zelf kat hebt, erg gefocust op andere katten?
  Jaagt jouw hond op katten?
  Is jouw hond niet te houden als hij een kat ziet of ruikt?
  Rent jouw hond achter de kat aan in huis?
  Reageert jouw hond sterk op katten tijdens het wandelen?

Valt jouw hond uit naar katten en ben je op zoek naar begeleiding? Ik kan je helpen!

Oorzaak

De exacte oorzaak van het probleem weet ik natuurlijk niet. Omdat ik jou, de hond en de situatie (nog) niet ken.

Oorzaken kunnen zijn:

 • Honden reageren vanuit hun instinct en gaan direct achter de kat aan. Zonder de consequenties te overzien.
 • Gebrek aan regels en grenzen
 • Je hond heeft moeite met zijn instincten/impulsen onder controle te houden
 • Je hond heeft enorm drang om te gaan jagen
 • Er is gebrek aan de juiste vorm van leiderschap
 • Er is gebrek aan de juiste en goede hoeveel mentale en fysieke beweging!
 • Verkeerde of te weinig socialisatie

Haten honden katten echt?

Haten is niet een emotie die bij honden voorkomt, dat is ook de reden dat we zoveel van honden houden. Ze nemen en houden van ons, precies zoals we zijn. Zijn er honden die katten najagen? Zijn er honden die katten doden? Ja helaas wel!

Wist je dat katten een interessant plaats hebben in de ecologische voedselketen? Ze staan namelijk precies in het midden. Ze zijn namelijk zelf roofdieren, maar ook prooidieren. Ze zijn als roofdier onmiskenbaar en daarom misschien ook niet de gemakkelijkste prooi van een hond.

Ebook hondengedrag

Waarom jaagt mijn hond op katten?

Honden reageren altijd instinctief. Het is actie – reactie. Je hond ziet iets en, zonder na te denken over consequenties, rent hij achter de kat (of andere dieren) aan. De ene hond jaagt meer dan de andere hond.

Tips voor honden die op katten jagen

Tip 1: De instincten van een hond zijn onder controle te krijgen, maar vergt extra aandacht. We moeten onze hond trainen dat hij zijn impulsen beter onder controle houdt.
Tip 2: Leer de lichaamstaal van je hond begrijpen. Want het is belangrijk dat je al bij het eerste signaal kunt ingrijpen, als je hond er al van door is (of helemaal gek wordt aan de riem). Ben je te laat.
Tip 3: Zoek hulp! Ik kan je helpen om de lichaamstaal en de impulsen van je hond te herkennen en je te helpen om dit probleem aan te pakken.

Neem nu contact op met Aniek

Veranderingen in de lichaamshouding kunnen zijn:

  Je hond blijft stil staan en zijn neus gaat de lucht in
  Zijn oren zijn gespitst/staan naar voren
  Je hond is erg gefocust
  Je hond blijft constant erg alert
  Dat hij meer is gaan hijgen

Valt jouw hond uit naar katten?

Als jouw hond uit valt naar katten dan kan dit leiden tot gespannen wandelingen en veel frustraties! Maar wist je dat je hier zeker wat aan kunt doen? Wil jij weten hoe?

Waarom kiezen voor mij?

Ik leer je werken vanuit lichaamstaal en energie
Je krijgt duidelijke handvatten en tips mee waar je zeker mee vooruit kunt
Jij gaat oefenen! Zodat je weet hoe het moet en je voelt wat je moet doen
Op een positieve en enthousiaste manier neem ik je mee in de hondenwereld
Je gaat je hond begrijpen en het gedrag op tijd herkennen zodat je optimaal kunt begeleiden
We gaan werken vanuit positieve leiderschap en kracht zodat je je hond kunt begeleiden

Over de schrijver
Als hondencoach richt ik mij op jou en je hond. Ik werk vanuit verbinding en samenwerking met je hond. Wanneer je je hond beter gaat begrijpen in zijn behoeften gaat voorzien, zul je al snel zien dat de hulpvragen die je hebt een andere lading en wending krijgen. Bewustwording is dan ook de eerste stap. Begrijpen waarom. Je leert bij mij geen trucjes, maar we gaan direct de diepte in om je hond te helpen. Neem gerust contact met me op 😌.
Lidy Bekhuis
Door

Lidy Bekhuis

op 31 Jul 2018

mijn boxer was 2 katten gewend. samen in de mand.Vorig jaar overleden. Sinds gisteren 1 kitten.Nu kitten. Mijn boxer valt aan. Wat moet ik doen

Natalie
Door

Natalie

op 20 Nov 2019

Mijn oude en tamelijk afgeleefde herdershond doet geen vlieg kwaad. Alleen wanneer er een kat in de tuin komt, gaat ze helemaal door het lint. Ik herinner me dat ze ooit eens heel lelijk op haar snuit is gekrabd door een zwerfkat. Wellicht is die reactie het gevolg van een traumatische herinnering.

Yasna
Door

Yasna

op 16 Apr 2020

Beste Wij hebben een duidseherder van een jaar oud als wij gaan werken zijn zit hij heel de dag buiten de buren klagen dat de hond heel de dag door blaft en dat is voornamelijk naar de katten van de buren hij komt er echt heel opgejaagd van en gaat wilt te keer wat kunnen wij doen dat dat niet meer voorvalt en de hond rustig blijft . Mvg yasna

Claire
Door

Claire

op 08 Jul 2020

Wij hebben een hond. Hij is een kruising tussen een sheltie en een bordercollie. Hij is natuurlijk erg druk en speels. Ook omdat hij nog erg jong is. Sinds een paar maanden reageert hij ineens erg heftig naar katten. Dit deed hij daarvoor nooit. Ik heb geen idee meer wat ik hier aan kan doen. Ik heb al erg veel geprobeerd maar het werkt allemaal niet. Ik wil dat hij rustig doorloopt. Weet u wat ik hier tegen kan doen? mvg Claire

Kimberly
Door

Kimberly

op 17 Jul 2020

Hoi,Wij hebben een pomeriaan (keeshondje) van nu 2 jaar oud. 1,5 jaar heeft hij samengewoond met andere honden en katten. Nu hebben wij er een kitten van 9 weekjes bij, dit omdat ons hondje altijd goed met de kittens overweg kon bij mijn vader. Helaas is dit u anders... soms spelen ze heel leuk, en soms zit de hond alleen maar te grommen naar de kitten toe. kan je dit gedrag ook afleren? De kitten is nu vrij angstig naar de hond toe. Mvg kimberly

Sandra Blom
Door

Sandra Blom

op 30 Jul 2021

Beste Aniek, wij zijn bij ons vakantiehuis in Spanje met ons gezin en onze kruising Jack Russell van 8 maanden. Een week geleden hebben wij een kitten gevonden met gebroken pootje en aangezien wij hier niet zo aan voorbij konden gaan hebben wij het beestje meegenomen naar huis. Helaas is onze kleine hond geheel niet gecharmeerd van het kleintje en gaat als een malle gillen als hij de kitten in het oog krijgt. De kitten is inmiddels geopereerd en heeft een heel ijzerwerk extern aan het pootje zitten. Hij heeft nog wel een poosje herstel voor de boeg. We zijn driftig opzoek naar een opvangadres voor hem maar tot op heden lukt dit met geen mogelijkheid. Als ik het katje mee naar huis zou willen nemen in het vliegtuig zou het wel fijn zijn als ze elkaar een beetje zouden accepteren anders wordt het een hele lange autorit en vlucht. Heb jij misschien wat handvatten op afstand. Alvast bedankt voor je tijd.

Reactie plaatsen

Gratis ebook

Voorkom problemen door de juiste keuzes te maken

Zelf aan de slag met de gedragsproblemen van je hond

 • Concrete praktijkvoorbeelden en tips
 • Ontdek de waarneming van de wereld van je hond
 • 66 pagina's veel leesplezier!
 • Inclusief gratis spelletjes!